用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田啟思面試等好耐
樓主: Potato001
go

藍田啟思面試等好耐

我同我仔仔 IN 上午, 都係入到去, 等左30MINS先到我地啊~ 好彩仔仔無發脾氣. 果30MINS 真係好漫長啊~

回覆:je55 的帖子

請問係咪一定要留係課室等候?可以週圍行下?

回覆:藍田啟思面試等好耐

我地都等左40分鐘,又多人,入到去得一張chair比個女坐,我初時要坐無影chair。玩具又唔多,老師仲走來取玩具,果40分鐘等到我同另一個媽媽都不禁搖頭。

我都覺得好耐,好怕阿女無耐性及走圍走。 2010年大女面試順利好多,可能多了人apply

我都係今日in3:30,又囂係真係等左好耐,不過阿女都等得唔耐煩。同埋見我地個老師好似見得好求其。

回覆:POSM 的帖子

我in 3:45 ,4:30 pm走得,你哋諗走時老師有無比張紙你哋填上午/下午班呢?

安排勁差,一D都唔專業!要小朋友等足一個鐘先有得面試,地方好嘈,等候時只有一盆左一塊,右一舊,好似垃圾的玩具!等候區D老師同工友全程黑面!真是令人失望,好難相信是一個良好的學習環境!

in 中午時間,由到埗學校登記到in完,差不多半小時攪掂,好快呵

我都係昨日上午面試..係課室入面係等左一段時間..但有3個老師係入面..應該係觀察小朋友..之後就過來同小朋友玩玩具..老師有愛心..表現專業..前後一個鐘度..都唔係好耐

安排好差,一D都唔專業,要小朋友等足成個鈡頭先有得in,地方好嘈,等候時又沒有玩具俾小朋友打發時間,只有一盆兩塊不相關的砌圖同一隻匙羹,似垃圾多D!而等候區內D老師同工友全程黑面,並設廁所不外借,要家長,仲有D老人家老遠行返去商㘯的洗手間!好難想象這是一個有關懷的良好學習環境!

引用:我都係昨日上午面試..係課室入面係等左一段

原帖由 Weldon 於 13-10-13 發表
我都係昨日上午面試..係課室入面係等左一段時間..但有3個老師係入面..應該係觀察小朋友..之後就過來同小朋 ...

可能時段唔同,安排唔一樣掛〜

醒目開學勳章

我地上午in, 等左約40分鐘,
玩晒所有玩具都等到呆要走動下,
但我覺得如果大家都係等上長時間的,
至少公平先,同意沿路教職員無笑容無反應,
但interview的老師好好耐性欣賞

我仲衰呀,我in 10:45am,要早到15mins報到,我一去到10:30啦,一入去門口,有個人問有咩幫到我,我就話10:45am interview既,佢就叫我係門口等啦,咁我唯有同仔仔係公園玩住先,然後發覺唔對路,見到全部家長身上都有子女名既貼紙,然後我再去問第二位,點樣先有貼紙架,係咪要登記?個條友話貼紙係你登記果時先比你既,咁我話而家等咩,佢又叫我出去等,我再等覺得奇怪,佢又唔係叫名,咁佢點知我到左呢,再問有位家長,原來要自己入去登記既,然後會安排in,果時已經11點喇, 再行去門口,佢又欄住我問我咩事,我真係想鬧門口條友囉,到我入去登記交錢時有個好似主任又黑口黑面好似話我遲到咁,我真係對呢間幼稚園好失望,

我無編封email 出黎。即刻用電話show 出黎。佢即黑面睇都唔睇要我寫個ref no出黎。我唔明為一個number print唔會唔環保咩。你又唔係要收封信。
去到等半個鐘先in 個老師黎到都係黑黑地。聽到我同囡囡講英文仲黑。in 到中途突然間走左去攞張回條。可能佢唔打算收阿囡。in 到中途都唔係幾望佢。我覺得老師質素一般可能好攰拉。轉頭去LH open day就覺得好大分別了。

用學之園同啓思比較的話的確會有唔同,學之園收咁貴,即係生仔去政府同私家咁,無得比嘅,但同意啓思真係等得耐左d。

引用:我都係昨日上午面試..係課室入面係等左一段

原帖由 Weldon 於 13-10-13 發表
我都係昨日上午面試..係課室入面係等左一段時間..但有3個老師係入面..應該係觀察小朋友..之後就過來同小朋 ...
我入到課室時只有兩個老師負責面試,但已經有十幾個小朋友喺入面,後來至有多一個老師,但已經係起碼三十分鐘後至出現。等咁耐又唔夠人面試,不如group interview 好過。

佢地一定唔愁冇學生, 特別係d唔鈡意谷既家長

引用:佢地一定唔愁冇學生,+特別係d唔鈡意谷既家

原帖由 smrtkt 於 13-10-13 發表
佢地一定唔愁冇學生, 特別係d唔鈡意谷既家長
係囉!因幫細B報了明年N班,上網報時話會收插班生!但收到email (confirmation ), 話如果11號或之前無收到interview 通知,可以打電話問!當11號下午打電話去,聽電話那位老師話所有插班生有關之interview 現不會處理!我話那明年九月開學有位就應該知道收唔收插班生,佢講現在已經開始interview 收生了(意思叫我不用等,唔會有位)!我覺得佢封email confirmation 應該寫明細B不會係十月interview (第一輪),俾人以為細B仲有希望!

好差羅。甘多小朋友應該分開幾日見而5係一日見唒羅。又想俾家長睇到呢間學校好似好多人報甘。但無諗過幾辛苦d家長同小朋友又無耐性又熱又唒。又5夠老師見。見又求其

其實相比起將軍澳一d私立幼稚園要家長通宵排隊交表..呢度其實有得俾所有報名既小朋友都有一個公平既面試機會..已經覺得好好..等候時間係有d長..但體諒報名人數眾多..