用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 协和幼稚园~~太子
樓主: junxuan
go

协和幼稚园~~太子

回復 小小山 的帖子

引用:回復+junxuan+的帖子 坦白講,對自食其力

原帖由 Jane1983 於 13-10-11 發表
回復 junxuan 的帖子

坦白講,對自食其力的新移民,都是尊重的。

回覆:协和幼稚园~~太子

junxuan 發表於 13-10-11 02:56
几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,你们偏激的想法,改變不了事实,老是带歧视的眼光去看人,只會教 ...
也請你也尊重我們這班香港家長,我們是學和用繁體字的 .希望你清楚你孩子將學什麼,也不要將教導責任只是轉給學校老師.我們香港家長只想保護自己的孩子.在香港長大,眼見我們的孩子原享有我們多年辛苦捍衛既教育被內地雙單非小孩搶去,難道我們要我們香港孩子去內地讀書但仍要交香港稅?

回覆:协和幼稚园~~太子

樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習與大陸同胞溝通。相反當我們進入中國境內就自自然然轉講國語。同樣地,當國內同胞進入香港社會,也煩請自動轉台。這是融入另一個社會定自然定律。
你去外國係機場入境唔識講英文, 亦唔能預期個入境人員會自動轉台講國語吧。

怪只怪不守規律的同胞太多,太搶了

引用:樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習

原帖由 princesssnowy 於 13-10-11 發表
樓主說得對我們都要學普通話,為的是要學習與大陸同胞溝通。相反當我們進入中國境內就自自然然轉講國語。同 ...
冇錯,入鄉隨族,妳地自己選擇黎香港冇人逼妳地,應該預左比人歧視!除左繁體字,香港人好鍾意用廣東白話加英文溝通,妳學識先發言啦!再者,香港人正是受害者,比D大陸人搞到亂晒,好難怪我地對大陸人咁反感!

引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

原帖由 junxuan 於 13-10-11 發表
几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,你们偏激的想法,改變不了事实,老是带歧视的眼光去看人,只會教 ...
咩叫有權利享受呢道教育?

幾多強國人臨生都撲黎香港生!

生完又走數唔俾錢!

拎完張出世紙就逃?!

仲用" 享受” 呢個形容詞!!!

請問你他交過幾多錢稅?

又享受過香港政府幾多援助?

無付出,仲好似老馮咁話自己有權利享受福利!

回復 wankapo 的帖子

很喜歡你的見解。好有同感。今早排隊時,我前面又是強人。入門口交表前,D強人都未睇清楚學校要既文件就話交,聽到好多外星話。超反感!!:;pppp:

引用:几位家長,要想别人尊重你,請先學會自重,

原帖由 junxuan 於 13-10-11 發表
享權利前,要做好義務和公民責任呢!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論內容跟標題不符, 現將此帖關閉.

請會員能冷靜及理性討論.

如涉及政治話題, 請各位到親子王國時事擂台發表

http://www.baby-kingdom.com/news_warn.php
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛