用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好像我一樣完全無報私小或直資? ...
樓主: yuenedmund
go

有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

totally agree with u

teambuilder 發表於 13-10-22 09:36
想問樓主如果屋企附近果d都唔收有咩對策?
如果屋企附近唔收,我打算大抽獎後一間一間咁扣,實有一間惜合自己小朋友的,無需把自己變成怪獸家長。我只想要小朋友長大做個誠實孝順的人,唔一定要做律師和醫生。

引用:Quote:teambuilder+發表於+13-10-22+09:36+

原帖由 yuenedmund 於 13-10-23 發表
如果屋企附近唔收,我打算大抽獎後一間一間咁扣,實有一間惜合自己小朋友的,無需把自己變成怪獸家長。我只 ...
我家孩子很喜歡坐校巴,因為可以看看外面「世界」。

引用:Quote:teambuilder+發表於+13-10-22+09:36+

原帖由 yuenedmund 於 13-10-23 發表
如果屋企附近唔收,我打算大抽獎後一間一間咁扣,實有一間惜合自己小朋友的,無需把自己變成怪獸家長。我只 ...
其實有無問過小朋友自己意願呢?我有解釋過小一入學係點,考學校比多d選擇自己但辛苦因為要面試。小兒選擇考,佢唔喜歡被安排,佢喜歡多NET同有實驗室,抽獎好難滿足佢。佢自己決定榮辱自負,五歲已有相當智慧去明白,可能你小朋友想做醫生律師呢?

yuenedmund 發表於 13-10-22 00:03
得15分,只是自行報了最近屋企的小學,唔想小朋友返學和放學走太遠,太幸苦。見到D家長心情復習,食唔安, ...

這是個大智慧,大抽獎如放一線尾二線頭的做第一,中的機會很高(當然要參考最近個net的數字),追些學校升中也有~30% 上b1, 最終target 都係大學和之後有份stable 工,當然有選擇是好過冇but no need to stress urself out.  看看現時香港最top 班人,有邊個當年係狀元。

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

不要濫用「怪獸家長」一詞。

kitmantsoi 發表於 13-10-23 07:34
其實有無問過小朋友自己意願呢?我有解釋過小一入學係點,考學校比多d選擇自己但辛苦因為要面試。小兒選擇 ...

上年問阿女意願時,被佢反問一句:「點解一定要返學?其實屋企都學到嘢...」
今年已上小一,讀緊一間成日訓練小朋友思考、同問問題既學校。都幾開心。
所以學校無話好唔好,配對正確最重要。

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

係呀,當呢度的家長都勞心勞力地去面對這個「小一遊戲」時,仲俾人形容是怪獸時,的確好敏感同傷心嫁

:-) waiwai

醒目開學勳章 王國長老

引用:不要濫用「怪獸家長」一詞。 +

原帖由 bearcat2003 於 13-10-23 發表
不要濫用「怪獸家長」一詞。
同意。想自己揀間適合既學校並吾係錯。正如之前講,鐘意一間學校吾一定係因為學術水平特別高,請不要濫用怪獸家長一詞

引用:+本帖最後由+Parisienne+於+13-10-23+08:29

原帖由 Parisienne 於 13-10-23 發表
小兒都有問過,我話到左六歲,唔比你返學爸爸媽媽要坐牢

kitmantsoi 發表於 13-10-23 08:35
小兒都有問過,我話到左六歲,唔比你返學爸爸媽媽要坐牢
哈哈.....甘佢有無追問你點解要坐牢?

其實好多嘢,再問落去都未必識答,就算識答亦未必明白點解。大人教小朋友的同時,小朋友亦教大人思考....有趣有趣

引用:Quote:kitmantsoi+發表於+13-10-23+08:35+

原帖由 Parisienne 於 13-10-23 發表
哈哈.....甘佢有無追問你點解要坐牢?

其實好多嘢,再問落去都未必識答,就算識答亦未必明白點解。大人教 ...
U r rite! 所以好鍾意同佢傾計

其實樓主有本事開呢個post主要因為佢個學網靚,二線學校都比有d校網的一線好,但她好像概定了即使大抽獎結果不理想時,叩門都必定叩到一樣,但事實又真係咁咩?

引用:其實樓主有本事開呢個post主要因為佢個學網

原帖由 Ryan_baba 於 13-10-23 發表
其實樓主有本事開呢個post主要因為佢個學網靚,二線學校都比有d校網的一線好,但她好像概定了即使大抽獎結 ...
唉呀,佢要誠實孝順之嘛,咩banding 既小學都冇問題㗎,誠實孝順係來自父母身教。

引用:Quote:johnnywalker+發表於+13-10-22+17:58

原帖由 ha8mo 於 13-10-22 發表
touchwood,問你一條假設性問題

如果抽中一間得20% band 1位的學校而學校每年只收到十幾廿個學生
你覺得係一間只有20%band one學額嘅小學追成績易,定一間有40%嘅易?唔好忘記,有band 1學額多嘅學校,一定會谷到痴肺,再者競爭亦大,平均分差0.5都可以相差5個名次。所以先會出現:名校生明明係band 1a成績,但唔夠同校嘅爭,土去咗band1b。我契女同佢同學就係一個例子,當年平均分差0.5分。我契女去聖心,佢去何東

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-10-22+發表touch

原帖由 chingcging 於 13-10-23 發表
你覺得係一間只有20%band one學額嘅小學追成績易,定一間有40%嘅易?唔好忘記,有band 1學額多嘅學校,一定 ...
吾關事。你真係要了解下升中派位程序。升中似小一派位,第一輪自行揀二間有面試。得就有offer但家長吾會知,全部要填第二輪統一。統一中,學生根據呈分試成績分3個banding。同一個band就排random number決定選校先後(除左之前自行已有offer就吾會處理)。所以所有band one生係同時處理,因為隨機號碼關係,有可能就算成績較好但都要後d選校。吾係99.5分一定揀早過99分,可能90分都係band one,但號碼靚所以派既學校比99分好。

要知道遊戲點玩,至吾會選錯校

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-23+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-23 發表
吾關事。你真係要了解下升中派位程序。升中似小一派位,第一輪自行揀二間有面試。得就有offer但家長吾會知 ...
但好明顯係何東band 2,聖心band 1.

應該係該校嗰40%fill up 晒,佢明明band 1 成績但係該校去咗band2條隊

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-23+

原帖由 chingcging 於 13-10-23 發表
但好明顯係何東band 2,聖心band 1.

應該係該校嗰40%fill up 晒,佢明明band 1 成績但係該校去咗band2條隊
派位係先處理晒band one生,再處理band two。而正如之前講,就算肯定自己band one生(例如top school考第一)亦有可能因為運濟排band one第尾。如果選校一味進取揀晒最頂級名校,派到佢都無位,咪出事lor!仲有樣野叫邊緣人,即90.5仲係band one,但90已經跌落band two(名吾名校都有呢個機會),如果個家長當正自己band one生咁去選校,咪又出事lor