用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小學是考小朋友還是選家長?
樓主: bbrmb
go

考小學是考小朋友還是選家長? [複製鏈接]

喵媽 發表於 13-10-18 14:10
我覺得選小朋友為主, 如果家長唔係麻煩型應該無影響!
唔知點睇麻煩形家長 .... ?

當時一定 Well behave ......

喵媽  有啲人根本唔覺自己麻煩  發表於 13-10-21 11:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:考小學是考小朋友還是選家長

有D家長氣焰好高,講兩句就會原形畢露

名幼一定揀家長背景。希望小學純粹揀學生能力就好。

回復 ANChan59 的帖子

You will be unpleasantly surprised.  Some parents don't even know they are "monster" so they don't really hide it
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

HKTHK 發表於 13-10-18 22:21

You will be unpleasantly surprised.  Some parents don't even know they are "mo ...
Tell me more.....
PM may be better.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

個人認為當然係睇小朋友表現,若果小朋友面試乜都唔得,家長背景幾好都冇用!但若果二個小朋友實力都一樣,我諗先睇背景!

有間名小有問小朋友坐什麼交通工具來、我仔照答坐巴士。

引用:有間名小有問小朋友坐什麼交通工具來、我仔

原帖由 elizatyy 於 13-10-19 發表
有間名小有問小朋友坐什麼交通工具來、我仔照答坐巴士。
仲有間名小問去過邊度旅行

引用:Quote:原帖由+elizatyy+於+13-10-19+發表有

原帖由 seamama 於 13-10-19 發表
仲有間名小問去過邊度旅行
邊間呀?

考小朋友是一定的,及讀什麼幼稚園。職業無關。佢點都要收這有資格申請學费減免的同學,要交數給教育局!

ha8mo 發表於 13-10-18 18:31
我個仔舊年考的其中一間真係有問佢爸爸的職業如果有人準備填表時老作
咁記得在個仔女細時 已經向他們講定大 ...

小女IN 某名小, 都有問父母職業, ...我覺得名小係睇埋家庭背景....二線小學先唔睇....

睇唔睇家庭背景好簡單:
若純睇小朋友面試表現而決定取錄與否
大家睇睇d私小直資...尤其是d超級名校
有無邊間係取錄左大比例 既學生...係有資格減兔學費
唔通我地認為佢地只可能有極微少數會係面試有好表現...又唔靚仔靚女~~~

引用:Quote:crazymum+發表於+13-10-18+15:59+睇

原帖由 www 於 13-10-18 發表
「家長職業」不用提供任何文件核實,自僱的貨車司機可以寫職業為「物流公司總裁」,
你係校長會信這項資料 ...
所以地址好緊要

回復 ha8mo 的帖子

咁會唔會問埋父母年齡,我話俾個女知我年年25歲喎

luluhaha    發表於 13-10-20 19:51

doggy2013 發表於 13-10-20 15:34
所以地址好緊要

報某超級名校, 要提供埋住址證明....
所以話呢, 點會唔睇家長背景...?

平常心,做好自己便足夠

KittyMelody1 發表於 13-10-20 17:19
報某超級名校, 要提供埋住址證明....
所以話呢, 點會唔睇家長背景...?
...

如果沒有記錯,報官、津、直資小學,即使是普通的屋村小學,都要提供住址證明。
這是政府的要求,若不是供住址證明,怎知你屬於哪一個小學校網的。

HKTHK 發表於 13-10-18 22:21

You will be unpleasantly surprised.  Some parents don't even know they are "mo ...
我可分享一例子。
試過同阿女考小一,有2公婆用BB車推佢女來應考。

HKTHK    發表於 13-10-21 09:38

記憶中只有一個藍血學校要地址證明、其他直資/私立學校一般要求小朋友出世紙copy

講開港孩、聽過有父母去旅行時會要求小學生子女着片瞓覺
‹ 上一主題|下一主題