用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小學是考小朋友還是選家長?
go

考小學是考小朋友還是選家長?

以我個人經驗,香港大部份名幼都是選家長背景多於小朋友能力。考小學也是一樣嗎?還是真的根據小朋友能力收生?

Don't think too much.  If you have to study in HK, then you have to play the game.  Be positive, just try your best.....

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得係揀咗小朋友,再望一眼家長
恐龍家

我相信樣樣都有,但點都好,做好自己就得,外在環境絕對唔係小朋友or家長控制到。

即係又選小朋友又選家長? 這樣還好,我感覺幼稚園是純選家長!

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbrmb 發表於 13-10-18 13:39
即係又選小朋友又選家長? 這樣還好,我感覺幼稚園是純選家長!

舊年KG嗰邊有位小學教師post,問KG老師點揀家長,亦有人問返佢小學點揀,你可以試試搵下
基本上,無怪獸行為就OK,d老師好勁,話聽家長講兩句就知佢地麻唔麻煩!

恐龍家

我覺得選小朋友為主, 如果家長唔係麻煩型應該無影響!

Of course 考小孩la, 家長是要識的ma

有d學校2次都只in小朋友,唔會in家長

引用:有d學校2次都只in小朋友,唔會in家長

原帖由 twinsng 於 13-10-18 發表
有d學校2次都只in小朋友,唔會in家長
睇下家長職業,學歷同住邊已經可以,不一定要見家長!

crazymum 發表於 13-10-18 15:59
睇下家長職業,學歷同住邊已經可以,不一定要見家長!
「家長職業」不用提供任何文件核實,自僱的貨車司機可以寫職業為「物流公司總裁」,
你係校長會信這項資料幾多成呢?

回復 www 的帖子

咪係囉,有d申請表問都冇問

回覆:考小學是考小朋友還是選家長

引用:即係又選小朋友又選家長?+這樣還好,我感覺

原帖由 bbrmb 於 13-10-18 發表
未必,我丈夫係某上市地產集團嘅建築總工程師,外國回流,博士生。我差D,…只係攝影師,不過而家係FTM..雖然不是好有錢,小康之家. 阿仔Iq 130+ , 不過比阿仔讀屋村幼稚園,暫時一間都唔收 ,不過阿仔讀得好開心!

CMWmama  真係佩服MC媽! 要對她讚好!  發表於 13-10-18 20:16

ha8mo 發表於 13-10-18 18:31
我個仔舊年考的其中一間真係有問佢爸爸的職業如果有人準備填表時老作
咁記得在個仔女細時 已經向他們講定大話
等佢地對住老師答得自然d.
一位自僱的貨車司機寫職業為「物流公司總裁」未必算老作,
因為他的確是一間物流公司的總裁,雖然間公司只得總裁一人。

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-10-18+18:31+我個仔

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-10-18+18:31+我個仔