用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何改善中文作句 ?
go

如何改善中文作句 ? [複製鏈接]

托管班導師話阿女 (小二) 中文作句好弱. 我問佢有咩方法解決佢又答唔到我.

阿女已經好鐘意睇圖書, 我問導師係唔係應該比多少少重組句子/閱讀理解果d練習佢做, 導師又話小朋友已經好多功課, 好大壓力

請問有無人可以分享一下.....
   22    0    0    0

回覆:如何改善中文作句 ?

Read more books and do more exercise

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回復 Chanwongnancy 的帖子

Can you pm mr the centre's info, many thx

回覆:如何改善中文作句

回覆:如何改善中文作句 ?

先系搞好學習態度,然後精選學習材料,三系重復閱讀和理解,最後不斷練習和舉一反三。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:Chanwongnancy 的帖子

can u please send me the info, many thanks!

引用:中文作句要作得好,有「三步曲」。1.+句子

引用:中文作句要作得好,有「三步曲」。1.+句子

原帖由 motivator_kids 於 13-10-14 發表
中文作句要作得好,有「三步曲」。
1. 句子要完整。由最簡單的主謂結構,
subject predicate開始寫,要選合 ...
太強了!又一身懷绝技的高手👋鼓掌!

引用:先系搞好學習態度,然後精選學習材料,三系

原帖由 Obiepapa 於 13-10-12 發表
先系搞好學習態度,然後精選學習材料,三系重復閱讀和理解,最後不斷練習和舉一反三。

...
楼主一針見血指出第一係態度。
我兒小二。一見作句便叫苦。一味只話唔識。又話好多字唔識寫。
逃避。請問应怎对付他?

謝謝分享

ahjoechan 發表於 13-10-15 13:42
楼主一針見血指出第一係態度。
我兒小二。一見作句便叫苦。一味只話唔識。又話好多字唔識寫。
逃避。請問应 ...
i suggest you read hah 精装train女仔。this is our way of training as well.

??? What is "hah 精装train女仔 "

引用:???+What+is+"hah+精装train女仔+"

原帖由 ahjoechan 於 13-10-15 發表
??? What is "hah 精装train女仔 "
呢貼就來要入諾貝爾文學奬,值得看!

引用:Quote:原帖由+ahjoechan+於+13-10-15+發表?

原帖由 Obiepapa 於 13-10-15 發表
呢貼就來要入諾貝爾文學奬,值得看!
唔該哂

回覆:Chanwongnancy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題