用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大WPPSI-IV
go

中大WPPSI-IV [複製鏈接]

朋友個囡4歲半,做了以上assessment,與美國同齡的小朋友比較,結果lQ127,general ability 129, verbal comprehension 132。朋友只知她是介乎superior 至 very superior,其實囡囡最強係閱讀能力,但這不是評估範圍內,請問她囡囡算是資優嗎?

1    0    0    0

回覆:中大WPPSI-IV

請問有冇家長知道呢?又或者4歲不能作準?

美國我就唔清楚,香港就所Full scale 130算資優,而且香港認可嘅智力測驗係要六歲先做得

如果囡囡響美國,就係智能上爭少少就資優囉。其實130對你嚟講嘅意義你咩呢?

回覆:twchiang 的帖子

唔好咁介意個分,是否資優,做父母的最清楚。那個分只是參考,有外在因素會影響的。有個case是5歲K3很叻的小朋友,數學超4年,睇小三以上程度的書過目不忘,並可寫返出來,大量自學並明白及理解。去了測IQ也只是127咋。不過都好叻了。

其實個小朋友在學校成日發夢,佢媽媽唔知佢會否因為係資優所以會咁。

如果佢唔係資優,可能又要帶佢做其他評估,例如感統,主要係想知佢發夢的原因。

引用:如果佢唔係資優,可能又要帶佢做其他評估,

原帖由 myfanwy 於 13-10-25 發表
如果佢唔係資優,可能又要帶佢做其他評估,例如感統,主要係想知佢發夢的原因。

...
可能同專注力有關

回復 derek0811 的帖子

當然我明白,所以我至會問樓主個分對佢有咩意義

回復 myfanwy 的帖子

如果想知發夢嘅原因,何不直接問個小朋友呢?(1) 如果佢係因為資優、識晒而覺得悶,你會憑佢俾你嘅答案度知道。因為只要你當佢係成人咁問,如果佢係資優,佢嘅答案可以成熟或有智慧到嚇死你,你自然會知;(2) 其實你響討論區問咩,其他人答咩,你都唔會有肯定嘅答案,亦唔會安心。如果始終怕係AD/HD, 咪搵學校商量轉介去check吓囉
‹ 上一主題|下一主題