用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校學生質素
go

津校學生質素 [複製鏈接]

Nil Nil Nil
   1    0    0    0

咁又唔好下下賴人,好多名校(包括直資同津校)都有學生講操口/頑皮。

引用:咁又唔好下下賴人,好多名校(包括直資同津

原帖由 sadsam 於 13-10-17 發表
咁又唔好下下賴人,好多名校(包括直資同津校)都有學生講操口/頑皮。
同意! 反而我擔心讀直資私小嘅學生,多來自中上層,少機會接觸到唔同階層嘅人,會睇唔真社會嘅現狀,變得愈來愈自我中心,唔識關顧他人感動受,我最近响南昌附近坐巴士,好幾次上車時下層後面有好多位,但兩間出名嘅直資私小嘅學生因為下一個站落(其實好多人落,唔驚落唔到)就迫晒响門口,又唔會讓開比人入,仲用背挨住扶手,眼中只有自己嘅需要

回覆:man7099 的帖子

不過咁講,質素嘅培育家庭都有關係

引用:其實大家有無諗過,而家個個都去考直資或私

原帖由 lovingparent 於 13-10-17 發表
其實大家有無諗過,而家個個都去考直資或私小,d叻學生或屋企有資源的學生都比學校揀哂啦,淨番落來入津校 ...
其實直資或私校收果批學生只係響面試時可以短時間warm up自己或勇於表達自己意見啫

如果抽到心儀私小,好多家長都會願意放棄私小,主要系看學校質素。

打錯,心儀官津

請勿胡亂標籤...

讀私小/直資的家庭只可以說是家庭平均生活質素較高...

回覆:津校學生質素

我唔係單,雙非,只不過冇能力俾佢讀私校,咁係咪代表我哋嘅小朋友質數一定有問題?

回復 wtap 的帖子

家庭財富與小朋友智力和能力無關,一樣還一樣!

唔知樓主指的"質素"是哪方面, 如果是品德/操行, 唔關學校事, 係關乎有冇家教。 有錢人唔代表一定不可一世, 窮亦唔代表一定有禮有品。

lovingparent 發表於 13-10-17 12:10
其實大家有無諗過,而家個個都去考直資或私小,d叻學生或屋企有資源的學生都比學校揀哂啦,淨番落來入津校 ...

不會

我朋友或同事中, 很多專業人仕或管理階層都的子女都讀官津校,

選津校定私校不一定因為經濟, 有些人想子女讀番自己母校, 有些則認為讀津校是應有的福利, 寧願把金錢學其他興趣班, 有些人則認為自己都是草根出身, 想子女了解基層的生活.

而且就算沒經濟能力也不代表小朋友的天資不好, 有些草根小朋友反而比較成熟懂事, 只要學習態度好, 有上進心和勤力, 將來必有所成, 和讀私校津校沒關.

我知不少名官津的家庭, 也不只中產咁簡單的.

直資和私小也分種類. 不是想特別標籤任何類型學校. 而是想說明. 讀直資私校不一定中產. 因當中也有貴及便宜. 看什麼學校. 聖保羅男女, 女拔, 啟思, 蔡繼有等學費很高. 但亦有些直資每月千多元也可以. 真的平有平讀, 貴有貴讀. 讀津校的說他們拿不出學費嗎? 又不是. 但若然有間名津, 他們可能選名津. 若喇沙vs男拔. 女拔vsMaryknoll. 家長不一定只選男女拔的. 當中很多因素去選校. 不一定跟金錢, 家底掛鉤的.

有孩子入了名直資私校, 也會跟不上. 有孩子父母是什麼師什麼師, 讀書也不一定卓越.

lovingparent 發表於 13-10-17 12:10

呢類說話最好唔好講。
第一,無憑無據;
第二,隨便標籤津校;
第三,莫非教小朋友只係學校責任? 家教重要啲? 定學校教育重要啲?

咁唔通你覺得 QC, LS, St Mary 呢D學校o既學生質素好唔掂?

引用:回復+wtap+的帖子 家庭財富與小朋友智力和

原帖由 Jane1983 於 13-10-17 發表
回復 wtap 的帖子

家庭財富與小朋友智力和能力無關,一樣還一樣!
我知,所以我咪想問樓主我係屋企資源較少,咁係咪代表低質數?

Jane1983    發表於 13-10-17 16:22

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 此議題非常惹火

歡迎各位熱烈討論, 但發言時請顧及大家感受, 懇請理性發言以免引起不愉快事情, 多謝合作

我會覺得官津校學生的學術程度是會比較參差,直私會平均些。至於品德教育修養方面,關乎家庭教育,唔好頼學校,唔通父母的責任只限於搵$及供養三餐?

taktakchichi  Agree!  發表於 13-10-17 14:54

樓主小朋友有直資/私小offer未?

回復 Charlotte_mom 的帖子

如果現實唔係咁就最好啦,眼見而家咁多人想入直資私小,間間幾千人報名,d名校因為想有收生自由度而轉直資,真係擔心過多幾年會變成點!
‹ 上一主題|下一主題