用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 寫給SEN家長(有關選校)
樓主: Charlotte_mom
go

寫給SEN家長(有關選校) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

nicksonma 發表於 13-10-9 14:08
咁要大概有幾多% 特殊教育培訓 既先至好D?

真係好難講, % 多會更易睇到同處理 SEN 學生, 亦都要睇返學校將呢批教師編去教高定低小, 好難一蓋而論.

以我囡學校為例, 佢讀 P.1 個年有 5x%, 到 P.2 我無睇, 但學校輔導主任九月都未去到尾, 已經叫家長義工盡快畀期埋位去幫已經揀到出黎既學生, 真係快到我都估唔到, 完全唔使等小一學童識別計劃已經開始做野.

有時間最好去心儀學校既講座, 順帶問下對 SEN 支援係點, 因為未必個個家長願意係網上講返自己學校既野, 真係好易畀學校認出係邊位學生黎囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-9 16:15
講左咁耐, 岩岩去小一概覽睇下, 發現原來我仔間學校, 特殊教育培訓老師係得2%, 出乎我意料之外 ...
我聽咋, 有錯請家長指正.

若果填左個 SEN no. 會係方便左學校可以提早識別, 唔使等到小一學童識別計劃時先慢慢再搵出黎, 因為搵出黎再約教育心理學家做評估都需要一段時間, 填左可以減省左呢段時間, 亦都方便學校向幼稚園或相關機構拎到報告.

你仔學校支援真係好好, 我都有介紹過朋友帶個仔去考插班架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kaka1128 發表於 13-10-9 16:24
我之前參觀過一間小學, 一班係sen, 一班係正常, 一班係聯合國, 我唔係太接受到太多南亞裔小朋友, 所以我覺得會雜。
定係其實我擔心過多呢? 會唔會就算多支援都未必校風差?
我囡學校有 35%, 校風唔錯, 學生成績亦不賴.

其實你著眼返心儀學校係咪勁谷, 如果小朋友唔谷得既入左去未必係好事.

暑假前我同囡囡返左幼稚園探老師, 同校長傾偈時佢話有一位學生自行時派左去我囡學校, 校長亦好有心咁同家長講呢間學校唔係咁適合佢小朋友, 事關小朋友係 SEN, 而我囡學校都谷架, 校長知道情況先同家長講, 但佢都無可能左右到家長決定.

所以係揀學校前都可以問問幼稚園校長同老師意見, 佢地都會知區內小學係點, 盡量畀意見家長架.

bckwong    發表於 13-10-18 10:51

醒目開學勳章 王國長老

拋磚引玉, 引左幾多野出黎

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-9 17:37
拋磚引玉, 引左幾多野出黎
你叫個懶人打咁多野真係好辛苦架

Charlotte_mom 發表於 13-10-9 16:15
講左咁耐, 岩岩去小一概覽睇下, 發現原來我仔間學校, 特殊教育培訓老師係得2%, 出乎我意料之外 ...

特殊學習編號應該係方便學校早D認識到小朋友的特殊需要

miriam 發表於 13-10-9 17:32
我囡學校有 35%, 校風唔錯, 學生成績亦不賴.

其實你著眼返心儀學校係咪勁谷, 如果小朋友唔谷得既入左去未 ...

SEN 學生係咪唔適合谷既學校?
我仔校長都係咁同我地講唔好報D谷既學校, 佢話谷既學校著重學業成績, 未必會留意到小朋友既情緒需要。

我仔好乖,放學自動做完功課唔使煩, 上堂都好專心,係有自閉傾向, 易喊。
校長話佢讀書一定無問題, 但唔好揀谷既學校。 所以我揀左太古。 

bobbob  SEN太籠統, 有啲學生反而適合讀著重學業嘅學校,因為唔駛諗其他嘢,校長講嘅嘢未必準,作為父母要自己分析  發表於 13-10-10 11:37

醒目開學勳章 王國長老

nicksonma 發表於 13-10-10 09:30
我仔校長都係咁同我地講唔好報D谷既學校, 佢話谷既學校著重學業成績,  ...

你係一位好媽媽

小朋友係唔係受谷形, 幼稚園校長同老師真係可以畀到意見, 你願意聽從意見揀一間適合小朋友既學校真係好好, 我識唔少只偏重成績, 無諗過小朋友係咪適合, 最終唔使我講你會估到.

我識既 SEN 小朋友入面有成績好好架, 只係情緒上可能較難控制, 最重要就係學校有支援, 父母亦加倍努力去幫.

曾經聽聞有學校係有支援, 但更著重拔尖, 對 SEN 係有堂上, 事關要交報告畀教局, 但小朋友上完好似無上咁囉.

miriam 發表於 13-10-10 10:14
你係一位好媽媽

小朋友係唔係受谷形, 幼稚園校長同老師真係可以畀到意見, 你願意聽從意見揀一間適 ...

呢個我都聽過, 所以揀學校都著重老師態度, 有耐心愛心既, 其實有無特殊教育我都唔係十分care.

希望揀到啱到學校啦.

醒目開學勳章 王國長老

nicksonma 發表於 13-10-10 09:30
我仔校長都係咁同我地講唔好報D谷既學校, 佢話谷既學校著重學業成績,  ...

我會覺得, SEN又好, 唔SEN又好, 每一個小朋友都有自己條路, 做家長要時時留意自己個仔需要D咩, BUY邊種管教/學習方式, 再安排最好既俾佢, 咁自己觀察, 聽家長口碑, 問老師/社工意見等, 每樣都有幫助
所以我成日都話SEN家長雖然要花多D心力, 但一定會REWARDING, 因為我地會好努力去了解自己小朋友

引用:Quote:nicksonma+發表於+13-10-10+09:30+SE

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-10 發表
我會覺得, SEN又好, 唔SEN又好, 每一個小朋友都有自己條路, 做家長要時時留意自己個仔需要D咩, BUY邊種管 ...

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-10-9+16:15

原帖由 miriam 於 13-10-09 發表
我聽咋, 有錯請家長指正.

若果填左個 SEN no. 會係方便左學校可以提早識別, 唔使等到小一學童識別計劃時先 ...
頭先家長會問左老師點解特殊訓練老師%咁低,佢話原來教育局只count某一項性質較general的訓練課程。而我仔學校就安排老師出去教育學院上返自己果科既課程(即例如中文老師學點去幫中文學習力弱學生),每人上30小時,而教育局吾計果方面訓練,所以「受訓老師」%就好低。副校長解釋平均有60-70%老師曾經受訓,咁聽完我放心了(我就奇怪學校吾似咁孤寒丫

醒目開學勳章 王國長老

nicksonma 發表於 13-10-10 14:08
呢個我都聽過, 所以揀學校都著重老師態度, 有耐心愛心既, 其實有無特殊教育我都唔係十分care.

希望揀到啱 ...
入錯學校真係好慘, 要轉返出黎難上加難, 我有朋友囡囡就係入錯學校最終大人同小朋友都辛苦.

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-11 23:31
頭先家長會問左老師點解特殊訓練老師%咁低,佢話原來教育局只count某一項性質較general的訓練課程。而我仔學校就安排老師出去教育學院上返自己果科既課程(即例如中文老師學點去幫中文學習力弱學生),每人上30小時,而教育局吾計果方面訓練,所以「受訓老師」%就好低。副校長解釋平均有60-70%老師曾經受訓,咁聽完我放心了(我就奇怪學校吾似咁孤寒丫
我極度懷疑早幾年先轉係只 count 某一項.................

我囡 P.1 時有 5x%, P.2 時跌到好似係 3x%, 個年只係有三位舊老師離任再聘新老師代替, 所以 % 無可能會跌得咁勁.

專項培訓唔係間間學校肯畀老師去讀, 你仔學校真係一流.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-10-11+23:3

原帖由 miriam 於 13-10-12 發表
我極度懷疑早幾年先轉係只 count 某一項.................

我囡 P.1 時有 5x%, P.2 時跌到好似係 3x%, 個 ...
有D感動架真係主任話為左上呢d培訓,要等登請代課。要付出既資源的確吾少。尋晚聽左樣都幾shock既野,原來學校一直無ST,今年有了。此其一。最震驚係因為之前無ST所以家長帶小朋友出去做訓練會有資助(詳情無時間問)而家無了。究竟學校仲包d咩?!

Charlotte_mom 發表於 13-10-11 23:31
頭先家長會問左老師點解特殊訓練老師%咁低,佢話原來教育局只count某一項性質較general的訓練課程。而我仔 ...

唔講真係唔知. 唔該晒!

Charlotte_mom 發表於 13-10-12 10:56
有D感動架真係主任話為左上呢d培訓,要等登請代課。要付出既資源的確吾少。尋晚聽左樣都幾shock既 ...

你講緊係港同? 好難得喎!
抵讚!

我之前一直都無考慮直資或私立就係驚呢類學校因為自行收生, 會唔願意收SEN 學生, 估唔到學校咁SUPPORT.

可惜, 我都無報, 又無參觀過. 如果早D 知, 我都會去試下睇學校收唔收.

醒目開學勳章 王國長老

呢個SEN POST搬左新屋呀, 希望幫到其他SEN家長

醒目開學勳章 王國長老

另一相關POST: 亞氏寶寶選校分享
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

‹ 上一主題|下一主題