用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 塞翁失馬, 焉知非福
go

塞翁失馬, 焉知非福 [複製鏈接]

我女都一直未有OFFER, 每日打開信箱前都有少少手震。晚晚都睡得唔好,心情好差。最近諗通左,可能是我之前祈求過唔好太快有直資的結果,可能自行有機會派到心儀的學校。依家不斷同自己講,過左12月先知直資,當是WAITING 都唔錯呀。最壊的打算是6月叩門。依家應該好好同小朋友讀書,K3的功課多左好多,同小朋友預先練習小一做功課。以免入到好學校,但適應唔到,仲衰。

nieualma  完全正確  發表於 13-10-23 11:19
evaken    發表於 13-10-21 17:00
bb86    發表於 13-10-21 15:33
harrybb2008    發表於 13-10-21 14:59
phoebe_ming5    發表於 13-10-21 11:56
   1    0    1    0

方向同心態正確,加油 and Good Luck!!!

引用:我女都一直未有OFFER,+每日打開信箱前都有

原帖由 angel_soso 於 13-10-21 發表
我女都一直未有OFFER, 每日打開信箱前都有少少手震。晚晚都睡得唔好,心情好差。最近諗通左,可能是我之前 ...
我都係咁惗!我老公重搞笑,佢話入唔到一條龍小學都冇壞,如果班同學仔係好嘅,就冇事,如果班同學仔鍾意排斥人,改人花名,就惨了,對足十幾年喎! 哈哈……我老公都幾阿Q。

nieualma    發表於 13-10-23 11:24
nieualma    發表於 13-10-23 11:20
phoebe_ming5    發表於 13-10-21 11:56

回復 angel_soso 的帖子

我都係咁諗!

希望小朋友最後得到的都是最合適的。

回覆:塞翁失馬, 焉知非福

當年大仔大抽獎, 派左好差的學校,跟住二年班考直資插班,成功轉校。現在中一了,所以我地應該用輕鬆心情對待。

angel_soso    發表於 13-10-21 15:17

係啦!而家見5間都衰哂,做家長唔好灰心,只要而家同個仔努力,補下英文,我做埋2月唔做,轉做ftm全心教好個仔禮貌待人接物都一樣好重要,因為一向阿婆湊,自己又大肚,放工返來攰到死,都冇心機教仔。
雖然佢有好多證書,但好多學校都唔收,我估老師要一些有禮貌,主動同活潑既小朋友。

退一步海闊天空~

呢句說話真係冇錯。講番舊年阿女兩個朋友仔考9間全軍覆沒,最後只有一個offer, 嗰個係DGJS.
而我個女,考6考間只有頭一間有offer, 係音小但不是我同阿女至愛。自行我有25分抽華德,20分抽天主教女校,明知另一女校非常適合我個女嘅而如果我用20分抽呢一間,中嘅機會非常高,但我唔抽而去抽一間我同個女都好喜歡但機會非常微的MCS.
而結果當然抽唔到,但好感恩最後大抽獎抽到同華德一樣好的荔天,而最最意想不到的是最後扣到當初我已經知道好適合個女但由始至終大抽奬冇揀佢嘅學校--聖家。

So no one know what GOD is plan for you, but sure it will be the most suitable one.

加油

hecabb 發表於 13-10-21 16:13
呢句說話真係冇錯。講番舊年阿女兩個朋友仔考9間全軍覆沒,最後只有一個offer, 嗰個係DGJS.
而我個女,考6 ...

實在太轉折,其實你們當初憑著20分,應該一早可以入讀聖家,為何不一早選擇呢?

這樣就折騰了一年,實在太辛苦了!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrieshum 發表於 13-10-21 16:21
實在太轉折,其實你們當初憑著20分,應該一早可以入讀聖家,為何不一早選擇呢?

這樣就折騰了一 ...

有時,又好難就此"放棄",人總想追求更好嘅
試過~唔得,起碼甘心
唔試過,又會唔會後悔一世呢?
人好得意,辛苦得嚟嘅嘢會更加珍惜!

雖然我無宗教,但都覺得上天安排咗最好俾阿仔
不過阿媽貪心....

恐龍家

醒目開學勳章

去年我也一樣,只同阿仔報2間,一間REJECT,一間WAITING,自行得15分衰咗,派位仲派咗去間連揀都無揀過嘅學校,心情直插谷底,到6月扣門,報8間IN得2間(有d撞時間,有d無得in),好彩到最後能扣番入第一志願!

派唔到,可以慳番d車主,如果派左係屋企樓下仲可慳埋車費,小學6年夾夾埋埋可以慳足25萬

peggyau 發表於 13-10-21 19:06
派唔到,可以慳番d車主,如果派左係屋企樓下仲可慳埋車費,小學6年夾夾埋埋可以慳足25萬 ...
係慳番$$

原來可以咁轉折,今年的家長要有心理準備了!

回復 angel_soso 的帖子

Good point

引用:Quote:hecabb+發表於+13-10-21+16:13+呢句

原帖由 cherrieshum 於 13-10-21 發表

這樣就折騰了一 ...
就係因為唔甘心唔揀MCS囉,唔試唔心息嘛~

‹ 上一主題|下一主題