用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李宗德 vs 圓玄
go

李宗德 vs 圓玄 [複製鏈接]

醒目開學勳章

大家對這兩間學校有咩意見
   2    0    0    0

i  want to know too

早幾年圓玄學術上或功課上可能會輕鬆一點, 英文水準高; 但近幾年轉了張校長當校長後, 學術上和功課上應該緊張了不少 (聽到有些家長朋友的比較)。

李小由p1-p6都係循序漸進地教學, 學生的中英水準都高, 亦都係一間不錯的學校。

張校長未當校長前, 如果呢2間學校揀, 我會以小朋友要輕鬆地學習(揀圓玄), 還是可以受一點點壓(揀李小), 但呢幾年我就覺得2間都差不多, 不如揀一間就近返學的就可以了。

又或者, 試比較一下他們的課外活動、功課量、評估量這些因素吧, 上了小學後, 時間的分配我覺得很重要的。

利申 : 以上資料係我上年小朋友考學校時收集的, 我不是用家, 最好問下用家們的意見

每日多唔多功課

醒目開學勳章

兩間比較, 那間多國內的小朋友就讀?

回覆:李宗德 vs 圓玄

小女讀李小,又唔覺功課太多,正常中英數每日一份,英數思考的多,返學非常開心,唯獨是每年新老師特別多,老師都需要時間適應,所以個別對教學有小小影響。

小兒下年P1, 今日都收到圓玄offer,正在考慮讀李小定圓玄,有沒有圓玄家長可分享吓功課量多唔多,及老師在圓玄一般教得耐嗎?

小女也是2間都取錄了,正考慮入邊間!我住屯門,我初步覺得李宗德,校舍大些新些!

醒目開學勳章

想問是否只可註冊一間?
當然,我都唔想擺住個位!

醒目開學勳章

至於升中方面, 李宗德只有一份統計過去四年升讀的中學

http://www.wfjlps.edu.hk/it-scho ... n%20Information.pdf

圓玄
http://home.yyps.edu.hk/it-schoo ... 0909_1378880709.pdf
‹ 上一主題|下一主題