用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清 ...
樓主: luluma
go

小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-10-13 19:26
同意,「悅」讀,好一個concept!我仔小4,小一已睇老鼠記者尋寶記,小4都係老鼠記者尋寶記!d四字成 ...
乜得咁岩, 我家小姐仍然係尋寶記、科學乜乜乜, 總之三釆好多書都係咁睇到唔停手.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡仲係無定向咁睇書, 最愛係三采既書, 一時睇下愛迪生呢類名人傳記, 一時老夫子, 再唔係哈里警長, 小說佢都有好多, 有心情時咪睇下, 總之佢係 "悅" 讀, 我唔理佢架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我囡睇書有啲"偏食”,偏好文學類尤其係中國民間傳說同英文經典類,當然老鼠記者之類都睇,但當消閒書,亦好迷衛斯理。朱自清佢有睇,話'背影'好感人,阿濃何紫佢話悶同老土。我只係要求佢一樣嘢,就係睇吓非文學類嘅書,開闊自己眼界,種類任選,結果佢選擇睇歷史。
悅讀係好,但我諗當小朋友長期只睇一類書嗰陣我哋要勸諭一下。

引用:朱自清文筆太悶! 小五可以看三毛撒哈拉沙

原帖由 bee918 於 13-10-14 發表
朱自清文筆太悶!
小五可以看三毛撒哈拉沙漠一書內部分文章,不錯的。另中文讀者文摘雖然是翻譯,也譯得很 ...
其實朱自清悶吾悶就吾緊要,我最想知反而是點樣令小朋友讀覺得呢類學術性作者的文章吾悶。講真,如果小學生識凖確地引兩三句經典散文修辭,作文都吾方會太低分。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Obiepapa 的帖子

我覺得文章寫得生活化而文筆活潑會更可讀,所以推薦三毛。

又答两句中文作文可以選張中行的“作文雜談”。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 tws2010 的帖子

Thanks!  I am still doing this - 可以親子共讀.  However usually when we just started a bit, my kid will say you read your book la and I can read mine

醒目開學勳章

Obiepapa 發表於 13-10-15 20:11
其實朱自清悶吾悶就吾緊要,我最想知反而是點樣令小朋友讀覺得呢類學術性作者的文章吾悶。講真,如果小學生 ...

好個人口味,小五時睇<城南舊事>佢喜歡,去台灣仲買林海音小說、散文。
你試試借唔同作家給佢睇,何紫、亞濃、黃巴士叢書<寫給還未長大的人>,實有佢喜歡睇書。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+13-10-15+20:11+其

原帖由 yklee 於 13-10-19 發表
好個人口味,小五時睇佢喜歡,去台灣仲買林海音小說、散文。
你試試借唔同作家給佢睇,何紫、亞濃 ...
城南舊事?咁重口味?其實看得多小說,可以對寫作高分應該幫助不大吧。考試寫作都是短時間出短文,讀小說反而是慢慢讀,去欣賞。我覺得有重點地記,讀一些散文段落可能對寫作更加有幫助。

對呵, 我自已小學好like 三毛或紅棲夢個些, 但不愛看散文, 到中學才會欣賞, 因人的情感豐富了才感受到文章的味道, 而初中同小學我的中文都可以在全級之首, 所以睇咩文其實不是死的

老師提議看朱自清作品是十分正確.
老鼠記者之類只是翻譯作品,

描寫手法與遣詞用語和傳统散文之優美是兩回事。

基本上他的作品信手拈來都可作記敍文和描寫文之範文。

尤適合高小學生。

非常贊成"閱讀"="悅讀"。我自己沒有限制小朋友睇書的範疇,因為看書不能勉強的,小朋友翻開看,是否真的入腦呢。我反而會先揀一些小朋友感興趣的書,引佢入局,時間久了,家長就不需擔心佢唔睇。

我個人怕文學性高的作品會令小朋友卻步,因此會用試探形式去試佢,若自己的小朋友未達該程度的話,我就會停一停,免卻嚇怕小朋友,影響小朋友它日不肯接觸文學作品。因此,我自己會因應小朋友的程度選擇讀物,沒有以年級來界定,正如有些家長說,自己小朋友二年級已看金庸,但亦有六年級的小朋友還未接觸,所以我覺得沒有劃一規定。

另一方面,以我所知,有些學校會要求高小學生看朱自清,杏林子,金庸,三毛等讀物。

回復 itbaby 的帖子

杏林子也好看.
我想起蘇恩佩的"死亡別狂傲"一書, 寫得非常好, 也適合小五小六生看.
‹ 上一主題|下一主題