用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:) ...
樓主: babyjamie2007
go

救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:)  

回復 Chunhinkakiu 的帖子

Chunhinkakiu:

你好!救恩也說如有直資已註冊,也會列入「後備生」,想知其實又如何操作呢?

引用:我仲有少少唔明!如果交咗留位費同時等自行

原帖由 babyjamie2007 於 13-10-21 發表
我仲有少少唔明!如果交咗留位費同時等自行,如果自行唔得,咁當然冇得玩大抽獎啦!咁點解之後仲可以返去自 ...
叩門叩幾多,叩邊間edb係冇紀錄,直至你成功登記,到時相信你已衡量過對救恩既取捨。

回復 ferriswheel 的帖子

same question here

請問大家,救恩有咩優點令大家咁鍾意?
向請教救恩家長
我知道P1, P2兩年都無考試,愉快學習,咁係咪教得淺啲? 還是與其他小同區小學,水平差不多? 需要出去補習嗎?
升上P3之後,係咪會谷得好緊要,要追番頭兩年輕鬆左時間?
近兩年升中派位有點怪,只列出5x人,其餘的派位如何?

回覆:救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:)

嗨, 我小女都收到救恩取錄通知。

遲些做同學了。

引用:嗨,+我小女都收到救恩取錄通知。 遲些做同

原帖由 cardas 於 13-10-22 發表
嗨, 我小女都收到救恩取錄通知。

遲些做同學了。
恭喜恭喜

引用:我仲有少少唔明!如果交咗留位費同時等自行

原帖由 babyjamie2007 於 13-10-21 發表
我仲有少少唔明!如果交咗留位費同時等自行,如果自行唔得,咁當然冇得玩大抽獎啦!咁點解之後仲可以返去自 ...
其實你有救恩收左,還會去knock門嗎? 但人家學校通常都只係比 1—1—1叩門的,即係自行選 A, 大抽獎甲部選A和乙部都係選A為首選先接受叩門的

引用:回復+Chunhinkakiu+的帖子 Chunhinkakiu:

原帖由 ferriswheel 於 13-10-22 發表
回復 Chunhinkakiu 的帖子

Chunhinkakiu:
情況就同之前一樣,都係教署寄信比你,話你知,已知有救恩取錄又註冊了直資,請二選一,要保留定取消直資學位?

醒目開學勳章 王國長老

Chunhinkakiu 發表於 13-10-22 20:53
情況就同之前一樣,都係教署寄信比你,話你知,已知有救恩取錄又註冊了直資,請二選一,要保留定取消直資學 ...

我妹有朋友有同一疑問, 佢自己打左去EDB問, 職員答: 學校只會從我地呢度知道學生有無參加大抽獎, 我地唔會透露俾學校知小朋友有無註冊其他直資

我都係聽返黎, 或者大家再去了解下好了

醒目開學勳章 王國長老

Chunhinkakiu 發表於 13-10-22 20:47
其實你有救恩收左,還會去knock門嗎? 但人家學校通常都只係比 1—1—1叩門的,即係自行選 A, 大抽獎甲部選A ...

Not always, 可以參與今年情況 (今年亦有唔少111唔收, 寧願收叻仔的例子)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2575944

We also got an offer but haven't confirmed if we would give up the lucky draw.  We are in net 12 and my child is a girl.  

其實我心已決讀救恩,因為我們鍾情這間小學。只不過見到有家長提及等knock 門先令我唔明點解冇份玩大抽獎都仲可以knock 門啫!

回覆:cardas 的帖子

Cardas 恭喜!唔知第時會唔會同班呢?

回覆:babyjamie2007 的帖子

有津校唔駛111,從冇揀過都比考,不過叩門難道當然極高。

babyjamie2007 發表於 13-10-24 00:24
其實我心已決讀救恩,因為我們鍾情這間小學。只不過見到有家長提及等knock 門先令我唔明點解冇份玩大抽獎都 ...

請問有什麼優點你會選擇救恩呢?
因為我住九龍區, 對這所學校不太了解, 除了面試當天參觀過校園外, 就一無所知, 所以我想多了解這所學校, 謝謝!
您的孩子不是你的敵人,當孩子表現最壞的時候,也常是他最需要幫忙的時候了。

我們也留了位!

MyTeddyBear 發表於 13-10-24 15:07
請問有什麼優點你會選擇救恩呢?
因為我住九龍區, 對這所學校不太了解, 除了面試當天參觀過校園外, 就一無 ...

我也住在九龍,而救恩是我首選。

這好視乎你要的是什麼類型的學校。這校學術上不算突出,而我欣賞的是其辦學理念,尊重學生差異,注重健康生活和生關係緊密。

erniewellie 發表於 13-10-24 21:34
我們也留了位!
請問是1/11當天才可以交留位費,還是1/11或之前都可以交?