用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日收到學校消息,話大多數要上多年n班 ...
樓主: Landy_1988
go

今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

王國會長

我個仔要成2.5歲先識講嘢, 我估你個仔係兔B, 學校怕競爭先咁講, 唔好理佢, 你對你個小朋友有信心, 比信心佢去考K1, 佢得嫁

引用:其實我果間都唔係特別咩名校,所以我先估唔

原帖由 Landy_1988 於 13-10-24 發表
其實我果間都唔係特別咩名校,所以我先估唔到拒會噤講,黎緊去in其他學校所以有d擔心。n班已經係反去玩都要 ...
老師不好,只有一個月就這樣說,太武斷

回覆:今日收到學校消息,話大多數要上多年n班

未夠兩歳唔識顏色有乜出奇?我個仔兩歲三個月前都唔識,但到兩歳半時突然係一星期內認哂和識講9種顏色。

每個小朋友發現都唔同,你間學校d校長老師真係冇乜耐性和愛心。

未足兩歲學校已經俾佢返學巳經好有問題, 仲要佢repeat更加大問題

多謝大家去比信心我先,其實我知依間學校係有個教育牌可以比未足兩歲b反學嘅,因為依間連歲半b都有班。其實我都會繼續去in其他k1,因為已經收晒報名表!主任有講到自己好好聽噤,話都知我個仔未反夠一個月就噤快作定論都唔太好,所以都會比多兩個月大家睇下bb有無改善,又話會同叫老師傾快d再教下我個仔。希望有k1收拒啦,

回覆:Landy_1988 的帖子

边間咁差?

Landy_1988 發表於 13-10-24 00:38
我都明白重讀多一年真係好浪費時間,但最擔心係我報左噤多間k1無一間收,而我到時無得去揀!

...
都報左K班, 考左先再諗.  唔駛咁擔心.
同埋, 個個對小朋友的睇法唔同.  可能佢唔鐘意呢間N班學校呢

樓主, 係唔係比華利?

引用:樓主,+係唔係比華利?

原帖由 beautylion 於 13-10-24 發表
樓主, 係唔係比華利?
係呀,比華利

cnynicole  竟然@@? 我小朋友都讀緊lee 間...  發表於 13-10-24 14:31

返一個月就叫人repeat, 仲要同其他小朋友比較?N班乍喎..
佢知唔知每個小朋友發展是不一樣架
如果比著我會好嬲
最多同佢apply多幾間k1
宜家仲有好多都仲收form

引用:返一個月就叫人repeat,+仲要同其他小朋友比

原帖由 hohobma 於 13-10-24 發表
返一個月就叫人repeat, 仲要同其他小朋友比較?N班乍喎..
佢知唔知每個小朋友發展是不一樣架
如果比著我會好 ...
希望真係有學校收,我都認為n班唔應該再repeat,我聽完主任噤講,無識嬲住,真係唔開心

引用:Quote:原帖由+hohobma+於+13-10-24+發表返

引用:其實真係好唔開心,主任打黎話仔仔未必原校

原帖由 Landy_1988 於 13-10-23 發表
其實真係好唔開心,主任打黎話仔仔未必原校直升到k1,話顏色仲未識分,有d指令都唔識,但其實我心諗,我個 ...
十月B?

:;pppp:我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢過度活躍症,要佢睇醫生,又話佢呢樣跟唔到嗰樣做唔到,講到佢個仔好大同題咁,其實佢個仔好正常。結倫覺得間學校老師冇愛心,成日講到你個小朋友好唔掂咁,最終佢轉咗另一間學校,完全冇問題啦!

引用:我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢

原帖由 AthenaNG 於 13-10-24 發表
我有朋友個仔讀過,未夠兩歲坐唔定,就話佢過度活躍症,要佢睇醫生,又話佢呢樣跟唔到嗰樣做唔到, ...
下,你朋友個仔都係噤?真係估唔到原來拒地噤差,主任都話我個人上堂唔願坐定定,其實我都心諗我個仔都唔係噤差ja,唉,有學校收拒我一定唔會讀,最慘係怕無學校收k1,我又要比仔仔係比華利讀多年,因其他學校已經截晒n班嘅報名

回復 Landy_1988 的帖子

樓主唔洗擔心,我仔仔同你仔仔同年同月同日…我仔仔要足兩歲先返學,都唔識分顏色…我都係同距報k1無擔心過距會讀唔到…你宜家間學校太果斷了,因為小朋友學野好快上手,未夠兩歲就話升唔到k1,老師無耐性無愛心…有機會一定要轉校

你小朋友都未夠2歲,唔識分顏色好正常,不過你小朋友比同級細差不多成年,所以老師覺得好大對比,但其實學校當初收得你小朋友,就應該了解小朋友未去到呢個進度,應該多點體諒。

唔駛驚報k1,因為你永遠唔知作標準。我唔like間學校咁嚇你,你個仔唔識咪要家校合作教好佢,一同努力囉!仲有咁多個月!佢唔駛做架?

小朋友喺比華利讀緊Rm 幾?K1照試in先,返學同面試好唔同,可能表現得好好呢?唔好咁擔心住,小朋友係會忽然間進步架!