用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC / LS
樓主: 排骨媽媽
go

QC / LS   [複製鏈接]

路過想問句, 聽朋友講佢校與QC聯, 今年有6個位, 70-80分已全級第1, 可首輪報QC, 平時聽QC好勁, 無100都要科科90以上, 再加特異功能, 才有機, 以上是否真?

sonkhl 發表於 14-4-28 13:17
不好意思,借樓住位一問.請問QC新女校長接手順利嗎?
新校長在調控方面沒有作出太多改變,同學依舊是自由、自律。新校長出現的困難是全部受某些政府官員的拖累。
新校長履薪之際就適逢國教運動後的餘波,學生反抗情緒高張。對政府高官和教局高層極之痛恨,所以幾次教局官員的到訪都掀起了校內一些抗議、拉橫額的風波。學校在尷尬的情況下又竟然跟全校學生作對,將學校封鎖和下令要學生盡快離開學校。自始,校長跟同學的誤會加深。

此外,由於政府曾下令要求學校不可以讓同學放學留校超過4:30,這對一眾喜歡留校打波和學會的運作有一定影響。校長上任之初已有向同學交代,消息一出已經令同學不滿。雖然至今都沒有大力執行,但已在同學心中覺得點解以前冇呢d規限,點解而家會有呢。還有學校在不同地方突然今年又裝上多部攝錄機,上年伊中的家長已有提及,但卻對同學做成困擾!.........這些好明顯都並不是校長刻意做出來跟同學作對吧!

不幸地,開放日的籌辦過程中,由於校方突然縮短同學留校工作的時間,導致大家不滿情緒高漲,一下子在閉幕禮中爆發出來!

好大情度上,新校長跟其他學校,例如銀禧的情況不同,不是要強谷同學的學業,剝奪同學的小息和午膳時間;亦不是翻天覆地的推行改革,改善學校的德行;亦不是將皇仁引以為傲的學業成績變天。都只是一些社會情緒引發對官員的不滿,或者政府的一些措施要學校落實執行,作為龍頭的官校自不能倖免。

校長接手順利與否,還得看政府的未來的政策和校長對官員的態度,如何在政府、學校和同學之間作出平衡。我覺得並不是調控這麼簡單!

:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:拜讀Talent2000,ANChan59兩位在EK很多內容.

原帖由 sonkhl 於 14-04-28 發表
拜讀Talent2000,ANChan59兩位在EK很多內容.一個上岸,一個很快上岸.我重係新手帶囝搵緊岸.多謝你們.
...
讚同,仲有ohnono, 佢地俾左好多資訊我地呢D帶仔搵岸既家長……
借問聲Q C 返幾点?

ohnono  8:25分響第一次鐘,8:30上堂。  發表於 14-4-28 14:46

tsz 發表於 14-4-28 14:27
路過想問句, 聽朋友講佢校與QC聯, 今年有6個位, 70-80分已全級第1, 可首輪報QC, 平時聽QC好勁, 無100都要科 ...
你唔去,QC又點可以收到d叻嘅同學呢?所以以前李校長都已經講過話會盡量比機會一些在小學校內成績考第一的同學前來面試。因為有些同學本身條件好好,但因為父母未必是名校的舊生,失去世襲的資格。又有些父母讀得書少,唔曉得為小朋友鋪路入好的小學。還有一些父母唔曉得為小朋友播班往較好的學校而錯過了好的調整分。
所以希望給與真係有才華的小朋友一個公平的機會。所以,你有才華,有自信都應該去試下。理得人勁唔勁,就算幾勁都好,都會一山還有一山高嘛!可能自己都好勁只係你自己唔知嗟!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-4-28 14:33
新校長在調控方面沒有作出太多改變,同學依舊是自由、自律。新校長出現的困難是全部受某些政府官員的拖累。 ...
看完你的描述,新校長似 「莫耶斯」,學下 「傑斯」會唔會好 d 。她做滿10個月未?

是否第一任女校長?

阿仔學校都有請政府高官及建制派人士到學校演講,校長及負責老師讓學生質問他們,串他們,咪大快人心,唔會有太大反抗情緒。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:talent2000 的帖子

Thank you very much, talent2000!

ANChan59 發表於 14-4-28 14:46
看完你的描述,新校長似 「莫耶斯」,學下 「傑斯」會唔會好 d 。她做滿10個月未?
我會相信,從此QC會經歷一段反覆期。要知道官校校長就是由教局委任,你怎可以過橋抽板。你要抽板唔緊要,你睇你有幾多議價能力!
我之前在張祝珊轉校長的時候都已講過,現在就算津校,一批新校長是需要教局的支持才可以出任校長的職位。所以新一批校長跟以往退休或即將退休的老校長真係冇得比。上一輩的校長真係夠膽可以強硬到跟教局和政府抗衡的,只不過這些老校長已踏入退休的高峰期!

Oh No, 我確實漏了Ohnono家長.Ohnono多謝你告知QC最近有這些事件.一關聯到政治便頭痛,莫說中學,大學都有"關住學生門"事件.不過中學生有機會接觸這些事,我好正面,絕對係好事.(第日通識寫作思維都闊的)

簽名被屏蔽

sonkhl 發表於 14-4-28 15:05
Oh No, 我確實漏了Ohnono家長.Ohnono多謝你告知QC最近有這些事件.一關聯到政治便頭痛,莫說中學,大學都有"關 ...
係,一牽涉政治就好頭痛,沒有絕對的對與錯,只有唔同的立場!而家我同阿仔的話題已經全部跟政治聯繫上來,因為大家總係有唔同嘅立場!

Sorry楼住,我地离左题,请你莫怪.我小朋友都是读书形,也对QC好有兴趣.(希望佢都对我个仔有兴趣).
另外, Ohnono,为何不试试联合家教会一齐在校长和学生间做些协调工作?(不好意思,打简体快些)

我睇每件事情都比较复习.不单睇其两面,更会跳到对方角度再睇.我仔虽是小学,但好多时都与他这样做分析.不过佢有時

簽名被屏蔽

sonkhl 發表於 14-4-28 15:17
Sorry楼住,我地离左题,请你莫怪.我小朋友都是读书形,也对QC好有兴趣.(希望佢都对我个仔有兴趣).
另外, Ohno ...
校長而家面對的問題唔係政策的推行問題,而係大家的各自情緒、思維和既有立場的問題。如果真係家教會可以解決問題,我諗阿梁生都應該立即整返個類似家教會的組織出來!
再講返正題。QC比人有一個錯誤感覺以為QC的同學都係讀書型。其實一間學校真係乜野人都有,QC沒可能在自行時收一隊足球隊回來,成績始終是重要。我嘅觀察係好多同學都動靜皆宜。同學讀好書之外,但都好玩得架。

‹ 上一主題|下一主題