用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 做了個半月FTM, 湊女壓力好大﹗
go

做了個半月FTM, 湊女壓力好大﹗ [複製鏈接]

囡囡近期濕疹覆發到雙手爛晒, 成夜R不停, 返學又成日發皮氣, 人地返全日我個女就返得三個鐘, 但我無所謂, 最多咪係屋企教佢講多D野, 最慘係C6工傷成日係屋企, 唉﹗佢出親聲就只係關心佢皮膚同出街食飯坐唔定, 又成日講點帶佢出去見人, 又成日話唔好比個女R, R損左好難好番, 有晚我訓著左個女勁R, 我唔知, C6一入房見到就勁話我, 佢每晚唔想個女R就唔訓睇住佢, 但又成日好大聲咁罵個女, 搞到我都無得訓。個女人仔細細勁大力, 有時唔想佢R捉住佢, 搞到兩隻手都好酸痛。
   0    0    0    0

之前奶奶湊囡囡縱得好勁, 成日開雪櫃放玩具入去, 要食乜第一時間摞比佢, 要玩乜玩具其他小朋友都唔玩得要比佢, 要去什麼地方一講就即刻去。 昨日個女話想去冒險樂園, 我只係話行前小小係紅綠燈過, 佢要就咁過馬路, 發皮氣扭開我隻手自己係兩架車之間就咁過馬路, 條街當時太多人, 佢又細粒行動又快, 好在有個男人幫我捉住佢, 但係就比個女人鬧我尤得個小朋友自己行, 當時我成個人好似呆左咁, 唔識話番個女人, 抱左個女去後巷鬧, 我重忍到無打個女, 只係好大力咁捉住囡囡隻手(抆緊我), C6當時又記得我鬧女佢要走開

回覆:idak 的帖子

全職媽媽好偉大,好辛苦,加上濕疹真係好煩。我記得以前我仔一歲時都有濕疹,我會同佢沐浴後全身搽massage oil, 臉部會不時搽sato tsuruko維他命E油。好彩佢3歲後情況改善了。睇完你嘅文章,覺得有D無奈。

回覆:Capricorn2521 的帖子

小朋友有濕疹難搞!有自閉特徵難教!醫生重問我有無懷疑個女過度活躍,囡囡行動快坐唔定,無懷疑就假!好在個女有進步,辛苦都值得。

回復 idak 的帖子

全職媽媽係好辛苦的,亦不時被人認為唔駛點做

不過,對女兒應該是最好的,希望妳早日見到囡囡更大的進步

加油﹗

回復 angels'mom 的帖子

我係因為剛剛轉做全職主婦未適應,囡囡又係奶奶湊轉做我湊(由勁自由轉到乜都唔得),又轉左第二間幼稚園.囡囡講多o左o野,又真係幾開心﹗但唔願做功課,唔返學就激到我死﹗

回覆:做了個半月FTM, 湊女壓力好大﹗

希望你繼續努力,但你捉唔實你囡囡絕對係你責任,捉到囡囡痛都要捉實,過馬路唔係講笑。

回覆:cloudwingwing 的帖子

我知痛都要捉,但我隻手係發唔到力,以往扭開我隻手會走去拖爸爸,不過都算好咗,果次之後囡囡唔敢再鬆開手!

回復 cloudwingwing 的帖子

好同意, 過馬路,捉實小朋友係好重要! 不容有失! 一定要高警覺!  其實途人見狀,對事的話可以帶善意提媽媽捉緊D , 甚至孚有需要時即出手幫忙!  
我都分別曾試過好難捉實亞仔過馬路的時候, 佢係度剛剛發脾氣又扭抱又扭玩玩具(老師正給了車仔係書包, 佢知道), 自己有唔服, 一係隻手扭傷/ 隻腳傷, ....! 唯有平時常教育佢過馬路時守則! 佢漸漸明白, 就好好多!

FTM 對住暫時有問題,又聰明, 又活潑....幼兒, 無人SUPPORT 是很大挑戰.

要加油!
‹ 上一主題|下一主題