用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好像我一樣完全無報私小或直資? ...
樓主: yuenedmund
go

有無人好像我一樣完全無報私小或直資? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-22+發表

原帖由 IloveJJ 於 13-10-22 發表
咁你打算如果抽唔到又點呢?叩門都好難喎!
我net 11,基本上得3間我係唔consider, 所以冇問題。

我原本住麗景,因為個女嘅學業我專登係佢半歲時搬嚟中西區。

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

我自己亦係個女k2時間間open day 都去,做足準備功夫。可以講,我為升小升中已部處咗4年。

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

因為升中都係咁玩。而net 11女中多,所以唔怕抽。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-22+發表咁

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-22+發表

其實我知你個女係net11,我個大仔都係今年抽到呢度小一,所以搬咗過嚟!我都知呢區好小學比較多,但我見都有 ...
只要派唔到潮商,st Matthew 同新會就得啦,不過新會都愈做愈好。我net 11 仲要幾間20分,我第自行呂小,50個位抽,有數得你計。本身想英2,但15分唔博啦。派位唔係玩mark 6,係計比率,點解咁多人會派得後,因為冇計數,又或者太孤注一擲,非名校唔簡,咁衰10次都唔掂啦。你仲要睇埋中學,中學係計小學校區,咁我target英華,一定係返中西區讀小學,有咩事叩門會易好多。好多私校太活,一般傳統統中文唔係咁buy.

仔我prefer 灣仔區。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-22+發表其

咁你20分呂小都機會好大!
如果我自行係聖提就當然冇咁定啦,但聖提唔啱我個女,亦唔啱我。

所以,一定要計好數。而且好多私校已唔俾抽,已經唔係好似以前咁係backup啦

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-22+發表咁

我都好開心有1間私小offer,又可以大抽獎!!如果抽唔到第1志願就讀私小,雖然要比學費,但都係心儀學校,可以安心和開心等出年大抽獎結果!!!大小可以不用再去interview,等收信的日子

回覆:男仔頭 的帖子

例如有邊間私小係收咗唔可以抽獎???

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+13-10-22+發表其

原帖由 chingcging 於 13-10-22 發表
只要派唔到潮商,st Matthew 同新會就得啦,不過新會都愈做愈好。我net 11 仲要幾間20分,我第自行呂小,50 ...
大家都係11網,同意你分析,我都唔怕抽,基本上抽到新會我都ok, 其餘兩間就真係麻麻地。

我估其他網冇咁平均,咁家長擔心而去考學校亦好正路。况且,宜家好多直資教學方法唔同傳統津校,NET 数目較多,如果buy呢啲,有幾好校網都冇用。

原帖由 lam_brenda 於 13-10-22 發表
大家都係11網,同意你分析,我都唔怕抽,基本上抽到新會我都ok, 其餘兩間就真係麻麻地。

我估其他網冇咁平 ...
hi Brenda,
同意,新會我以前都唔buy, 去open day 啲老師真係好用心,而且一條龍陳白沙數學原來幾outstanding,我依家都ok嘅。

其實我知你個女係net11,我個大仔都係今年抽到呢度小一,所以搬咗過嚟!我都知呢區好小學比較多,但我見都有 ...
派得差係計錯數。女仔如果
1. 聖提
2. st peter
3. 聖心
4. 般小
咁就死得啦

引用:例如有邊間私小係收咗唔可以抽獎??? +

原帖由 zoe929 於 13-10-22 發表
高主教
救恩
st clare

醒目開學勳章 王國長老

zoe929 發表於 13-10-22 13:04

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2589986
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2678732&extra=page%3D5

醒目開學勳章 王國長老

chingcging 發表於 13-10-22 13:13
派得差係計錯數。女仔如果
1. 聖提
2. st peter

真係, 識放手好緊要, 係有D家長講極都唔明, 話唔填咪無機會WOR, 係都要問大熱果3,4間, 掉黎掉去, 點都想填晒落去

回復 yuenedmund 的帖子

大把人啦,還有很多不上BK的家庭。

引用:Quote:baba987+發表於+13-10-22+10:16+正常

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-22 發表
亦有家長好似我咁, 心儀果間咁岩係直資/私校, 見學費都算負擔得起, 就去報啦, 希望一撃即中
對我地黎講,  ...
我同妳諗法一模一樣,好在上年唔駛得到派彩已有學校收,安樂晒

‹ 上一主題|下一主題