用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蒙特梭利 幼稚園
go

蒙特梭利 幼稚園

如題.... 有無人D仔仔女女.. 讀緊" 蒙特梭利 ~ 幼稚園 " ?? 可以SHRAE下嗎?

回復 宏心 的帖子

thx fof share

引用:+本帖最後由+宏心+於+13-10-14+12:01+編輯+

原帖由 宏心 於 13-10-14 發表

小兒在九龍塘兒童無限上playgroup,該校是合資格的蒙特梭利學 ...
我囡囡而家都上緊觀察班,有幫佢排緊pg. 你會打算繼續讀K班嗎? 我此終擔心入讀小學問題~

咁你囡囡上緊咩觀察班呀?? 我唔擔心入讀小學問題~我有個女女讀緊間中上小學,, 但.. 我相信上小1,,大家都要D時間習慣

回覆:mabel_yu 的帖子

喺兒童無限讀緊觀察班~要讀完先可以再讀pg

我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總結這幾年的體會:蒙特梭利不是適合所有孩子。我兩個仔性格相反,能力也差很遠,結果兩人也無甚得著,白白浪費了寶貴時光。孩子們也不喜歡學校,說那群讀全曰班的同學很霸道,阻止他倆做想做的工作,而老師也不太理會。個人總不會介紹給其他人。現在兄弟倆轉了校,很感恩他們很喜歡新的學校,但現在仍有說舊校的不是,唉,如果早點轉校就好了。

補充: 向這學校索取成績表報小學,那位說英語的head teacher 三翻四次用藉口耍你,結果拖了兩個月才給你。後來學校負責人又說讀三年都只能拿一份成績表,現在拿了,就不會再出另一份。那很不合理,我找兩位負責人理論,他們一直推說很忙沒回我們電話。

回覆:蒙特梭利 幼稚園

我正在排緊兒童無限,看完你們的評價我有點擔心,但我好喜歡蒙特梭利嘅教學方式,咁點好呀?

想讀的話真的要三思。那群全曰班的小孩是留在學校最長時間的一群,而德育卻最差,這已有一定的啓示。蒙特梭利理念是好,但這所學校未必deliver到其精粹。上一年度居然用一個實習老師做head teacher.或許他們也沒辦法,因為有經驗的,稱職的好老師,每個都做唔長。這是另一個啓示。

引用:如題....+有無人D仔仔女女..+讀緊"+蒙特梭

原帖由 mabel_yu 於 13-10-13 發表
如題.... 有無人D仔仔女女.. 讀緊" 蒙特梭利 ~ 幼稚園 " ?? 可以SHRAE下嗎?
我覺得幼稚園搞蒙特,係因為唔夠課室

回覆:蒙特梭利 幼稚園

我覺得每間學校都會有些情緒難控制跟霸道的小朋友, 如果就單一一兩個小朋友的行為,就說這間學校有德育問題,那就也太以偏蓋全了

不只是一兩個小朋友。

我女都在兒童無限上完個 8 堂觀察班,我同老公都覺得蒙特梭利教學好好,但呢間學校做得唔好,首先負責人態度唔多好,反而D老師好 nice~ 女負責人問多幾句就開始躁 (佢做幼教的都無咩耐性,我點比個女佢教? 我自己都覺 hard feeling...),男負責人又好似無咩料到... 見高班的言行,又唔似佢講到咁好囉...
同埋聽佢講座,都聽到佢係咁踩其他學校,我都知係行銷手法,但個人覺得佢咁做比較缺德。辦學都要包裝的,好似佢無申請幼稚園牌咁,就賴教育局多多限制,其實只係包裝佢可能某方面未夠資格。相信佢在學界有唔少人唔LIKE佢,我驚對小女升小學有D影響,所以更唔會在呢間讀。

回覆:mabel_yu 的帖子

蒙特梳利我只會比仔仔當playgroup咁上,一星期返2日,但我仔仔係返緊一間好傳統的幼稚園。

引用:我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總

原帖由 apdjade 於 13-10-28 發表
我兩個仔由14個月讀到K2,最後都轉校了。總結這幾年的體會:蒙特梭利不是適合所有孩子。我兩個仔性格相反,能 ...
其實兒童無限很商業化。
我囡囡返緊一個Montessori 既playgroup,個人覺得好好,班instructor好用心好有耐性同愛心,睇得出係以幼兒為本。但兒童無限只係好商業,佢地marketing做得好好,因為創辦人係傳媒出身,但我睇唔到佢地既教學理念,亦唔係將小朋友放係第一位。

回覆:konew720 的帖子

請問你小朋友上緊邊間呢?

引用:Quote:原帖由+apdjade+於+13-10-28+發表我

原帖由 konew720 於 14-01-23 發表
其實兒童無限很商業化。
我囡囡返緊一個Montessori 既playgroup,個人覺得好好,班instructor好用心好有耐 ...
請問上緊邊間呢?

引用:Quote:原帖由+konew720+於+14-01-23+發表其

原帖由 fishyee 於 14-01-23 發表
請問上緊邊間呢?
我唔係度開名,費時俾版主delete post。
你去search下,除左兒童無限,九龍區得2間,都係尖沙咀。