用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只得一个屁股,为什么 hold 几个offer?
go

只得一个屁股,为什么 hold 几个offer? [複製鏈接]

如题。。。

nieualma  你的比喻好  發表於 13-10-16 08:51
   0    0    0    0

實喺禁講:我實會放番出黎,只喺時間既問題。

回覆:只得一个屁股,为什么 hold 几个offer

集郵?

回覆:reei 的帖子

點解d人咁本士,可以考到咁多間小學架呢?唔通佢嘅小朋友神童?!

呢d係公德心的問題,hold住兩間差吾多考慮吓,能夠明白,但hold住好多間根本吾同級數的,吾知做也!

回覆:只得一个屁股,为什么 hold 几个offer?

儲印花

Show off

Hold咁多好自私。

1.錢多2.時間多3.想話比人知佢同仔女本領多4.心多。不過呢d人撐到最後咪又係只可讀一間,仲要分分鐘揀錯,搞甘多野吾知為乜。

可能,只係逐間公佈,佢哋唔知下一步係點,所以,有offer 的時候會攞咗先!

不過,希望佢哋決定到後,會主動放位啦!

由6月in到現在一個都冇,唯有一個等字

引用:由6月in到現在一個都冇,唯有一個等字

Don't worry, 仲有好多學校未出result. 加油!

引用:點解d人咁本士,可以考到咁多間小學架呢?

原帖由 lily233242 於 13-10-15 發表
點解d人咁本士,可以考到咁多間小學架呢?唔通佢嘅小朋友神童?!
呢個世界有三類小朋友: 天資好表現穩定, 天資好表現唔穩定, 天資平庸。 第一類會有好多offer; 第二類會比較飄忽, 有幾個offer同時亦會有reject, 呢類會佔大多數; 第三類唔駛講吧。

little_yolky  呢個世界其實係第三類佔大多數的, 不過, 我們都以為自己的小朋友係第一、二類。  發表於 13-10-16 13:56

引用:呢d係公德心的問題,hold住兩間差吾多考慮

原帖由 Jane1983 於 13-10-15 發表
呢d係公德心的問題,hold住兩間差吾多考慮吓,能夠明白,但hold住好多間根本吾同級數的,吾知做也!
...
其實我覺得只要有2個位在手己平衡到喜歡或適合那一間根本無謂hold住!唉!根本咁多間都被同一班小孩玩晒!我仔一般貨
色真不知等幾久

Jane1983  繼續努力,吾好灰心。  發表於 13-10-16 10:34
Jane1983  繼續努力,吾好灰心  發表於 13-10-16 10:33

有些人會HOLD到開學,你地出年留意下,開左學一兩日又會換下人

回覆:只得一个屁股,为什么 hold 几个offer

人生短暫,hold咁多錢為乜??

醒目開學勳章

556699 發表於 13-10-16 08:42
呢個世界有三類小朋友: 天資好表現穩定, 天資好表現唔穩定, 天資平庸。 第一類會有好多offer; 第二類會比較 ...

咁資質平庸但表現穩定呢?
interview咁短時間又咁多考生,走馬看花真係睇到資質高唔高?好多時都係靠臨場表現發揮。

呢排番工都成日心掛掛,無心機做野,日日爬EK文,見到有人報喜,自己未有著落係有D UP UP 地,現實係見到有D考生真係一人hold幾個offers,唔難推斷有好多學位係要到下年暑假先浮番出黎,我明每個人有選擇權,但個時間可以拖成大半年就好有問題,有次聽一直資校長話佢foresee呢個泡沫遲早實爆,佢KEEP住有同教署反映但無用,有學校怕underenrolled點知變成overenrolled,成件事苦了學校又苦了我地呢班有心但無力既家長,等待就成為我地唯一可以做既野,我覺得再咁落去唔係辨法,仲要黎緊幾年又越來越多小朋友,情況只有越變壞,超無奈!

聽聞有人hold 到開學,用病假紙請假,試讀匀兩間先放手

harrybb2008   crazy!!!  發表於 13-10-16 13:29
‹ 上一主題|下一主題