用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一有咩學術要求
go

考小一有咩學術要求 [複製鏈接]

其實我女而家先k1, 不過佢性格極內向,我估佢第時考小學都無咩運行,不過我都諗住睇下學術方面可唔可以加強下,如train到佢學術強少少希望幫到d.

但我又唔知所謂學術强即係要識d咩?其實小朋友interview時都只係k2尾剛上k3, 係咪已經要識串英文字同加減數?面試會考d咩?

12    0    0    0

回覆:考小一有咩學術要求

其實間間要求唔同,所以好難話你知要識咩。
但我覺得教小朋友有禮貌,肯同人分享仲緊要,因為呢d好多著重學術既家長會忽略

引用:其實我女而家先k1,+不過佢性格極內向,我估

原帖由 whitepurin 於 13-10-22 發表
其實我女而家先k1, 不過佢性格極內向,我估佢第時考小學都無咩運行,不過我都諗住睇下學術方面可唔可以加強 ...
你所知的差不多啦!

回復 whitepurin 的帖子

小一程度就差不多了。

回覆:hoihoima 的帖子

K2尾已有小一程度,即我而家已要教佢計數

学校多要求認中、英文字,甚至句子,十以内加减数好基本,有些直資有英、普問題。不過最關鍵都是礼貌,肯回答问題、專心聽指令

如果小朋友吸收到K3可以學乘數(小二程度),英文可以看圖作句(簡單句子),用Phonic 技巧可以自己讀句子(可能唔知解,但識讀),有D再勁D Cambridge Starter 可以全部考15盾,中文程度就唔知。

:-) waiwai

中文程度供參考:K3喜歡玩小一程度的重組句子練習,但只寫數字排次序,並非重新抄寫句子。

:-) waiwai

回覆:wendywaiwai 的帖子

Starter? Heard full marks for Movers...

Have to recognise Chinese and English words and sentence. Simple calculation, eg 1x + x.

Can understand English and mandarin instructions. Practice Lego, 七巧板,豆袋, 講故事.

so far my girl had a few interviews, she told me questions not difficult. listening skill is very important, nearly all schools test listening (e.g. read a story required student to circle right answer).

do more copy book (both chinese and english), and read more story books with her.  my girl loves reading story books (my 2 yo boy too), they always bring out a pile of books to read in living room.

回復 wendywaiwai 的帖子

仲有已學埋普通話併音......不過並唔係為考小一,但而家好多學校都話著重二文三語,所以起碼聽一定要冇問題

唉,我女而家只係讀一間好普通的學券幼稚園(佢咁內向,又8月算係較細,可想而知較出名的幼稚園都唔收佢...), 即係基本上我要自己教,唔係邊可能兩年內教咁多

不過有時諗,或者佢考唔到直資私小都好,一心大抽獎,如果抽中間ok的,細女都可以跟住,如果讀直資私小,反為細妹又要再考。

回復 whitepurin 的帖子

倍養小朋友多看圖書習慣, 大部份都鐘意收這類學生。和問平時做什麽或鐘意什麽類型的書中文還是英文書。最好當然什麼書都鐘意因為當人突然問到既時候多數都係答返平時既嘢。

wendywaiwai 發表於 13-10-22 21:18
中文程度供參考:K3喜歡玩小一程度的重組句子練習,但只寫數字排次序,並非重新抄寫句子。

...
咁好?囡囡現在K3,重組句子係要寫番出嚟(有啲字都未教筆順)。

魚兒小寶貝  可能好傳統或好重學術既小學要寫,但有d只係比卡佢,唔駛寫。  發表於 13-10-23 11:26

其實你最好了睇下自己心儀邊d及小朋友適合邊幾間學校,再集中d去該校版面了解,因為多數有講考過d咩。

基本中英文認字一定少不了,簡單加減數,小朋友要有禮貌等。如你要考英小,英文聽講當然要有返咁上下啦。故此,小朋友面試時既程度一定唔止普通K2。仲有,如K2尾K3頭時,如冇考直資私小,到左K3尾6月派位,你想去叩門,不論直私官津(熱門果d),更加深及難,要做卷呢!

回覆:魚兒小寶貝 的帖子

其實我而家都未認真睇邊間心儀,因我女只係k1, 加上講真我又唔係話要個女讀邊間邊間,只係想試一試,考到咪當bonus多個選擇,考唔到唯有大抽獎囉,不過想知道下而家嘅level係點,提早準備定因我知現在要求好高,到考時先惡補都補唔切。

咁又想問下大家,你地係如何培養小朋友?係讀名幼所以學校已教到咁深?出去報course? 定係自己買練習教小朋友呢?

引用:咁又想問下大家,你地係如何培養小朋友?係

原帖由 whitepurin 於 13-10-24 發表
咁又想問下大家,你地係如何培養小朋友?係讀名幼所以學校已教到咁深?出去報course? 定係自己買練習教小朋 ...
All of the above. 但都有機會唔成功,因為面試唔係個個小朋友「識玩」。

‹ 上一主題|下一主題