用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清 ...
go

小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清

一向我小朋友都看她愛看的書, 我沒有拍定或規範.

在今天家長會時, 老師說, 小女常看的老鼠記者, 是低年級讀物.

請給意見.
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

回復 luluma 的帖子

我 覺得老鼠記者 其實 寫 得 唔 太 好... 我唔 係 好 想 俾 個 女 看,  但 相想 如 能 引發 她看 書 的interest 都 好

回復 gram 的帖子

是的, 一切從興趣開始的.  我只曾經要小女看, 西遊記, 白蛇傳, 她意外地喜歡, 但要再看水滸傳那些, 就不願.

聽了老師講, 心裡想我是否應要小朋友轉行睇帶點文學內容的者.

老鼠記者, 我小朋友很着迷, 很好看, 我小朋友都有看, 但沒有像你小朋友能記得那麼多四字詞.

你小朋友是那年級呢, 金镛小說, 那些會合小五呢?
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

小朋友喜歡看就隨她吧! 而且要求一個小學生自己去讀朱自清的文章, 未免有點太過火了吧?? 不過家長可引導小朋友看其他書籍! 有時候, 小朋友不是不願意去看其他種類的書, 而是他們根本沒有途徑, 獲得新書的資料!

醒目開學勳章 王國長老

引用:我已常常說.+閱讀=悅讀。何謂悅,+發自內心

原帖由 gram 於 13-10-13 發表
我已常常說. 閱讀=悅讀。何謂悅, 發自內心的開心是也。家長們,你自己想想,人5完功課溫好書, 想看自己喜歡看 ...
同意,「悅」讀,好一個concept!我仔小4,小一已睇老鼠記者尋寶記,小4都係老鼠記者尋寶記!d四字成語笑死人無命賠,有次做左d曳野俾老師罰小息,自己形容自己騎虎難下。我人生幾十年都未用過呢句話。當然有時我都會introduce一d有趣既書俾佢,但大前提係你自己覺得有趣,至可以推介架!慢慢黎啦

多謝你們, 我的心也定了, 沒有那麼動搖.

阿女愛看的書, 只要是有益, 趣味, 就又她看, 間中才給她看些名著咁想囉,

老師都係出於好意,想我女中文進步些, 不過, 我都不能急於要阿女看朱自清, 我自己都對這詩人的作品都不太了解, 阿女看時問起, 我也未必能解得好. 要很漫漫來.

回覆:小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清

其實朱自清文章可以從篇入門級讀起,「匆匆」和「春」。老師是要小朋友讀散文,非小說。呢兩篇共千幾字,不會太浪費時間。慢慢引導,可能她中意呢?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:回復+luluma+的帖子 +我+覺得老鼠記者+其

原帖由 marble2004 於 13-10-12 發表
回復 luluma 的帖子

我 覺得老鼠記者 其實 寫 得 唔 太 好... 我唔 係 好 想 俾 個 女 看,  但 相想 如  ...
早上書店讀左一本英文版,字有大有細,顏色一句里面又各有不同,好鬼頭痛。 吾識欣賞

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:你問老師,+除了《荷塘月色》《背影》《綠》

原帖由 gram 於 13-10-13 發表
你問老師, 除了《荷塘月色》《背影》《綠》仲有沒有牛自清的好介紹,我肯定他不識.......不要說我窒他 ...
又無必要同老師挑機老師可能泛指一類作者,如林清玄,余光中等。

這裏真係很多有見識的媽媽, 敬佩敬佩.

多謝給的介紹, 會解一下.    散文, 應該易理解的, 等我看完再給女看.  

我同意閱讀應是悅讀,能快樂的去做一件事才會做得好,學得好。學習元素是重要,但興趣可不能少。

回復 Obiepapa 的帖子

這 些 都 算,  整體 上,  不 是 好 作品...

醒目開學勳章 王國長老

回覆:小五學生, 應看那類中文書籍呢? 家長日老師說要看朱自清

讀書除左for學修辭,仲有好多用處,例如學知識,娛樂,學習。我仔睇d書,文學性欠奉,實用性娛樂性補夠,我一樣滿意。

朱自清文筆太悶!
小五可以看三毛撒哈拉沙漠一書內部分文章,不錯的。另中文讀者文摘雖然是翻譯,也譯得很好。

我會提議看"阿濃",簡簡單單,看得舒舒服服。始終由老鼠記者一過就要去朱自清,其實係有點難度:很難去引導佢去睇。

回復 yschou18 的帖子

請 問 適合 小 四 學生 嗎?

Thanks

yschou18  可以親子共讀,可能會好些  發表於 13-10-15 09:55