用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 ...
樓主: Landy_1988
go

今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 [複製鏈接]

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

做得老師應該要識包容,識發掘小朋友嘅長處,一味只係講小朋友呢樣唔好果樣唔好,會對小朋友嘅心靈有影響,佢將來會連自己都覺得自己唔好。我個仔都讀緊pn,佢係果啲唔like就打人果種,我地都好頭痛唔知點教,重點係,佢返左一個月pn,老師冇投訴過佢打人,日日只係講佢坐定定好乖,只係鍾意倒玩具囉
老師係應該要咁嘛,唔係淨係將佢啲唔好嘅嘢放係重點上。當然啦,我仔個老師都唔係冇講過有嘢需要我地幫手教,好似佢唔肯食飯,bu飯,佢都有叫我地幫手,教我地下午茶唔好俾佢食,等佢知道唔食午飯就冇零食,呢啲先至係互相合作

回覆:Landy_1988 的帖子

其實咁細未識分顏色係正常,就算repeat 都k1 la

我都認為要互相合作,而唔係d態度好似係投訴小朋友嘅不事,其實我都諗住學校打黎我都會問下老師,不如比我反學校睇下我仔仔係咪噤唔好,噤樣先公平。可能學校聽我係電話太有禮貌,我係噤話,知道、知道!噤樣學校就變本加厲!同埋依排我問仔仔,反學好無?拒竟然擰頭,仲記得第一日拎書包果陣,拒係連書包都要攬住訓,真心酸

引用:same+scenario+at+Kowloon+tong+Think.

原帖由 acepno 於 13-10-24 發表
same scenario at Kowloon tong Think.
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升,女女唔講野,唔應人,我問佢,係咪想話我聽以我女女情況,係咪升唔到k1, 佢話係,當時我做緊野,話轉頭搵佢了解清楚,點知留晒言,紙仔都寫埋番學,成個幾2個星期都唔覆!結果,又係我自己keep住打番學校至搵到主任,我問佢打俾我原因係知會我一聲,話阿女升唔到班,定想一齊傾下點幫阿女,佢即刻又客氣番少少,但佢仍然單向講話我女女有問題,我問佢,你覺得我女女唔識聽人地個名,定刻意唔理人,佢好快一口咬定係我女唔識聽,然後我話佢聽,我有我方法引我女女講野,我女女a-z , 1-10絕對無問題,還有一些生字,問題在於老師有無愛心和耐性和方法

同佢講完電話後,我同我先生都好失望,覺得女女在學校唔會開心,亦學唔到野,所以決定了11月退學喇!改讀playgroup,再考k1....一家好學校對小朋友好重要!各位媽媽,努力呀!

引用:Quote:原帖由+acepno+於+13-10-24+發表same

原帖由 csy_0101 於 13-10-31 發表
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升, ...
只係開咗學兩個月見唔到即時效果,已經咁無耐性連俾小小心機去引導吓小朋友講說話嘅心態都無,估唔到Think會係咁。Think小學係IB school,其實更加應該尊重每個小朋友自己嘅特質,啟發潛能,重視個別發展程度,不是嗎?

引用:Quote:原帖由+acepno+於+13-10-24+發表same

原帖由 csy_0101 於 13-10-31 發表
Exactly....我女女讀九龍塘think , 10月初收學校電話,個主任一打黎,講d 門面野,問下知唔知n 班無直升, ...
非常同意,小朋友讀得唔開心將來係會有陰影,會怕返學,我個仔喺村校讀緊n班,個老師好好,我個仔唔肯食飯,bu到老師成面都係,佢都仲肯每日親自一啖一啖餵,仲有佢發脾氣唔合作會訓地喊,只返左3個星期學已經改善左,老師仲話佢進步左好多,而家我個仔日日放學都哼住歌走,佢係極內斂嘅人,都會咁樣表現出佢返學開心,雖然佢啲分離焦慮仲未掂,仲未識講嘢,未戒片,咁多缺點老師都冇投訴過,遇到個有愛心嘅老師差別真係好大架

cloudwingwing  我都覺得小朋友鍾意返學係非常重要  發表於 13-11-22 13:15

我個囡虎細b之前讀了半年,學術冇問題但坐唔定蝦同學兩三日打來投訴又提意退學我覺得她們唔識教冇愛心便退學。

兩歲班真係玩者喎, 咁都要重讀? 要小心BB心理呀!

其實小朋友上個月唔識既野,今個月已經可以好叻,超出預期,咁早話唔掂真係太灰啦,培養小朋友係要有耐性的

點解未到2歲都會番學!!   教育署指示最細要2歲先可以番學.
我個仔都係11月出世, 學校收咗都係下學期先番

回復 Landy_1988 的帖子

我囝囝11年1月出世,都要等出年9月先可返K1,你嘅啱啱滿2歲可報今年K1?應該係N1吧?

引用:回復+Landy_1988+的帖子 我囝囝11年1月出

原帖由 Leo_lee 於 13-11-06 發表
回復 Landy_1988 的帖子

我囝囝11年1月出世,都要等出年9月先可返K1,你嘅啱啱滿2歲可報今年K1?應該係N1 ...
係K1,因同年麻,只要夠2歲8個月便可入讀K1,你咪以大仔身份入讀,我仔係11年10月,14年9月入K1咪以細仔身份入讀囉!

why can go N class?? suppose should be wait till really 2 year... it mean should start from Nov... maybe some issue in school? too many kids?

humansky 發表於 13-11-6 16:19
係K1,因同年麻,只要夠2歲8個月便可入讀K1,你咪以大仔身份入讀,我仔係11年10月,14年9月入K1咪以細仔身 ...

嗯嗯~~

引用:Quote:原帖由+idymama+於+13-10-24+發表我

原帖由 Landy_1988 於 13-10-24 發表
其實開頭我以為我個仔算ok,因為反學好多小朋友都喊,拒真係無喊過,老師話拒又唔識分眼耳口鼻(其實仔仔係 ...
咁你在家再train下佢囉,依家好多小朋友未夠2歲都識好多野,怕你in其他學校蝕底d啫。依家香港d學校變態㗎,答啱晒問題做對晒指令都未必收。都唔佢仲想要求啲BB點叻法!

ekhc    發表於 13-11-23 00:26

回覆:csy_0101 的帖子

同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一輪,話我個小朋友唔講嘢,又話做咗assessment, 咁我直接問佢係咪想話fail, 佢話係,我問佢點assess, 佢話我小朋友肯做指令,又有拼圖等,都識搵same and different, 但唔肯講自己個名,同唔肯出聲,佢叫我有心理準備,二月會同佢做多次assessment, 佢如果再睬老師,就冇得留低升K1. 我個小朋友其實都係識晒a-z, count 1-20, 形狀同顏色都識,喺playgroup上咗半年independent class, 係反應好好,會舉手答問題!好驚訝收到佢電話咁講,問佢學校有乜建議幫個小朋友改善,我哋家長又可以做到乜,佢竟然話冇嘢可以做如果媽咪你話佢喺屋企乜都講,只可以鼓勵下lor...我哋對學校好失望!再打俾佢班主任傾都冇用,我哋聽完佢個升k講座,校長話有心留喺度嘅小朋友一定有得留低,我哋仲withdraw 咗兩個k1 offer. 我哋再打俾個主任再傾,佢提議我哋repeat PN! 依家差不多間間都deadline, 都唔知點算,小朋友八月尾出世,冇理由重讀PN. 真係冇諗過兩歲人仔,返咗兩個月學,就話冇得留低、重讀等等!只係好無耐!

引用:Quote:原帖由+csy_0101+於+13-10-31+發表Ex

原帖由 mamaishere 於 13-10-31 發表
只係開咗學兩個月見唔到即時效果,已經咁無耐性連俾小小心機去引導吓小朋友講說話嘅心態都無,估唔到Think ...
同我哋個case一樣!又係九龍塘Think!我哋九月先返學,兩三個星期前主任打嚟,我當時又係做緊嘢,佢講完一輪,話我個小朋友唔講嘢,又話做咗assessment, 咁我直接問佢係咪想話fail, 佢話係,我問佢點assess, 佢話我小朋友肯做指令,又有拼圖等,都識搵same and different, 但唔肯講自己個名,同唔肯出聲,佢叫我有心理準備,二月會同佢做多次assessment, 佢如果再睬老師,就冇得留低升K1. 我個小朋友其實都係識晒a-z, count 1-20, 形狀同顏色都識,喺playgroup上咗半年independent class, 係反應好好,會舉手答問題!好驚訝收到佢電話咁講,問佢學校有乜建議幫個小朋友改善,我哋家長又可以做到乜,佢竟然話冇嘢可以做如果媽咪你話佢喺屋企乜都講,只可以鼓勵下lor...我哋對學校好失望!再打俾佢班主任傾都冇用,我哋聽完佢個升k講座,校長話有心留喺度嘅小朋友一定有得留低,我哋仲withdraw 咗兩個k1 offer. 我哋再打俾個主任再傾,佢提議我哋repeat PN! 依家差不多間間都deadline, 都唔知點算,小朋友八月尾出世,冇理由重讀PN. 真係冇諗過兩歲人仔,返咗兩個月學,就話冇得留低、重讀等等!只係好無耐!

回覆 walalala 的帖子

其實老師都有專業判斷力,不用質疑!正常與否既小朋友,老師首個月已分辨到的。只是家長未擦覺到,所以多同老師溝通,應會有意見比到家長,當升讀kl 時,有問題的就會顯見得到!

回覆 happyfamily823 的帖子

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好無愛心同耐性。見到有幾個same case,我相信整間學校都係沒有包容與接納的文化,不是某一個老師的問題,只係識教「好學生」,唔識「教好」學生,很容易就放棄。咁不如快d搵學校算了,不用跟學校糾纏,反正就算最後學校比你升k1,都會用放棄的態度

ekhc    發表於 13-11-23 00:28

引用:回覆+happyfamily823+的帖子 2歲小朋友唔

原帖由 歐文 於 13-11-22 發表
回覆 happyfamily823 的帖子

2歲小朋友唔熟悉、唔鍾意一個地方或者果度d人,唔出聲係好正常,我覺得老師好 ...
同意!

‹ 上一主題|下一主題