用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 政府 record 會影響大個入紀律部隊或做公務員嗎 ? ...
go

政府 record 會影響大個入紀律部隊或做公務員嗎 ? [複製鏈接]

其實之前都有朋友提醒過我 .... 不過唔知道有冇影響呢 ?
   0    0    0    0

我校社工話唔會

我有朋友都話唔會(個男家長做政府工的)。
就等如你地小朋友6歲前幼稚園的報告,如無簽同意書,小學唔會有。
之不過老師睇唔睇得出呢?

回復 crystal媽咪 的帖子

6歲前幼稚園的報告 ??? SORRY, 係咩嚟架 ?

crystal媽咪  如6歲前I位的ST報告/ 學校報告,如你無簽轉介,ST不會交比小學. 仲有之前的評估/OT/PT...  發表於 13-10-17 16:52

老實講真係唔多希望個仔做紀律人員, 政府工都未必 (因為宜家冇咁易做)....

不過問過一個朋友睇法, 就係如果考入要申報你過去有冇咩病, 佢地亦會向醫管局取你個file.... 所以有可能一開始評估後就有record 比佢地睇, 亦有一路治療的 record... 不過當然如果醫好有進展亦可能會睇到, 順其自然啦....

醒目開學勳章 王國長老

回覆:政府 record 會影響大個入紀律部隊或做公務員嗎 ?

我仔色盲,註定無份做紀律部隊,阿Q d唸,睇吾睇record無所謂了

回覆:政府 record 會影響大個入紀律部隊或做公務員嗎

以我所知係會架,入職公務員同移民都要申報,有機會有影响架。

回復 洋蔥頭媽咪 的帖子

THX..... 得個知字都好....

Charlotte_mom 發表於 13-10-28 23:51
我仔色盲,註定無份做紀律部隊,阿Q d唸,睇吾睇record無所謂了
我個仔都係,冇得做他最崇拜的警察

如果去睇了政府精神科,醫管局一定有記錄。
評估中心的記錄就不知保留多久。

以我所知,醫管局係18歲後係會注消有關記錄,如果到18歲後仲要睇醫生而你無係兒童科那邊叫佢地比份醫療報告比你,係連醫管局都無你record的。這是有一次有家長分享他的兒子要在18歲後睇政府醫生分享得知的。

如果你個仔有能力可以考警察,咁佢要得到一個無事的評估都唔係難事,你估現家咁易有鐵飯碗咩~~ 連碩士生都去考PC仔~~ 

回復 autunmbb 的帖子

老實講我地冇想過個仔做紀律部隊, 因為危險... 而且老豆想子成父業.......... 不過你知a 仔固執, 萬一如果可能 就唔好啦... 所以佢亞媽我緊張四周問定啫 !!!
‹ 上一主題|下一主題