用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我哭了……
go

我哭了……

第一次狠狠地打了亞仔pat pat幾下,一邊打我既眼淚一邊流……
點樣先可以令佢上堂唔好遊魂,做功課專心d??!剛開學都唔會咁架,而家反而愈來愈差,今個星期唔見左筆袋3次,有時明明識既野,都可以話唔記得左點做(之前一路都識既),佢係咪挑戰我底線呢??
學校要小朋友學自理,全級小一3:00pm放學要留係學校做功課同學拾書包到4:25pm,但經過個半月,亞仔返到屋企都係仲有2/3功課未做晒,返屋企要做多1.5~2hrs,我應該同老師講唔想留校做功課嗎?

回復 birdbird522 的帖子

does he have attention problems? first calm down urself n find out the reasons...don't ounish him....guess ur son does not lose things intentionally, right? discuss with teacher about his school performance....

don't punish him....

送俾你~~

https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=2&theater

Monique2007    發表於 13-11-11 12:14
jc2009  好好的分享, 我都要學....  發表於 13-10-28 17:36
bibikids119    發表於 13-10-28 10:28
tutik  穫益良多,我也要學習不要為成績而責備孩子。  發表於 13-10-25 23:01

每日朝早温柔提醒佢上課留心d

add oil!
同老師傾下個問題, 睇下老師幫唔幫到你.

birdbird522 發表於 13-10-25 19:59
第一次狠狠地打了亞仔pat pat幾下,一邊打我既眼淚一邊流……
點樣先可以令佢上堂唔好遊魂,做功課專心d??! ...
佢平時最鐘意玩乜?睇電視?遊戲機?如果有嗜好,試下同佢講「你諗下,原本學校做完功課返尼,四點半就有得睇電視,而家要六點先做完功課,卡通片都做完lu」
叫佢諗下邊樣著數d.... 媽媽無所謂呀,你無得睇電視咋... 云云...

上堂遊魂呢,我仔小一都係咁㗎,同佢講大個仔,要提住自己,就算遊都遊一陣就好喇...
又或者可以試下响筆盒寫張得意卡仔提下佢,佢望到希望會記得媽媽的說話,提醒下自己。

Good luck!加油!

回覆:birdbird522 的帖子

不如嘗試和小朋友坦誠對話,小朋友其實對自己也有期望,他們面對困難時可能不知怎樣表達和解決。讓他們知道有你的關心,一起努力,一起摸索去改善吧! 例如睡眠不足也會出現魂遊的問題。

回覆:我哭了……

試吓用紙仔互傾心事呀!之前都係用呢個方法同囝囝傾心事,囝囝升上小一開始學識多咗生字,佢很喜歡用呢種方式溝通,因可以練習吓佢嘅作文能力,又可以知道佢嘅心事,有時候言語上小孩子唔識得怎樣講出來,用書信就可以容易直接表達到佢嘅心聲,不防一試呀!

回覆:GenevieveTNL 的帖子

尤其你說他開學時也不會這樣,那麼他是有能力做到的。正能量很重要,只要用對方法,小孩子學得很快的!

回覆:birdbird522 的帖子

希望其他家长看了别插.我也有一個這樣的小朋友,今年中一了,我又拖又拉又哄又骗,更多的是又打又罵過了五六年.他也常常忘記水樽,手册,也不見過几次銀包.做功课很慢,写中文字更慢,上课遊魂,但唔攪住人,為了學業伤-盡感情和腦筋,後來排期看智能測驗,原来是大小肌肉唔灵活,有專注力失調.應該是輕度,現吃藥好多了放學即做功课,虽然都慢,但自动自覺了很多,觀察你的兒子先,如果情况持续没改善,建議寻求專家意見.

引用:每日朝早温柔提醒佢上課留心d+

原帖由 iloveu2 於 13-10-25 發表
每日朝早温柔提醒佢上課留心d
自從9月開學,我每日送佢到學校門口都叫佢「加油,比心機!」而且我仲參加學校午膳姨姨,了解佢學校生活……

引用:add+oil!同老師傾下個問題,+睇下老師幫唔幫

原帖由 foggyao 於 13-10-25 發表
add oil!
同老師傾下個問題, 睇下老師幫唔幫到你.
今日傾左,希望老師留意佢多d,如果持續都係咁,就調返佢做坐排……

引用:尤其你說他開學時也不會這樣,那麼他是有能

原帖由 GenevieveTNL 於 13-10-25 發表
尤其你說他開學時也不會這樣,那麼他是有能力做到的。正能量很重要,只要用對方法,小孩子學得很快的!

...
咪係囉,老師覺得佢自己顧到自己,所以上星期調左佢坐最後,咁問題就開始喇……

Yanamami  坐前排會好dd。。。  發表於 13-10-26 07:34

引用:回復+birdbird522+的帖子 does+he+have+at

原帖由 cheung_wp 於 13-10-25 發表
回復 birdbird522 的帖子

does he have attention problems? first calm down urself n find out the reas ...
同老師傾完,老師都覺得佢甩漏多左,上堂遊魂,下午做功課佢又拖長黎做,本來識做既數學竟然望住3分鐘,然後自言自語話唔知填咩……叫佢抖下先再做,見到佢執書包亂咁黎,我終於忍唔住……打完好心痛……

引用:Quote:birdbird522+發表於+13-10-25+19:59+

原帖由 evacalbee 於 13-10-25 發表
佢平時最鐘意玩乜?睇電視?遊戲機?如果有嗜好,試下同佢講「你諗下,原本學校做完功課返尼,四點半就有得 ...
我有講呀,講到我自己都覺煩……

引用:送俾你~~+https://www.facebook.com/photo.

原帖由 Yanamami 於 13-10-25 發表
送俾你~~

https://www.facebook.com/photo.php?v=10201320649273107&set=vb.423484551057667&type=2&theat ...
Thx~~

引用:不如嘗試和小朋友坦誠對話,小朋友其實對自

原帖由 GenevieveTNL 於 13-10-25 發表
不如嘗試和小朋友坦誠對話,小朋友其實對自己也有期望,他們面對困難時可能不知怎樣表達和解決。讓他們知道 ...
佢9:30pm上床瞓,7:00起身返學,都有9個半鐘瞓呀!

引用:試吓用紙仔互傾心事呀!之前都係用呢個方法

原帖由 SY_Joanne 於 13-10-25 發表
試吓用紙仔互傾心事呀!之前都係用呢個方法同囝囝傾心事,囝囝升上小一開始學識多咗生字,佢很喜歡用呢種方 ...
我會嘗試~thx~

引用:希望其他家长看了别插.我也有一個這樣的小

原帖由 dobbybabie 於 13-10-25 發表
希望其他家长看了别插.我也有一個這樣的小朋友,今年中一了,我又拖又拉又哄又骗,更多的是又打又罵過了五六年 ...
明白……