用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院幼稚園部 想問問k3家長,今年考高小,高幼呢邊會有特別安排嗎? ...
go

想問問k3家長,今年考高小,高幼呢邊會有特別安排嗎?

例如,會唔會有通告提醒截止日期,或者提供申請表?
今日面試時,高幼生同其他學生分開嗎?
高小的老師會知道邊d小朋友係高幼生嗎?

謝謝^_^

回覆:cyhh 的帖子

學校有出通告提醒家長報名日期和程序,而高幼生全都穿校服去高小面試的。

回覆:feiji 的帖子

這招好勁!表示係自己人!多多關照!。是幼稚園出的指引?

今年有幾多人考到高小呢?

回覆:想問問k3家長,今年考高小,高幼呢邊會有特別安排嗎?

係啦,唔知有幾多人入番高小呢,同埋學校有無教埋面試小學嘅重點呢?我見有d幼稚園會教埋類似面試班嘅野

From the talk during the interview day, the principal mentioned about 40-45% of kindergarten student gets into its primary. Anyone knows what they really assess for P1 placement? Do they take portfoilio ?
I heard the English is not enough in its kindergarten. If not having lesson outside, will this be one weakness that hinder the P1 placement to RC's Primary sch?

Interview did not test eng.

引用:今年有幾多人考到高小呢? +

原帖由 happylol 於 13-11-30 發表
今年有幾多人考到高小呢?
有一半是正取生,其他的也多數是備取生。

其實一級幾多人?

回覆:evil 的帖子

現在的K3是第二屆畢業生,大都是K2時插班的,所以比較少人,約一百零幾人。

其實高幼下學期成績表會有操行分或者操行獎嗎?發現好多學校都著重小朋友操行分數。

Hello Feiji

您的意思是今年高幼 K3百多人中有一半是高小正取生?一半是備取生嗎?謝謝!

我都想知下學期結業時有冇獎項比學生嫁?
有冇人可提供資料?
thx