用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 老師話似資優,多數準吾準?
go

老師話似資優,多數準吾準?

想問吓各位,如果學校老師話小朋友似資優,其實多數評估出來係定吾係多呢?

回覆:Capricorn2521 的帖子

幼稚園不太準,小學幾準確的!

回覆:老師話似資優,多數準吾準?

如果係中學呢?

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

回復 zngo 的帖子

多謝你回覆 。事原係我仔2歲被評自閉傾向,一路都有跟進及訓練。今年小一剛入學,學校都知佢問題。我也常問老師小朋友在校情況,希望能互相配合,老師有話佢守規舉弱,吾專心,社交弱,但同時老師話佢好聰明,學術好強,外籍老師話佢能閱讀P3英文圖書,我自己覺得佢自學能力高。雖然上課吾專心,但回家可以完成大部份功課,又會同我講返老師上堂嘅說話。老師話佢可能係資優,叫我同佢去評估,但我覺得剛剛才上小一,很多野都在適應中,我同老師講,不如遲D先去評估,但老師話早D發現佢專長,早D培訓,令佢進步快D。佢又舉例一個校內2年級嘅數理資優生,依家在外面讀緊代數。

所以我想問吓,依家check同1、2年後先去check 有咩分別? 吾做野又有小小驚老師覺得我冇全力幫亞仔。

Capricorn2521 發表於 13-10-17 11:20
回復 zngo 的帖子

多謝你回覆 。事原係我仔2歲被評自閉傾向,一路都有跟進及訓練。今年小一剛入學,學校都 ...
純綷討論。老師建議你帶囝囝去check IQ,若check到是資優,學校有甚麼資源可提供呢?而這些資源是否一定要證明是資優才可使用呢?
做評估費用不菲,做之前要先了解做的目的囉。

我朋友的孩子因為學校需要一份報告才讓佢跳級,所以去做評估。點知6歲多的小朋友因担心自己的表現而在評估時發脾氣,測驗結果不如預期的好。好在學校根據其它觀察還是讓佢跳一級。

我的結論是,如果不急,等小朋友大些性情定些先做,測驗結果會無咁受環境影响。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

明白,好多謝你的意見。我老公都有考慮到評估費的問題,有時當局者迷,真係要問吓過來人的意見,謝謝!