用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開始出offer了,又係時候請各位家長高抬貴手 ...
樓主: Charlotte_mom
go

開始出offer了,又係時候請各位家長高抬貴手   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 13-10-18 11:09
到今時今日,我都唔明點解hold 住個位咁耐。

事實上自己一早已排序,收個更好,便放次選,最多留兩個作細 ...

我都唔明,如我有一間在手再有多一間心儀既,一定即放,可惜仲未有~~~~

我諗不久將來政府又會要出手,改個遊戲RULES, 唔俾D人HOLD住D位,咁做先可以解決個問題

sadsam 發表於 13-10-18 12:47
我都唔明,如我有一間在手再有多一間心儀既,一定即放,可惜仲未有~~~~
原來唔係只是我唔明!
今年阿仔升大學,有次選已經交了一個學期學費,但有較佳選擇,到註冊完較佳選擇,立即放位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

erniec 發表於 13-10-18 12:48
我諗不久將來政府又會要出手,改個遊戲RULES, 唔俾D人HOLD住D位,咁做先可以解決個問題 ...
升祈唔好呀!實唔得掂,越幫越忙!

sze0203    發表於 14-10-24 14:23
chunyatmama  You are right!  發表於 13-10-18 13:34
harrybb2008    發表於 13-10-18 13:18
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-10-18 13:04
原來唔係只是我唔明!
今年阿仔升大學,有次選已經交了一個學期學費,但有較佳選擇,到註冊完較佳選擇,立 ...

引用:而家間間小學都幾千人考,失望的佔多,見到

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-17 發表
而家間間小學都幾千人考,失望的佔多,見到家長喊住咁回覆都感到不忍。我都知而家有d小朋友真係好叻。各位 ...
心態一定要保持!爻

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-17 發表
而家間間小學都幾千人考,失望的佔多,見到家長喊住咁回覆都感到不忍。我都知而家有d小朋友真係好叻。各位 ...

其實無必要hold 太多間在手,小兒當年考到一間,就會放一間,不會同時hold 多過兩間,到最心儀的offer 到手之後,其他的次選不去交留位費當棄權。

醒目開學勳章 王國長老

我女當年幼稚園有直升, 但我已經考左另一間, 所以自己學校連留位費都無交, 自己又慳返筆, 人地又可以早D有位
一直只HOLD果一間, 心儀港同又WAITLIST, 唔甘心放棄, 不停叩門, 11月叩到7月尾, 所以我好明果種感受
港同一CALL我就放返另一間喇

放棄最多OFFERS的為至最型; 成手OFFERS的為至最笨.
~easybring~

easybring 發表於 13-10-18 15:53
放棄最多OFFERS的為至最型; 成手OFFERS的為至最笨.
好工整押韻。

回覆:開始出offer了,又係時候請各位家長高擡貴手

好post, push!!!

Support 樓主

我個女係超細B,初頭好擔心報咗好多間。其中4間出咗結果,兩間收咗,兩間rejected。一間我地幾鍾意,但好似唔係好適合我個女,佢自己又無意見;一間我女一in完就話間學校好悶。我地兩間都無留位,因為同老公商量過,反正唔啱最後都唔會讀,夾硬霸住都無意思,不如放俾D真心鍾意又或者適合嘅小朋友。雖然我地依家一間Backup都無,但係我都成日同個女講,Daddy Mami一定會盡力搵間啱佢而佢又鍾意嘅,就算最後唔成功,都唔會無書讀嘅~~

yes 請高抬貴豚

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我未有offer, 但係有3個second in, 都決定先放棄一個!

‹ 上一主題|下一主題