用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:) ...
樓主: babyjamie2007
go

救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:)  

我都有同樣煩惱

回覆:救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:)

請問係咪即係1 Nov 交完留位費仲可以等自行 result (11月尾),如果唔中咁就打去教育局通知唔再參加大抽奬?定還是交咗救恩留位費後就連自行都冇得玩?我對救恩情有獨鐘,其他的不會再考慮了。

RE: 救恩取錄了!開心到喊呀!入嚟傾下吖:)

好開心救恩收咗我囡.  佢性格比較SHY,冇CERT,又冇考過咩試, 更加冇什麼推薦信... 所以真係喜出望外.  好感恩! 希望大家都找到心儀既學校!

bad news, no Kowloon school bus.
係咪要找白牌?

醒目開學勳章

babyjamie2007 發表於 13-10-20 22:20
請問係咪即係1 Nov 交完留位費仲可以等自行 result (11月尾),如果唔中咁就打去教育局通知唔再參加大抽奬 ...

面試嗰日個副校講得幾清楚,如果註冊咗任何官津直資or參加大抽獎先會掟落waiting list,即係話等埋自行結果但唔註冊都OK, 但大抽獎就唔參加得。大抽獎要從新填表申請,應該唔駛另外通知教育局,當然你可以交留位費時再詳細問返學校。

Congratulations to all who got an offer! KYS is really a good school and students are very happy studying there.

去年是這樣的:如果救恩有offer ,交了留位費,學校會通知教育局。又如果十一月自行成功&註冊埋,教育局會有來信說得悉有救恩的學位,問會否放棄自行的資格。救恩同時又問是否保留學位,如果hold 住唔放,學校到將近六月正式註冊前,會有信通知已將學生撥入後備。不知道今年是否一樣。

回復 Pertra 的帖子

Hi, Pertra, 好耐無見, Congrats!

我阿仔係救恩讀一年級,申請程序較清楚,可告訴大家:
1. 救恩收左,可先去註冊
2. 11月自行派位公佈後,都可去註冊政府學位。
3. 兩邊註冊後,教署會知道的,因救恩     會sent份名單去教署。
4. 到12月尾教署會寄信給你,內容是已知道你有救恩offer, 請你現在選擇,到底是放棄津校學位或是保留津校學位,如你選擇保留津校學位,教署就會send封信比救恩,通知他們你們已留津校學位,甘救恩就會即時將你放入waiting list, 註冊費no refund.
5. 即係話,係11—12月份其間重有少少時間比自己考慮到底要邊到。
各位明白嗎?

Chunhinkakiu 發表於 13-10-21 16:02
2. 11月自行派位公佈後,都 ...

謝謝。咁請問,係救恩註冊左後,若自行派唔到位,到大抽獎階段,救恩會點處理?

引用:超開心!開心過中六合彩呀! +

原帖由 babyjamie2007 於 13-10-18 發表
超開心!開心過中六合彩呀!
感受到
congratulations

引用:我阿仔係救恩讀一年級,申請程序較清楚,可

原帖由 Chunhinkakiu 於 13-10-21 發表
2. 11月自行派位公佈後,都 ...
Thank you,終於明了。我女已注冊一間直資學校,救恩係waiting,其實中意救恩多的,咁救恩會吾會因為知道已注冊直資,而就算有位都俾其他人先呢?

引用:Quote:Chunhinkakiu+發表於+13-10-21+16:02

原帖由 nkf 於 13-10-21 發表
謝謝。咁請問,係救恩註冊左後,若自行派唔到位,到大抽獎階段,救恩會點處理?

...
自行抽唔到後,就唔可以參加大抽獎喇,因為你一參加大抽獎,教署都會send你個名單給學校,通知學校,你即時被放入waiting list,放左後,無得翻身,無得叩門!!所以真係要好好考慮清楚

引用:Quote:原帖由+Chunhinkakiu+於+13-10-21+發

原帖由 hopehopeit 於 13-10-21 發表
Thank you,終於明了。我女已注冊一間直資學校,救恩係waiting,其實中意救恩多的,咁救恩會吾會因為知道已注 ...
唔會,放心吧!

引用:Quote:原帖由+hopehopeit+於+13-10-21+發表

原帖由 Chunhinkakiu 於 13-10-21 發表
唔會,放心吧!
Thanks for letting me know, a big relief.

Chunhinkakiu 發表於 13-10-21 19:20
自行抽唔到後,就唔可以參加大抽獎喇,因為你一參加大抽獎,教署都會send你個名單給學校,通知學校,你即時 ...

明白了,謝謝。

恭喜大家有份取錄!多謝大家嘅 information

我仲有少少唔明!如果交咗留位費同時等自行,如果自行唔得,咁當然冇得玩大抽獎啦!咁點解之後仲可以返去自行果間knock door ?

恭喜恭喜