用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我哭了……
樓主: birdbird522
go

我哭了…… [複製鏈接]

回覆:birdbird522 的帖子

朝早同佢講...希望佢記住老師講過乜...返嚟敎番你...咁,應可🈶改善的。

加油!努力!試同佢做獎賞計劃,增加其興趣及自信心!!

oh_really 發表於 13-10-27 08:21
我女學校旳輔導主任說小一生在九月返學初期,因為有新鮮感,而且教的課文不多,一般都表現得幾開心,無甚麼 ...

補充一點:主任說,小朋友在學校喊,大多數會說掛住媽咪;因為在小朋友心目中媽媽就代表安全,能給予小朋友最大的安全惑。

我的性格比較急,每當囡囡不專心做功課的時侯都會有點著急。但每當想到自己對囡囡的影響好大時,就立即提醒自己要有耐性、要溫柔點,千萬不要責備她。講真的確很難做到,我仍在努力嘗試中。大家共勉之!

引用:第一次狠狠地打了亞仔pat+pat幾下,一邊打

原帖由 birdbird522 於 13-10-25 發表
第一次狠狠地打了亞仔pat pat幾下,一邊打我既眼淚一邊流……
點樣先可以令佢上堂唔好遊魂,做功課專心d??! ...
-----
媽媽,不要對我發火!
引導語︰今天,無意中看到網友分享的的這篇《媽媽,不要對我發火》,字字都說到了我的心坎里。是啊,作為孩子的我們,多麼希望父母眼里能多些溫柔的光芒,能扶著我們自由的飛翔......
    真是值得家長一看的文章,原文如下:
    我還記得,我剛出生的時候,你把我抱在懷里,輕輕地搖晃,
    我還記得,我牙牙學語時,你不停地對著我重復,哪怕只是一個字,
    我還記得,我蹣跚學步時,你總是張開雙臂,對我說,來吧,不要怕,
    你的耐心,讓我學會了走路和說話,
    現在,我人生之路剛剛起步,
    才開始嘗試著掙脫你的攙扶,
    去探索我周圍所有的一切,
    我也會失敗、摔倒,
    媽媽,你為什麼突然就變得怒目圓睜、說著刺耳的語言、對著我大叫大嚷。  
    我出生睜開眼看到你的時候,你是我眼中最美的天使,
    你有溫柔的眼神、鼓勵的表情和無私的希望,
    媽媽,你對我發火,是不是告訴我,你那里已不再是我的天堂。    
    雖然我裝得滿不在乎,可我真的很想努力做好,我真的很害怕,
    我不願看到你因為憤怒而扭曲的臉龐,
    我怎樣才能讓你重新成為我的天使媽媽,
    可努力過後,你依然會發火,
    因為你需要我完美,
    完美得就像那年曆中的孩子,可他只是掛在牆上。
    我做不到,也很傷心,我一定很讓你失望,
     雖然你在對我發火時,我裝得就像沒事兒人一樣。
    我呆呆地看著你,強忍著眼淚,
    不想讓你知道,
    我無數次躲在被窩里,流著眼淚,懷念著我以前天使媽媽的模樣!
知道你上班辛苦,可上學未必輕鬆,
    常常是堅持過了冗長的課時,但課間也只能留在原位上,
    沒完沒了地做題目,去那些課外講堂,無休止地面對那些老師們的說教和撒謊,
    假期里只能在家里,享用爺爺奶奶準備的一日三餐,
    除了電視和游戲,我只能望著窗外發呆,
    可我不能抑制我骨節的生長,和對自立的渴望,
    我也想像鴿子一樣在外面成群結隊、自由自在地飛翔,
    可我一直在籠子里,無法舒展翅膀,
    而你的呵斥,更讓我喪失信心,喪失勇氣,喪失嘗試的欲望。    
    媽媽,你能不能回到從前,回到你抱我在懷里時的模樣。
    人生的道路還很長很長,
    我不能保證我不會摔倒、不會失敗,不會膽怯、不會迷茫。
    媽媽,到那時,你能不能還像小時候教我學走路時一樣,
    對我說,大膽地走吧,不要怕,別緊張!
    編後語︰謝謝這篇文章的作者,真的非常感謝。希望看了這篇文章的每位父母,能變得更理智些!它提醒著父母們︰當你想發火時,仔細想想這篇文章,希望它能夠洗滌父母們的心靈,使每位父母更清楚地明白自己的使命!
閱讀完後,請您點擊右上角分享給您的朋友,因為您的一次分享就可能改變您朋友的一生!
看一看以上文章,希望能在考試期,(=與囝囝囡囡的爭拗高峰期),令我哋做媽咪嘅,停一停,想一想

引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+13-10-25+發

原帖由 angela1229 於 13-10-28 發表
-----
媽媽,不要對我發火!
引導語︰今天,無意中看到網友分享的的這篇《媽媽,不要對我發火》,字字都說 ...
我看完很感動,大家努力吧!

引用:Quote:原帖由+birdbird522+於+13-10-25+發

-----
媽媽,不要對我發火!
引導語︰今天,無意中看到網友分享的的這篇《媽媽,不要對我發火》,字字都說 ...
我看完很感動,大家努力吧!

引用:你打佢都係一時火遮眼,+唔好咁自責.

原帖由 nieualma 於 13-10-28 發表
你打佢都係一時火遮眼, 唔好咁自責.
係呀,我當晚自責到瞓唔到,失眠……

引用:加油!努力!試同佢做獎賞計劃,增加其興趣及

原帖由 nacheungma 於 13-10-28 發表
加油!努力!試同佢做獎賞計劃,增加其興趣及自信心!!
我而家買左好多好得意既貼紙,同買左本儲貼紙薄……我會加油!

nacheungma  看完今日新聞,我自己也要警覺及提醒,我只希望自己的兒女是身心健康!  發表於 13-10-29 11:14
nacheungma    發表於 13-10-29 11:11

引用:Quote:oh_really+發表於+13-10-27+08:21+我

原帖由 oh_really 於 13-10-28 發表
補充一點:主任說,小朋友在學校喊,大多數會說掛住媽咪;因為在小朋友心目中媽媽就代表安全,能給予小朋 ...
我諗左好耐,覺得仔仔係學校功課輔導班做唔到功課,成4:30先放學,返到屋企又要做多個半鐘功課,對住d課本,功課太長時間,對於一個6歲既小朋友難免會遊魂……所以我決定唔留校啦!我會多方面諗下,都會好好反省自己……大家一齊加油!!

nieualma  加油!  發表於 13-10-29 09:00

引用:Quote:原帖由+oh_really+於+13-10-28+發表

引用:第一次狠狠地打了亞仔pat+pat幾下,一邊打

原帖由 birdbird522 於 13-10-25 發表
第一次狠狠地打了亞仔pat pat幾下,一邊打我既眼淚一邊流……
點樣先可以令佢上堂唔好遊魂,做功課專心d??! ...
由幼稚園升小一只有兩個月,可能未適應,由幼稚園上小學唔係想像中咁易,淨係體力都唔易,試下俾佢早d訓,得閒抱多佢幾下啦,而家佢最需要你支持。其實佢都唔想自己遊雲唔見野。你將你自己代入佢就明多一點小朋友嘅感覺。

-----
媽媽,不要對我發火!
呢篇真係好感動!

回復 birdbird522 的帖子

有時小朋友專注力不足, 不能坐定定, 是因為缺乏運動.

wtap 發表於 13-11-3 13:18
呢篇真係好感動!
agree x 1000

原帖由 lazyqueen80 於 13-11-03 發表
由幼稚園升小一只有兩個月,可能未適應,由幼稚園上小學唔係想像中咁易,淨係體力都唔易,試下俾佢早d訓, ...
明白……

引用:+本帖最後由+newmother+於+13-11-5+15:40+

原帖由 newmother 於 13-11-05 發表

回復 birdbird522 的帖子
都可能係既,日日放左學就做功課,沖涼,食飯,瞓覺,跟本冇時間運動,只有星期六學游水……

-----
媽媽,不要對我發火!
睇完好感動,我會牢牢記住,時刻用黎提醒自己!!Thx~~

birdbird522 發表於 13-10-26 00:05
佢9:30pm上床瞓,7:00起身返學,都有9個半鐘瞓呀!

9:30唔係即係瞓到喎, 而且仲要算埋瞓得lum唔lum。小一小朋友瞓9.5小時唔可以話足夠的, 因為無咗午睡。我小朋友上床5分鐘之內可以睡著, 我要她8:00上床, 5:55起床, 都有小小黑眼圈。

引用:Quote:birdbird522+發表於+13-10-26+00:05+

原帖由 little_yolky 於 13-11-06 發表
9:30唔係即係瞓到喎, 而且仲要算埋瞓得lum唔lum。小一小朋友瞓9.5小時唔可以話足夠的, 因為無咗午睡。我小 ...
我仔仔3~4歲已經唔會午睡啦!不過佢睡眠質素的確唔係幾好,成日展轉反側~~

我個女今年小二,小一時我都好勞氣,要趕緊20:30瞓。都有成曰唔見野同漏功課。甩漏了成個小一呀。直到小二開學佢先快左執書包同做快d.依家先十一月,小一唔適應好正常。(她還要係叻女,小一全級考十名內)。要比d耐性,不能打沈孩子。
‹ 上一主題|下一主題