用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC / LS
樓主: 排骨媽媽
go

QC / LS   [複製鏈接]

回覆:PalFan 的帖子

特異功能獨步武林,成績差啲都ok

回覆:ACE2126 的帖子

由QC討論區,推理出學生相對比較虛心、同埋受家長管一啲。所以個人認為直升機家長一定很歡喜。

不過市場唔同,沒有高下之分。
QC、LSC兩所都係至top男校,LSC運動更不用說。

不過正路好少聽過兩家都話會收。

zooweemama 發表於 14-5-15 13:09
特異功能獨步武林,成績差啲都ok

點樣叫差D? 因為個仔今年小五開始呈分, 但成績係大起大落, 搞到我都冇晒方向感.

其實平均分只有80左右. 係好多媽咪眼中係歸差個堆, 但係我心中覺得接受了

能否說說那種功能?

如果珍貴功能,如游泳全港no.1,no.2, 100米冠亞軍,羽毛球no.1,2 ⋯⋯全港賽;成績更差也可以。不過DB LSC課程一啲唔簡單,建議英、數必須惡補。兩個暑假惡補就掂。

去年有個DB考獲IB40+分佳績,之前以特異功能入,成績好差。後來腳生瘤不能跑,中三發力。結果中六成績超好!成為一代神話。佢有驚人意志,他說跟操練比較,讀書相對容易。所以運動員轉讀書也可以一樣掂。

zooweemama 發表於 14-5-15 15:56
能否說說那種功能?

如果珍貴功能,如游泳全港no.1,no.2, 100米冠亞軍,羽毛球no.1,2 ⋯⋯全港賽;成績更 ...

個仔係羽毛球, 今年小5, 期望各位師兄畢業後. 到佢有機會.
所以仲未有能力去到全港性NO.1...2, 只係睇下出年有冇機會.

因為我都知羽毛球依家都算搶手, 但始終唔知操唔操得起. 所以我先問下.

當人人睇好時, 我都怕唔係想像中咁易. 因為一樣運動要突出, 小朋友唔係單靠天份, 而係個份毅力同堅持心, 汗水, 時間 等等.

全港No.1,2 LSC DBS冇問題,成績隨便。DB應可給6年scholarship全免費。不過連no.3,4都冇,應該唔洗點諗。
努力!

saiwanho  哎呀,全港3、4無scholarship!  發表於 14-5-15 16:36

後面講努力,單靠天份完全不行。因為個個都有天份。

zooweemama 發表於 14-5-15 16:31
後面講努力,單靠天份完全不行。因為個個都有天份。

係, 努力, 汗水, 堅持心.....所以好多未知.

但未必要全港NO.1.2, 因為剛有個師兄佢唔算全港NO1,2, 但LS 都收左佢. 又係羽毛球原因. 當然我唔知仲有冇其他野.  

有前科,容易了。不過也看你師兄在LS的表現。入到去貨不對辦,也對師弟眾有影響。

請問是那間小學?

你向你師兄也請教一下。

如果羽毛球不是好top,勉強top5左右,成績全級20名有好大幫助,不過也看什麼小學。

回覆:zooweemama 的帖子

QC都要推薦,仲要真心,,!

回覆:cathyming1 的帖子

對手是LSC啊!

簽名被屏蔽

回覆 penpen 的帖子

sonkhl,同學住九龍區的!

想問吓, 如田徑頭8名, 又有無希望入呢?

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回覆 PalFan 的帖子

教練的推薦很重要,如果有前例可尋,可向教練打聽一下⋯

kaiyin520 發表於 14-5-16 08:11
回覆 PalFan 的帖子

教練的推薦很重要,如果有前例可尋,可向教練打聽一下⋯ ...

其實係小朋友要係學界比賽中, 令人深刻才有機會讓人留意, 之後學校就會有人直接聯絡你出OFFER.

個仔小五上學期初, 便有間第二線的中學聯絡. 但對方沒查清便以為我個仔係小六生,

zooweemama 發表於 14-5-15 17:37
有前科,容易了。不過也看你師兄在LS的表現。入到去貨不對辦,也對師弟眾有影響。

請問是那間小學?

只係自己球會師兄, DBS 都有約佢試波,而另一間都收左師兄有6年獎學金, 因為佢球技依家同個仔差唔多, 但個仔又細佢一年, 相信多一年操練應該會更進一步, 所以先依家諗下會唔會有機會可以越級讀D資源好既中學,

但個仔成績又唔穩定, 佢唔係個種死讀書型, 所以要係自己間傳統小學拎高名次比較困難.
‹ 上一主題|下一主題