用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遲到去interview
go

遲到去interview [複製鏈接]

請問大家有没有試過去interview遲到1-2小時呀?

2    0    0    0

引用:請問大家有没有試過去interview遲到1-2小時

原帖由 angelcambo 於 13-10-22 發表
這不是叫遲到,係叫唔到!

bb86    發表於 13-10-23 11:30
MuiMuiQQ  haha   發表於 13-10-23 00:01
Yanamami    發表於 13-10-22 21:08

回覆:angelcambo 的帖子

一早計劃定唔知仲可唔可以叫遲到

如果人人鍾意幾點去in就幾點去(walk-in),學校仲洗乜set定邊個幾點鐘黎in?個個喺禁就立立亂。

Adam媽媽    發表於 13-10-25 11:12

引用:如果人人鍾意幾點去in就幾點去(walk-in)

原帖由 Yanamami 於 13-10-22 發表
如果人人鍾意幾點去in就幾點去(walk-in),學校仲洗乜set定邊個幾點鐘黎in?個個喺禁就立立亂。 ...
去得到邊個想遲到?梗係撞時間先冇辦法啫!

Yanamami  乜理由都唔應該,幾千個申請,總有好多人撞時間,人人都喺禁就好亂。  發表於 13-10-22 22:20

試過, 遲了1.5小時,因為2間 in 的時間一樣, in 完一間,再去另一間,最後2間都收咗。

rainbowcov  真好彩。  發表於 13-10-23 12:36

引用:請問大家有没有試過去interview遲到1-2小時

原帖由 angelcambo 於 13-10-22 發表
應該好少人試過遲到咁多,因為遲咁多預左未必有得in

引用:試過,+遲了1.5小時,因為2間+in+的時間一

原帖由 Silverhawk 於 13-10-22 發表
試過, 遲了1.5小時,因為2間 in 的時間一樣, in 完一間,再去另一間,最後2間都收咗。 ...
你真係好好彩哦,遲到咁多學校都肯俾你in

回復 Silverhawk 的帖子

真係,邊間?

早知咁都有得in, 上次就博一博啦,白白浪費咗一次2nd in添

Silverhawk 發表於 13-10-22 22:19
試過, 遲了1.5小時,因為2間 in 的時間一樣, in 完一間,再去另一間,最後2間都收咗。 ...
係咪早幾年嘅事? 依1~2 年開始多咗好多小朋友, 應該冇乜可能....

回覆:Silverhawk 的帖子

請問你遲到用什麼理由同學校解釋?Thanks

上年的事,學校沒有要求解釋, 正確來說, 應該是2間都waiting,大抽獎後才收。遲到是唔啱的, 只是連收幾個reject後, 點都要博一博。

回覆:遲到去interview

樓主,不如你講下邊d學校點clash法?間間學校做法唔同

Silverhawk 發表於 13-10-23 08:27
上年的事,學校沒有要求解釋, 正確來說, 應該是2間都waiting,大抽獎後才收。遲到是唔啱的, 只是連收幾 ...

it is not fair enough to those punctual applicants.
my personal view only.
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

maynjune 發表於 13-10-23 11:14
it is not fair enough to those punctual applicants.
my personal view only.
我覺得學校係故意將面試期放埋同幾日,唔咁做,個個家長報十幾廿間,間間面試,咁搞法咪好亂?係最初要家長自行選擇學校先後面試(當撞時間時),免了日後有學生hold得太多學位唔放而令其他較遜色的學生小咗好多機會,咁樣其實對佢哋幾唔公平。現在成日話國內人周圍搶/霸學位,反思自己咪一樣做埋同一樣事情!明白大家為人父母都想給子女最好的學校,但當要取捨的時候便應該按學校的規則遵守。遲到了個多小時真的有點過份。
以上純粹個人意思,唔喜歡的請高抬貴手,唔好插得太厲害(不喜勿插)。

yfchoy 發表於 13-10-23 11:27
我覺得學校係故意將面試期放埋同幾日,唔咁做,個個家長報十幾廿間,間間面試,咁搞法咪好亂?係最初要家長 ...
公道些,十月十一月有多少個星期六,當你選咁多間,撞硬!

yfchoy  同意,呢個都係原因!  發表於 13-10-23 11:33
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得學校接受遲到仍可interview係人性的做法。不竟,大部份的interview時間是由學校編排,有些可能可透過交表先後去減低撞時間的機會,但非百分百可避免,好像SPCCPS,根本沒法掌握的。所以學校接受遲到仍可interview係win win situation,學校同小朋友都多個機會。

"但當要取捨的時候便應該按學校的規則遵守。遲到了個多小時真的有點過份。"

yes ...  i agree with you.

I have 2 schools clashed in the same session but  I only picked one to attend the interview.  I choose not to go to the other school and beg for the interview.

A fair game is really important.

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

我都試過遲左一個鐘呀。。因為兩間撞時間。。自己都1516去唔去好。。但最後都硬住頭皮照去。。叫小朋友盡能力啦。。結果收左!。。。真係世事無絕對架!
‹ 上一主題|下一主題