用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔變大仔,大家有何看法?
go

細仔變大仔,大家有何看法? [複製鏈接]

今年幫仔仔報了十間幼稚園,好似冇咩希望,如果真的沒學校收,留待明年再報,仔仔11月中的,到時仔仔會變成大仔,這樣好嗎?請家長們給些意見.
   1    0    0    0

回覆:細仔變大仔,大家有何看法?

唔怕出年更多人既話,其實做大仔係好D既

回復 candytsy 的帖子

是仔嗎?如果是仔,做大仔吧!細仔於學術上,表達能力上可能跟得上,但小肌肉多數會落後,如果選擇多功課的幼稚園會比較吃力,
以小兒為例,他是八月仔不算是細仔,學術上不錯但小肌肉差小小,
所以做功課也會吃力。
加上現今的小學大多數教快一至兩年,做大仔剛剛好。

回覆:細仔變大仔,大家有何看法?

我家11月B仔,會試做大仔,希望今年都有學校收,今年開學兩個月,老師已經打比我話阿囝都就嚟三歳,用字小,說話用句子不多,有時能力未到,做大囝希望對我們是件好事啦

如果有不是心意的學校收,是否應先上學,再等機會轉呢?還是直接明年先上k1算,明年就算多人,仔仔也大了一歲,面試對答都會好些增加機會

引用:如果有不是心意的學校收,是否應先上學,再等

原帖由 candytsy 於 13-10-21 發表
如果有不是心意的學校收,是否應先上學,再等機會轉呢?還是直接明年先上k1算,明年就算多人,仔仔也大了一歲,面 ...
如果唔怕少左一年學劵,我會今年讀左先,明年再考心儀既,萬一心儀既唔收都有讀緊唔駛怕明年多人煩無學位,當買個保險

Cathy.Leung 發表於 13-10-21 18:34
如果唔怕少左一年學劵,我會今年讀左先,明年再考心儀既,萬一心儀既唔收都有讀緊唔駛怕明年多人煩無學位, ...
YES~ 我女係10年12月細女, 而家未夠3歲讀緊K1(今年年頭開始讀左半年N), 由於都滿意間學校, 所以今年只報一間龍校, 輕鬆好多! 有時諗返, 如果我上年冇搵N, 今年就大獲了!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Cathy.Leung 發表於 13-10-21 18:34
如果唔怕少左一年學劵,我會今年讀左先,明年再考心儀既,萬一心儀既唔收都有讀緊唔駛怕明年多人煩無學位, ...
多謝提醒,我也沒到學券這問呢!
‹ 上一主題|下一主題