用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 收到信了
樓主: Toffee888
go

york 收到信了  

York or 聖若望英文書院好D?請指教

Chirley 發表於 13-10-23 22:25
你IN既係呼咪K班?九龍塘?
之前我去好少...

Yes, in K1 @ Kln tong

Chirley  THX  發表於 13-10-25 22:57

引用:York+is+money+oriented,+expensive+&+no+g

回覆:york 收到信了

最唔明點解個個一聽到york話好貴?我睇過st cat tutor time 耀中唔係仲貴咩?

回覆:BALL_B116 的帖子

想請問York 有幾多k1位給pn interview 的?

我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了解YORK的家長。

大仔現在YORK讀K2國際, 課程我好满意, 除左學術,佢地都用活動的教學方式去灌輸知識,仔仔都鐘意返學。阿仔依家的英文程度都幾唔錯, 一般簡單故事書都可幾一句句子咁讀出來,發音及拼音都全在學校學到(佢地用LETTERLAND)。收費係有少少貴,不過好多你可選擇唔要或自備。校長有D HARD SELL, 不過真係會KEEP UP MARKET TREND 同埋為佢的學生找一些好的教材。知道有其他小朋友係K1考唔到龍校係YORK讀完K1後考到, 佢地都好多謝學校的TRAINING。 作為非常忙的WORKING MUM, 我覺得學校幫我安排好D野, 阿仔又學到野,真係幫到我。當然,佢地係大校, INDIVIDUAL CARE TO EACH STUDENT 就唔可幾同小校比較,行政有時亦有少少亂。

我細仔今年又考K1, YORK 係我龍校之外的首選。尋日去左校長BRIEFING, 佢都有回應人地話佢"係人都收" - 佢話佢唔係要一定要收最叻,佢希望收到小朋友的家長係真心認同佢的教學模式及理念,而佢有信心小朋友係YORK三年會成為一個係各方面都出色的一位。所以相對好似較易有OFFER.

小小意見,希望幫到大家。

回覆:cherryird 的帖子

其實我聽校長話英文課程會以劍橋元素,但以主流班黎計,我想知我仲駛唔駛出面再報讀劍橋課程?佢主流班既英文夠唔夠小朋友考starter呢?定我仍要再報讀額外課程先可以呢?

引用:其實我聽校長話英文課程會以劍橋元素,但以

york int'l stream syllabus is good.
downside of this school is commercial and admin messy.
school fee is high, need to pay 12 mths x $5200 for international stream

york is good, however, if I got offer from Kv, SC, LH, HKPS or KM, I will not choose York.  apart from syllabus, I think reputation is equally important.

引用:我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了

原帖由 edpdtsh402 於 13-10-24 發表
我好少係BK留言,講呢段野希望幫到真心想了解YORK的家長。

大仔現在YORK讀K2國際, 課程我好满意, 除左學術 ...
thanks your advice.校長都有睇ek

回復 cherryird 的帖子

同意,我都好滿意學校,無論課程,校舍,師資等等都好好,自己經歷最實際,洗乜理D人講咁多丫

如果講英文程度來說, york 的學生是不錯的, 又有net teacher 教英文 又有劍橋課程, 當然名氣無SC, KV, KM咁好 (尤其是係ek 裡), 學費又唔平, 但如果讀其他無學劵的學校+出去補英文, 其實價錢咪又係差不多。

ky201105 發表於 13-10-24 12:41
最唔明點解個個一聽到york話好貴?我睇過st cat tutor time 耀中唔係仲貴咩?

...
其實係樣樣都仲要再收錢個度貴!! 不過係optional的...但....我見其他學校例如LH  /  sc 加多個K2面試班係會兔費的... 所以大家都係私校,我會選一間明碼實價的...

Tzekiumommy  Agree!!   發表於 13-10-24 16:53

我係YORK家長, 不如又講下我對選校的睇法

我個仔之前就讀將軍澳翠茵(今年報紙都有新聞話家長通宵排果間), 唔平的, 成4千蚊一個月, 番左半年, 就喊足半年, 佢好唔中意老師鬧佢, 又唔中意學校密室咁, 課室無窗, 無戶外地方比佢地玩

後來IN過好多間, 我觀察佢邊間去到會開心D, YORK係其中一間佢IN完都唔想走的, 戶外地方亦好大, 所以我揀左YORK

其實開頭我有諗過轉校, 因為學校行政十分混亂, 明明口頭同我CONFIRM左轉AM, 後來出信變左PM, 校巴頭一個月經常遲到, 成日返到學校已經上完第一堂(依家準時了), 加上學費比較貴, 雜費又多.

但係呢D野都係影響家長, 我睇住我個小朋友番左一個月後已經主動說返學很開心, 呢2個月我好感受到佢情緒, 學術同埋自理能力有好大進步, 好明顯學校係有佢的一套, 同埋開心返學先係最重要. 依家阿仔晚晚食飯前都要全家一齊唱食飯歌(其實係學校茶點歌)先開始食飯, 我真係覺得無揀錯YORK.

至於SC, KV好唔好? 我2個侄女都讀SC, 英文好好, 亦好中意返學, 所以都係好的, 但係好的定義, 應該係對你小朋友好, 而唔係人地話好唔好

多D從小朋友的角度去諗, 你才會有正確的選擇~

Chirley    發表於 13-10-25 22:57

回覆:chaualan 的帖子

咁我小朋友唔係讀york, 都係主動說返學很開心, 情緒, 學術同埋自理能力有好大進步, 同埋開心返學,又係飯前唱學校茶點歌,同其他歌仔,咁我地未仲底?年終慳唔少

回覆:confidence 的帖子

回覆:confidence 的帖子

都係果句,自己認為底就ok la…
But 如果從小朋友角度諗,好多學校都好好的……

回覆:BALL_B116 的帖子

Agree agree