用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人好像我一樣完全無報私小或直資? ...
樓主: yuenedmund
go

有無人好像我一樣完全無報私小或直資? [複製鏈接]

想問樓主如果屋企附近果d都唔收有咩對策?

回覆:有無人好像我一樣完全無報私小或直資?

我都冇。原因
1. 直資收咗,就唔可以抽
2 如果間私校係唔俾抽,收咗你,都係冇得抽。

如果我諗住backup嘅,以上2個情況只可以讀backup, 因好多津校都講明,冇3條1,免問。

唔好盡信啲人話有咩事扣門都得,扣門位每間都冇10個,你諗吓successful rate 有幾高。

I want to ask about 3條1.
If I am not living in that district, I mean, NET, how can I go for 3條1? I can go for 2條1, in that case, can I still knock door?

叫阿仔擇式仔同你鬥大,如果佢成日win,即係好運气,唔係就報一兩間玩下

引用:I+want+to+ask+about+3條1.If+I+am+not+liv

原帖由 munce 於 13-10-22 發表
If I am not living in that district, I mean, NET, how can I go for 3條1? I ...
未必間間要111㗎。

引用:I+want+to+ask+about+3條1.If+I+am+not+liv

原帖由 munce 於 13-10-22 發表
If I am not living in that district, I mean, NET, how can I go for 3條1? I ...
因為好多以就近入學為原則。所以先有咁嘅要求。  其本上3條1都見唔晒啦

不過我記得今年收咗一個叩門,冇3條1.佢嗲哋係舊生,但競爭大,20分入唔到。但呢家人好勁,由個女k2開始,我哋次次open day都嚟(我哋有record的),連我哋有啲outing 都見到佢。 佢媽咪講到出口,因為住外區,所以冇3條1,希望校長俾個機會佢個女,因為佢哋真係好鍾意呢間學校。到後尾真係派唔到,佢一早嚟學校叩門,咁…又點可能唔收佢吖!人哋部處咗2年啦。

引用:正常有能力肯為小朋友好的家長都會報一兩間

原帖由 baba987 於 13-10-22 發表
正常有能力肯為小朋友好的家長都會報一兩間,
除非經濟唔許可,或者無時間攪! ...
不同意,我有能力,但玩法變咗,我register咗一間唔俾抽嘅backup =玩完。Register咗直資=玩完。 但我心儀係津校,咁我報私校直資同自殺真係冇分別。 而且叩門時一定問點解你冇玩大抽獎,根本冇得瞞。

而且個個月硬俾幾千蚊學費嘅日子,我過咗4年,我真係唔想再捱落去。尤其小朋友愈大,用嘅錢愈多,好彩嘅只係冇錢退休,唔好彩嘅真係俾人terminate咗,就真係書都冇得讀。

IloveJJ 發表於 13-10-22 08:32
好佩服你既毅力!但俾咁多直資私校reject,無動搖自己對小朋友既信心嗎?

...
我真的無對我仔仔失去信心,只是覺得佢性格係咁,內向同怕羞而已,遲熟左少少,同個人能力係完全無關係

回復 yuenedmund 的帖子

近屋企當然最好,但質素更重要。

我身邊都有朋友完全無報直資、私小,因為個d都係弟弟妹妹,一心跟哥哥姐姐入同一間津小算喇;當然,佢地個d都係有番咁上下嘅津小啦,不過佢地都無諗過去試下個d外界稱為嘅「神校」,一黎佢地幾年前已經試過考小一嘅之味,真係唔好受,二黎佢地都覺得既然有一間唔錯嘅必定收阿二,都好心足喇,無謂再去同人競爭。

醒目開學勳章 王國長老

baba987 發表於 13-10-22 10:16
正常有能力肯為小朋友好的家長都會報一兩間,
除非經濟唔許可,或者無時間攪! ...

亦有家長好似我咁, 心儀果間咁岩係直資/私校, 見學費都算負擔得起, 就去報啦, 希望一撃即中
對我地黎講, 派位至真係玩完, 一黎即係話咩都考唔到, 二黎即係要我o係一d"非心水"學校入面揀一間.....(我無話佢地唔好, 唔岩我姐)

harrybb2008   Just like suicide to depend on Government!!!  發表於 13-10-22 13:19
gigayan  我自己個區津小根本沒有一間合適我既小朋友, 如果要派位對我來講就真係世界末日了......  發表於 13-10-22 11:15
Yanamami  最緊要清楚自己要d乜。  發表於 13-10-22 10:45

引用:我都冇。原因 1.+直資收咗,就唔可以抽 2+

原帖由 chingcging 於 13-10-22 發表
我都冇。原因
1. 直資收咗,就唔可以抽
2 如果間私校係唔俾抽,收咗你,都係冇得抽。
所有私校收咗都可以再攪珠,只有直資註冊咗先唔可以攪珠啫!

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-22+發表

原帖由 zoe929 於 13-10-22 發表
唔係架,有啲私校係講明,register咗就唔俾抽,如果抽嘅會將你變成waiting, with no refund 。至於佢哋點知,因為私校會將收生資料上教局,教局收到後發現該學生有參加大抽獎,就會將資料俾返私校confirm.  所以又係瞞唔到。

醒目開學勳章 王國長老

zoe929 發表於 13-10-22 10:49

資料錯誤, 好多私校都唔俾, 所以要小心計劃

醒目開學勳章 王國長老

gigayan  我自己個區津小根本沒有一間合適我既小朋友, 如果要派位對我來講就真係世界末日了......  發表於 4 分鐘前 刪除

就係lor, 我要求係1. 活動 2. 一條龍而中學ok
名校網又點, 一間都無, 我都想又免費又ok, 無丫嘛....

(唔係人人考直資私校都係因為想要名校呀, 我就係唔想要)

比小朋友當玩下啦!第時大個左都有個回憶,原來媽媽同爸爸都咁有佢心。

引用:Quote:原帖由+zoe929+於+13-10-22+發表所有

‹ 上一主題|下一主題