用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 我個仔串字串極都唔識, 點算?
樓主: hellohelloruby
go

我個仔串字串極都唔識, 點算?

幼小是可以學phonics的,我的女兒由PN開始學26個音,K1後跟一個英國人學,現在小一已可以閱讀略深的英文書了。或者Phonics Kids這套書可以唱住記Phonics也不錯呀!

引用:+本帖最後由+小小山+於+13-10-11+11:40+編

原帖由 小小山 於 13-10-11 發表

去學下phonics, 先識讀就自然會識串字 ...
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。

我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他喜歡的事,佢開心我也開心

hellohelloruby  好型呀你!  發表於 13-10-31 11:14

引用:我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十

原帖由 peggyau 於 13-10-28 發表
我仔都不懂串子,溫了一整天默書都只得三十幾分,最後放棄,唔想咁無聊不停溫d無聊野,倒不如去公園玩及學習他 ...
你小朋友幾大?

回復 Jane1983 的帖子

6歲, 中文ok的
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回復 peggyau 的帖子

但老師會比壓力同我個仔!

禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:CaptainHarlock 的帖子

我聽過一個講座,將嗰組英文字變成圖畫會容易記啲, 我覺得幾有效, 不過要花時間唸

回復 KLLP 的帖子

我情況同你一樣.........唔知點好

小藍莓 發表於 13-10-28 15:36
但係我的小朋友都一路有學phonics , 但係完全唔識併字。
你所謂既唔識併字係點樣???我仔學左兩年, 到今年一年級真係要默書,發現佢同PHONICS未能融為一體...
後尾我係寫字咭時, 特別將音節用唔同色筆寫, 等佢容易辦認. 串字時間比之前用少左一半...
EG:   point Bread  light

我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小朋友鍾唔鍾意...

玩法1) 用唔同既古怪聲音串字. e.g. 我同仔女輪流扮mickey mouse/witch/老年人既聲去串個字出來.
玩法2) 用唔同顏色筆或古怪寫法去寫d字
玩法3) Memory card - 將d字print 成兩堆卡, 玩配對記憶遊戲, 配對左就要大聲串個字出來
玩法4) 同佢玩串字hangman game
玩法5) 串字"come"綿胎, 將d字print 成卡, 跟住張list 讀, 一配中就要鬥快串個字出來
玩法6) 用通心粉或紅豆之類既野砌隻字出來
仲有其他方法未試, 試左之後再分享.

大前題都係要令小朋友覺得係遊戲, 而唔係苦差, 佢一怕左就更唔願意記. 呢堆方法家長要投入陪玩, 每次也不要太多字, 慢慢來, 等小朋友唔抗拒, 慢慢又真係記到, 佢有左信心同滿足感, 就唔會再怕默書.

引用:我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小

原帖由 四隻貓 於 13-11-12 發表
我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小 ...
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?

thanks  

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-11-12+發表我女

原帖由 Sumyeema1 於 13-11-12 發表
好有趣,請問書仔係學校出?  可以買到嗎?
學校自己編的。