用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思給了Offer
go

啟思給了Offer [複製鏈接]

今日收到九龍塘啟思上午班Offer,但原來平常心係最重心。
話說Interview當日先發現唔見interview既通知書(可能報得太多間,唔記得),最後先記得要print。但printer又壞左,要問鄰居幫手。而且由於太趕,阿囡著件有食物漬既衫去in。最後佢大部分野都做到(平時爸爸媽媽太忙,冇乜教佢),但我發覺老師收佢原i因係阿囡走既時候,見到隔離小朋友砌到積木就拍手。有幼稚園老師話與人interaction好重要。
總括,俾小朋友開開心心,家長平常心就好了。希望大家之後既interview都享受啦!

1    0    1    0

Good!憧得讚美別人的小孩子在哪裡找?

我個一月B女,嗰日面試不在狀態,非常怕羞,interview 十問九唔應,連問佢邊個係爸爸都唔指(爸爸帶入去),只係肯玩穿珠仔。結果竟然收了am offer. 我諗佢哋都係揀大B。

引用:我個一月B女,嗰日面試不在狀態,非常怕羞

原帖由 HomeWood 於 13-10-25 發表
我個一月B女,嗰日面試不在狀態,非常怕羞,interview 十問九唔應,連問佢邊個係爸爸都唔指(爸爸帶入去) ...
有可能做同學,我個女7月B

回覆:啟思給了Offer

收到九龍塘下午班offer. 吾知好吾揀佢呢?

我地都係klt pm offer, 都係第一個offer, 所以都會留位先

回覆:Dragoncatbaby 的帖子

我囡囡(6月bb) 落選 啟思(九龍塘)了。

雖然本著平常心,但畢竟是第一個面試,禁不住覺得失望!本來還希望如果早點 獲得取錄資格,囡囡就可以集中精神多去一、兩間心儀學校面試就好了。
唉!囡囡又要繼續努力。。。

一月B,interview時又係吾肯講野,只做到一半,落選了!我諗吾係揀B呀!

回復 lovelylpclpc 的帖子

唔緊要啦,加油

八月b,收左pm offer,其實我都無為左interview而特別train佢,由佢自由發揮。當日佢半隻單字都無講,老師叫做指令部分都做到,有啲我知佢識做但佢唔做 。小朋友真係好睇心情同狀態,無得control。不過我個仔好active, 等待期間坐喺度玩玩具都坐唔定,要落地走圍行周圍搞,其他小朋友坐定完咁玩,呢樣野我真係要trian下佢

引用:我個一月B女,嗰日面試不在狀態,非常怕羞

原帖由 HomeWood 於 13-10-25 發表
我個一月B女,嗰日面試不在狀態,非常怕羞,interview 十問九唔應,連問佢邊個係爸爸都唔指(爸爸帶入去) ...
我個女係十二月尾大B,收到am offer ,大家係咪會留咗位先呢,因為仲有好多間末見。

回覆:clcsandy 的帖子

其實我本身已經打定輸數,因為當天囡囡上半part 都好好,到下半部分,老師同佢玩完公仔再放原位,我囡就即追住個公仔,之後完全坐唔定!但估唔到會有offer,真係好surprise. 所以我估creative 係咪唔一定要完全乖乖坐定,安安靜靜的小朋友,佢地會唔會都喜歡小朋友有好動的一面呢?!

收到AM offer, 佢做到大部份指領,但坐唔定,離開坐位玩推凳,而且老師無問我會不會考慮PM class,原先打定輸數

我個女都有PM Offer,雖然啟思不是我最心儀的,但都有個安心。當日阿女的表現不算好,老師叫佢玩積木,佢都唔係好識玩;叫佢指動物書裏面的動物,又唔睬老師;叫佢拉車仔,直頭喊咗出來。之後叫佢指公仔的眼、自己的眼、媽媽的眼,佢又ok;餵公仔飲水、自己飲水、媽媽飲水,又做到。臨走又肯大聲講bye bye。我諗我個女學術都係麻麻地,但與人溝通ok,所以老師收佢啩。

引用:其實我本身已經打定輸數,因為當天囡囡上半

HomeWood 發表於 13-10-25 23:24
I think so, because my daughter did everything that the teacher asked her to do during the pre-nursery interview but, still fail, no offer. May be she was born in December.
‹ 上一主題|下一主題