用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 收到信了
樓主: Toffee888
go

york 收到信了  

回覆:confidence 的帖子

引用:咁我小朋友唔係讀york,+都係主動說返學很開

原帖由 confidence 於 13-10-24 發表
咁我小朋友唔係讀york, 都係主動說返學很開心, 情緒, 學術同埋自理能力有好大進步, 同埋開心返學,又係飯前 ...
咁你係抵,但係都要諗埋係咪對佢好
至於點先好,各人唔同,我覺得佢可以係開心的環境下學多d知識加強佢考小學的競爭力就好。

引用:Quote:原帖由+confidence+於+13-10-24+發表

原帖由 chaualan 於 13-10-24 發表
咁你係抵,但係都要諗埋係咪對佢好
至於點先好,各人唔同,我覺得佢可以係開心的環境下學多d知識加強佢考小 ...
Agree agree! 學術都好重要!!

引用:york+第一輪interview收咗! 我估個個都收

原帖由 Toffee888 於 13-10-22 發表
york 第一輪interview收咗!
我估個個都收!因为in得好差
講返主題,閣下的發表想表達york不是好學校嗎!?你認為不好,大可以不去in,in了俾埋offer你,又係度踩人,品格有點問題吧!
我是york家長,我也有對學校某些行政有不滿,但我深信無10全10美的!我同意有家長說應以小朋友為主要考慮因素,我小朋友今年返pn,(pn只有約240個位,唔明為何外間成日話係人都收!)佢日日都好鍾意返學,活躍了不少,對我來說york是好學校。公平點說,私營機構,收費是必然的!york能給予你小朋友快樂及知識,這就是等價交換,我接受!不接受的家長,還有很多好學校選擇,請不要常常道聽途說,周圍抹黑york!

引用:york+第一輪interview收咗! 我估個個都收

原帖由 Toffee888 於 13-10-22 發表
york 第一輪interview收咗!
我估個個都收!因为in得好差
有教無類唔好咩?我個係細仔,如果間間學校都好似york咁,就唔駛攪到我地這班細仔家長咁煩惱!如果所有in得差都肯收,老師自己受罪,要自己教,有得揀,點解唔揀好的呢?

Chirley  YORK真係俾左粒定心丸俾細B!  發表於 13-10-25 22:59

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+13-10-22+發表y

原帖由 kinglily 於 13-10-24 發表
講返主題,閣下的發表想表達york不是好學校嗎!?你認為不好,大可以不去in,in了俾埋offer你,又係度踩人 ...
一句“我估個個都收”何以令家長們覺得我"踩
"學校呢!?係咪太敏感呢!?點解你地唔會理性啲企在我這個媽媽角度看,我認为孩子的表現如此差勁到我不抱期望會收呢?言者冇心,聽者有意。校長睇到,我都係咁講,我只是發表,孩子的問題,請不要著眼點在學校。如果令太多有心挑戰的家長不安,請版主把此贴關了吧。

回覆:Toffee888 的帖子

MONTESSORI 班和國際班的分別,是不是國際班沒中文?
我到現在仍是矇擦擦.....

回覆:Tzekiumommy 的帖子

體驗到,怕了!

引用:Quote:原帖由+kinglily+於+13-10-24+發表講

原帖由 Toffee888 於 13-10-24 發表
一句“我估個個都收”何以令家長們覺得我"踩
"學校呢!?係咪太敏感呢!?點解你地唔會理性啲企在我這個媽 ...
自己先理虧,都可以說到理直氣壯!:;pppp:

回覆:kinglily 的帖子

樓主只是講出自己小朋友見得好差都收的经驗,再分享下感覺人人都收ja bor… 真係無抹黑wor

回覆:york 收到信了

每年有幾千人apply…其實真係唔會個個都收,問題係學校點可以容納一級K1會有幾千個小朋友啊。好多事唔好下下聽人講,自己身為家長都應該思考下。

引用:每年有幾千人apply…其實真係唔會個個都收

原帖由 Angelice-BeBe 於 13-10-25 發表
每年有幾千人apply…其實真係唔會個個都收,問題係學校點可以容納一級K1會有幾千個小朋友啊。好多事唔好下 ...
未就係lor…樓主只係自身經驗分享下啫,家長們太敏感了吧……佢話佢估個個都收啫,你可以自己分析下啊……又抹黑又理虧,用詞小心

回覆:confidence 的帖子

我自己就覺得,只是york校舍大, 策略上 又以流水式面試,收唔到pn都有k1位offer, 所以好似好易收,但總不會人人都收

Chirley  totally agree...  發表於 13-10-25 23:00

每間學校都有不同的收生標準

回覆:eliselin 的帖子

cherryird 發表於 13-10-25 11:01
不只是york的帖子才會有這情況發生, 之前有人踩sc, kv都即刻有用家出來撐行, 為何會這樣?就是因為不是用家 ...

AGREE, 我都睇過好多POST, 話"聽講", "朋友說" YORK係人都收, 唔方好啦, 又貴等等, 最後個POST變左戰場
所以樓主一句"好似係人都收", 真係幾敏感的
不過樓主你睇下你一個POST就咁多用家出來撑, 可見YORK的確唔錯, 家長們都好團結的

Chirley    發表於 13-10-25 23:00