用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校學生質素
樓主: lovingparent
go

津校學生質素 [複製鏈接]

而家大部分直資都話用英文interview,
佢地看英文很重要

另一角度睇, 無論家長同小朋友, 入官津比直資私小無咁大壓力?

因為入得直資/ 私小, 個個同學都有番咁上下 "斤兩" 甚至特異功能, 小朋友入左去, 無得偷懶, 稍有差池, 可能即刻墮後.....果種壓力維持六年真痛苦; 相反在官津. 反而會感覺輕鬆一些

醒目開學勳章 王國長老

小J媽媽 發表於 13-10-17 15:12
另一角度睇, 無論家長同小朋友, 入官津比直資私小無咁大壓力?

因為入得直資/ 私小, 個個同學都 ...

咁又未必, 我揀間直資, somehow貪佢一條龍直升, 一直keep住成績合格已經可以, 唔駛爭中學, 壓力少好多呀

回復 小J媽媽 的帖子

一間間啦,好多地區出名的津小(區外人係聽都無聽過的),都一日十樣八樣功課,默書測驗不斷。以前以為個別例子,聽得多其他家長講,先知幾普遍。

醒目開學勳章 王國長老

今日至同個家長食LUNCH, 佢細仔官校P3, 已教2位乘3位乘數, 同2/3位除數
我仔讀直資, P4, 跟書教, 而家至學乘咋WOR, 除未學TIM呀

小J媽媽 發表於 13-10-17 15:12

因為入得直資/ 私小, 個個同學都 ...

好多官津為左上位...谷得勁過直資私小喎
除左hea住果班~~~

引用:唔知樓主指的"質素"是哪方面,+如果是品德/

原帖由 556699 於 13-10-17 發表
唔知樓主指的"質素"是哪方面, 如果是品德/操行, 唔關學校事, 係關乎有冇家教。 有錢人唔代表一定不可一世,  ...
同意,唔應該用家庭收入去標籤小朋友性格

官津谷, 起碼同學仔有勁有唔勁.....心理上唔駛咁驚.......
‹ 上一主題|下一主題