用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只得一个屁股,为什么 hold 几个offer?
樓主: reei
go

只得一个屁股,为什么 hold 几个offer? [複製鏈接]

erniec 發表於 13-10-16 10:51
呢排番工都成日心掛掛,無心機做野,日日爬EK文,見到有人報喜,自己未有著落係有D UP UP 地,現實係見到有 ...
我見人報喜自己就down down 地, 雖然有second in, 但眼見朋友有直接offer, 自己都不自覺灰哂, 當然, 我絕對唔會懷疑自己小朋友的能力, 只覺得對手太強, 咁諗係咪開心d各位媽媽, 加油呀!

只得一个屁股? 但屁股有兩邊, 及有些人把腦袋作屁股用, 那麼這些人的屁股便可以hold 起碼七間.  (因為如果根據腦的剖學結構, 有大腦(左腦,右腦),小腦, 腦幹(中腦,橋腦,延腦,間腦)).  

回覆:只得一个屁股,为什么 hold 几个offer?

1)留多幾條後路,總之就唔蝕底;2)幫自己(注意,係幫自己)做一張亮麗的成績表。

回覆:只得一个屁股,为什么 hold 几个offer

人地話: 我有選擇權,我都唔想諗,好煩喎。。。一間張要讀6年既學校我諗清楚先決定都好正常喎。。。留左位先算喎

回復 556699 的帖子

其實講到尾都是香港的教育制度玩死我地D家長. 間間學校出result的時間都唔同。有D拿倒offer后,原來仲有D學校都仲IN緊! 個游戲規則好心就改嚇啦.應該參考今年幼稚園的做法,統一果三日注冊,應該都無禁多人hold住D學位. 教育局應該唸嚇計!!!

回復 mimi0129 的帖子

我預計3年后考小一嘅情況咪係宜家報KG嘅番版LOR,到時政府咪又后知后覺,咁樣攪法真害左班小朋友,苦左我地班家長,真係需要統一收生程序

引用:回復+mimi0129+的帖子 我預計3年后考小一

原帖由 erniec 於 13-10-16 發表
回復 mimi0129 的帖子

我預計3年后考小一嘅情況咪係宜家報KG嘅番版LOR,到時政府咪又后知后覺,咁樣攪法真 ...
我細女三年後,我諗都唔敢諗!現在一個offer 也冇,並不覺大女不叻!而是對手強勁,而且有些人真的不雖Hold 太多,要選Hold 兩間比較已夠!縱使他們是有權利hold 到下年!

‹ 上一主題|下一主題