用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問大家對林文燦小學的評價?
樓主: kubbrick
go

請問大家對林文燦小學的評價?

回覆:請問大家對林文燦小學的評價?

我覺得幾好

以第一年升中,好像有超過五成band1,有錯請指正,純靠學生能力,可說是學校upgrade了學生。

manmanchubb  新續超過一半band 1很不錯  發表於 14-5-19 23:21

回復 helenli 的帖子

對不起, 我無留意是 non-chinese 或 chinese 呢. 不過開放日應是 show 最好野比人睇, 不是嗎? 我估總不會將水平較一般的習作來展示吧?!

以第一年升中,好像有超過五成band1

請問數據從何而來?

個次briefing, 校長話因為今年第一年派位, 只能33% band 1, 33% band 2, 33% band 3咁派, 唔知你地有冇聽過呢?

http://www.plklmceps.edu.hk/node/623

中一派位只有一條隊,Chinese and Non-Chinese 一齊派,只是很多non-Chinese 自己去考直資/私校.
因為無TSA往績,經校長爭取後,亦只是33.3%band 1, 33.3%band 2, 33.3% band 3.
中一派位係要看TSA往績來决定有幾多可以派band 1.  
就算全部學生科科100分,都係33.3% 派band 1.
2015年後有TSA成績先可以改変派band 1 比例

manmanchubb  謝謝解釋詳盡  發表於 14-5-19 23:24

回覆:悠揚 的帖子

咁你看到的應該是外籍同學的功課,對他們來說中文一點都不容易,他們也要學拼音,寫作,定期有默書,考試成績是和本地生分開排的。

回覆:kubbrick 的帖子

有些學生的表達能力好好,尤其是英文口語,所以中學面試時是有些優勢的。

官津中一派位唔一定有得面試, Band 1 中學會睇你係咪Band 1 學生 和 什麼 Banding 小學.
就算你識飛, 無得面試都無用.

回復 AgapePa 的帖子

雖然不知最後入到BAND 1津中那批同學是自行分配還是統一階段被取錄, 但第一批小六生不少都有面試機會, 詳情可向校方查詢.

乜唔係自行揀兩間咩?

回覆:悠揚 的帖子

我吾知道你用什麼確定深定淺,我是今年小—的華籍家長,以昨晚中文功課為例,填充形容詞要寫鮮豔的,美麗的等,看圖作文,閱讀理解!D字仲要執得好嚴謹!默書默梗困難,精神等!抄寫要詞語十拼音!

thomas982226  請問中英放默書次數係咪似津校咁   發表於 15-5-26 16:45
luluhaha  請問抄一個詞語和拼音抄幾次?  發表於 13-10-17 15:35

回覆:mosquito_chu 的帖子

請問你覺得此校如何?

蚊蚊: 我地仲艱難呀,中文俾老師圈字圈到暈係度,小一都還好,小二寫得歪少少就圈,中文寫作又教快半年,幼稚園的舊同學都話LMC嘅中文好深。

manmanchubb  咁應該很深吧,現在我們幼稚園已經很深了,尤其中文  發表於 14-5-19 23:27

我都係小一家長,未入LMC前驚英文係問題,讀後先知中文真係唔簡單,老師要求高,執得好緊,囡囡幼稚園中文都唔係淺,對中文亦喜愛,但現在只是緊緊應付到。Helen聽你咁講真擔心小二怎樣應付。蚊蚊我地要一齊努力、加油!!!

不過真係好開心,囡囡入到間適合小學,開心之餘又有一定程度!!
補充多句﹕開放日當然展示做好,非華裔同學仔亦有佢地最好一面,這也是LMC學到的,互相尊重、共融! 舊年升中,非華裔同學亦有入到神級中學。

thomas982226  請問lmc可以算係活動教學嗎?   發表於 15-5-26 16:46

圈完要改正?

回覆:kubbrick 的帖子

我覺得語言環境做得好好,校長好有心,老師有活力笑容!徳育上重禮貎,規距,充滿愛!學術上功課量適中,會定期有好多吾同語文互動活動!剛過去有英語週及秩序比賽!整個星期會用英語為題活動!小息設攤位,点唱,估謎語,唸急囗令!有得玩又有奬又學倒野!校隊及課外活動多,有一年級的小朋友放學一星期留校罒天訓練,校舍上當然不及他校,但總算夠用,对於語言的凖確,我各人認為先給小朋友夠膽講,文法上要寫日記,學校由他們自由發揮,有錯再糾正,要他們对寫作産生興趣!至於小朋友多活潑而有禮,对於少数吾守規距,曳曳的小朋友,會有不同處罰方式,吾好睇輕年輕的老師會欠經驗,他們也會很嚴厲!系行政上仍需改善!總結,对於只著重學術,這裡不是他杯茶!

Helen Li ,JasmineLe add oi1!  圏咗系要改正!

回覆:AgapePa 的帖子

補充:  sspa system是有兩個組別, group 1 & 2, group 2 是給非華語學生。 學校會先向教育局呈報兩組學生呈分試的評核科目和教學語言, non Chinese同學的呈分科目與本地生不同,兩個組別是分開選校的。詳情可參看教育局網頁。