用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我夠想派到樓下果間
樓主: 二二三
go

我夠想派到樓下果間 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

明呀, 我住12網, 老人家完全唔明白, 點解咁多名校唔讀走去誇區讀間唔知咩學校, 仲要俾錢!
佢地觀點仲係停留o係"人地邊個個孫讀國際學校(維記), 好叻呀, 考到瑪利曼", 我答佢, 瑪利曼抽架wor, 佢就話, 是但啦, 總之xyzxyzxyz
所以我知再講都無意思, 由得佢啦, 自己鐘意就好

問心無愧便算,不要太介懷老人家的說話!  其實樓主住家裡老人家的說話已經唔算難聽喇....

考K時,我99都覺得我地痴線,佢以為好容易。

但後來,佢慢慢同其他人傾,見到佢傾開的銀行經理,竟然住新界送個女返康怡playgroup,搏入N班...佢開始知道吾係咁簡單。

Jane1983 發表於 13-10-21 20:08
考K時,我99都覺得我地痴線,佢以為好容易。

但後來,佢慢慢同其他人傾,見到佢傾開的銀行經理,竟然住新 ...

哈, 老人家果個年代, 真係行入去填張form, 有位就收架啦......

老人家唔會明白時代唔同左....

回復 KittyMelody1 的帖子

哈哈,佢關心個孫,就自然要面對現實。

回覆:我夠想派到樓下果間

我都冇選佢,冇行111,扣門成幾百人爭十幾個位

唔好意思, 一睇到你樓下果間原來係油天, 即時
真係買米唔知價

引用:唔好意思,+一睇到你樓下果間原來係油天,+即

回覆:二二三 的帖子

引用:對吾緊貼現時教育情况的人,真系講多無謂,

唔好話老人家吖!我有個朋友,大我幾年,個女小三(元朗津校),佢成日話我攪咁多嘢唔知為乜,揀埋啲唔知咩學校,「求其」就近揀英華咪算囉!
(仲成日講)

nieualma  你朋友都真係.......  發表於 13-10-24 10:49

唔好話老人家吖!我有個朋友,大我幾年,個女小三(元朗津校),佢成日話我攪咁多嘢唔知為乜,揀埋啲唔知咩學校,「求其」就近揀英華咪算囉!
(仲成日講)

引用:唔好話老人家吖!我有個朋友,大我幾年,個

原帖由 Irismammy 於 13-10-22 發表
唔好話老人家吖!我有個朋友,大我幾年,個女小三(元朗津校),佢成日話我攪咁多嘢唔知為乜,揀埋啲唔知咩 ...
今年同出年都已經晤同喇,佢嗰個小三,即05年出世,個世界已經爭好遠啦

「求其」就近揀英華咪算囉!

你個朋友又係唔化,收先得㗎。同我奶奶一樣。

引用:唔好意思,+一睇到你樓下果間原來係油天,+即

原帖由 w_y 於 13-10-21 發表
唔好意思, 一睇到你樓下果間原來係油天, 即時
真係買米唔知價
Agree

依家何止老人家,小朋友早幾年出生的家長,以及讀international school 嘅朋友,全部買米唔知價。

成日俾說話你聽駛乜咁緊張之類,又煩又難頂

當然BK有好多前輩家長好understanding, 可惜我的同事and朋友大部份都係唔知米貴果類人。

"「求其」就近揀英華咪算囉!" <===我奶奶都係咁講架! 佢話以前佢冇理過我老公既學業, 咁一樣「求其」入左英華wow.....

我一句都冇答佢, 同佢講都晒氣.....

好彩我老公 + 奶奶都唔理唔出聲, 支持我做任何決定

否則我真係人都癲呀!

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 13-10-22 08:52
Agree

依家何止老人家,小朋友早幾年出生的家長,以及讀international school 嘅朋友,全部買米唔知價。

喂, 我都係"小朋友早幾年出生的家長"WOR
‹ 上一主題|下一主題