用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ★Anfield vs Yew Chung★
go

★Anfield vs Yew Chung★

等了一年耀中通知 Interview,Anfield 亦通知要參加他們的 Play session,綜合 EK 兩所學校各有優點與缺點,希望各位給我一些意見!

● 學費 Anfield K1全日連 Debenture 計$10,900 (10期),YC 2-4歲 全日$12303、$13,228、$13,692 (11期)。

● YC 地點較方便、 Anfield 近界限街、小學在大圍,今年開始必須乘校車返學。

● YC 比較多國內學生,插班生英語程度低。

● YC 重視中文,程度深用國內教材,Anfield 中文較少。

● YC 擔心入小學轉其他 IS 時的英語能力。

● Anfield 小學較新,沒有成績可以看到。

● Anfield 沒有中學,YC 中學在 EK 有很多批評。

● Anfield 小學學費 $12,300,YC 小學 $15,858。

● YC 大校運作有系統,全彩色 leaflet 有很多資料(廣告),有駐校藝術家,比較重視音樂、藝術。Anfield 細校郵寄取入學資料,只是幾張 A4 黑白單張,比較神秘。

● YC Year 11 可以選 IB課程。

oooray  Anfield 以前打個電話可以安排去參觀;參觀完就唔神秘。  發表於 13-10-15 12:50

Some more points:
Anfield 的debenture 好像是 refundable 的。
Anfield 的小學較新
Anfield 無中學,但之前有thread 話好似同沙頭角的IS有聯繫
Anfield平過YC
YC資源多D,但是有人話學校commercial
Anfield 課程行英國制
YC kindergarten 英語+廣東話,Anfield 英語+<30mins PTH
YC 名氣大D,出國讀書易sell D
YC D學生有錢D?
YC kindergarten校舍靚D

無最好的學校,只有適合自己的學校。good luck!

如anfield有全日,我會去佢既全日,其實係香港大部份的is 學生都會係亞洲人,英文語境同外國比點都會無咁多,因唔係番學時間,係日常生活都有大接觸中文。但anfield NET 是多d, 佢地好注重discipline 連家長佢都會話點解late arrive或要捉小朋友番位教點坐定如佢地係play group時周圍走。呢d 家長要有心理準備,其實係好事但有時你唔預計老師嚴肅你會唔鍾意。佢地kowloon 個課室有d 殘但應唔損教 學。

樓主最好訪問兩間學校在學家長。
yc 幼園教師職員質素高,對學生有愛心(我也是資深教師,這方面有分辨能力^^)
yc 飯餐由飯堂直送,餐單營養均衡,午飯兩餸一湯,我囡說很美味~

yc從沒過收任何雜費飯錢書費(只收學費),商業化之說囡在學兩年,未感受到,也或許本人任教私小,明白到私校運作校方自負盈虧,也知道老師薪資,校舍租金呢?yc學費豈能不貴~(以上純是兩年在校感受,至於中小學部,我未知道~^^)
yc 幼園外籍學生不多,我囡每年都只有兩至三名外籍同學。

其實點解 YC 往往比人批評英文水平低?YC 明明行 IB,又係唯一一間學校 apply 真正 co-teaching (我意思係指上課時不分中英時段,而是中英同時教)。只因學校唔夠 diverse?  但香港現在的 IS 全都是亞洲人,即全香港 IS 的英文水平都低?

以上評語不是作任何批評或質疑樓主的意見。本人亦跟樓主一樣有YC及Anfield interview, 所以只想多了解一下。

小之爸某程度上是對的。
幼兒教育理論:應以母語為先,再輔以第二語言,所以對不急進的爸媽來說,耀中幼的語言教育是可以的。
但到耀小,耀中仍維持較多的中文使用,我個人估計也會過於理想,希望雙語並行,但對大多數學生來說,未必可做到,最後兩頭唔到岸。

回覆:gracedolly 的帖子

gracedolly 你的女兒英語能力ok 嗎?其他同學英語能力又如何呢?

我囡口語和發音都不錯,她愛跟著外籍老師。在校能和外籍老師溝通,能看英語動畫,也可以在遊樂場中主動認識外國小孩,一起玩耍和聊天。她認識本地小孩時會以中文名自我介紹,外國人就會轉台。(沒另外補習~)
耀中幼的老師都非常好~

其他同學我就不清楚了~

回覆:小之爸 的帖子

很同意你的看法。

小之爸 發表於 13-10-15 12:18
其實對於幼兒應"先學母語,再輔以第二語言"這原則我有d保留。
幼兒是學習語言的天才,只要有充足及合適的環 ...
同意, 啊仔一歲多d, 屋企用英語, 廣東話同普通話. 佢暫時講到d英文單字, 但對於三種語言的簡單指令都做到. 例如 give this to baba, take the apple to mama, mama doesn't want, you eat

引用:Quote:小之爸+發表於+13-10-15+12:18+其實

原帖由 fanfanbb 於 13-10-15 發表
同意, 啊仔一歲多d, 屋企用英語, 廣東話同普通話. 佢暫時講到d英文單字, 但對於三種語言的簡單指令都做到.  ...
母語未打好便學外語,的確有一些孩子有語言遲緩。家長博唔博,問自已好了。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-10-15 14:02
母語未打好便學外語,的確有一些孩子有語言遲緩。家長博唔博,問自已好了。

...
佢爸爸的母語係英語。英語的發音較廣東話容易。

回復 小之爸 的帖子

Agreed.  My cousins in Australia learned to speak in English, Cantonese and 潮州話 at around the same time and with much ease, because of the "multi-ethnicity" situation at home.  
It might be harder to master the reading/writing of 2-3 languages at the same time, but I doubt there's gonna be any negative effect on one's ability to learn.  

fanfanbb  I share your view  發表於 13-10-15 15:00

耀中校園沒有說英語的文化/傳統,英語好的都是校外有英語環境(父母英文人或補習),但讀得通常唔介意。

好多中學出國,中學大批傳統學校插班生,好多方面水平同小學差好遠。

大陸人佔二成,睇你mind唔mind.

回覆:★Anfield vs Yew Chung★

發覺越來越多香港家庭比小朋友讀IS,目的係想小朋友英文好,於是又有好多人話ycis英文唔夠好(可能係,所以呢d家庭比小朋友入傳統名校d英文可能更好)。我就只係想小朋友開心學習,至於英文,夠用就可以。

Mrslot 發表於 13-10-15 16:55
發覺越來越多香港家庭比小朋友讀IS,目的係想小朋友英文好,於是又有好多人話ycis英文唔夠好(可能係,所以 ...
我也是。贊同。

Mrslot 發表於 13-10-15 16:55
發覺越來越多香港家庭比小朋友讀IS,目的係想小朋友英文好,於是又有好多人話ycis英文唔夠好(可能係,所以 ...
我覺得香港家長比小朋友入is係想佢哋愉快學習多啲,我大部分朋友亦只擔心is中文唔夠"好". Btw, anfield每班都有一至兩個special needs kids, yc應該無,right?