用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014年升中數據 (update on 14/10/2013)
樓主: khmama
go

2014年升中數據 (update on 14/10/2013)   [複製鏈接]

2013 DSE 本地入U率:
(Degree Programmes - Including Private U degree programmes (大概有 3 -8% 水份)

迦密 60.x%  - 今年 Open day 派發的單張 (參考 Chun媽之前的相片)
旅港 60.x% - 今年 Open Day 校長公佈
黃笏南 55% - 今年 Open Day 校長公佈和 台上打出的數字
丘中 52.1% - 今年 Open day 派發的單張 (校務佈告摘要中文版)
華英 67.x% School Report 12/13 (1st DSE Exam )
銀禧 - 59% Open day 公佈

其實以上英中根據上述 the 2nd DSE Exam 的成績都很接近, Band 1 生入到其中一間都應該好開心..

The above should be posted to Kowloon District Discussion.

「減去直屬和聯繫位後在那兒可看剩餘位」,請問哪兒看﹖

引用:「減去直屬和聯繫位後在那兒可看剩餘位」,

原帖由 mrsjacky 於 13-12-26 發表
「減去直屬和聯繫位後在那兒可看剩餘位」,請問哪兒看﹖
如果你指嘅係大抽獎嘅非保留位,明年四月下旬你會收到你派位嗰區嘅“中學一覧表”,會有本區及他區學校學額資料供你填抽獎表.

憫父 發表於 13-10-18 15:41
回復 hisukilo 的帖子

葵青區是否可以較為進取?可以看看以下的分析:

1) 請教b是如何得出的呢﹖我見所有區域b都是英中學額的30-30.3%之間, 唯獨油尖旺是25%, 何解呢﹖

2) 以你之前的table, 油尖旺的入讀英中率是45%, 以1/3計,仍有b1位剩,但油尖旺在此表反映仍欠28學位,何解呢﹖

3) 「乙部本區非保留位」,「乙部本區直屬位」何解?

孩子明年升中,對升中的機制仍一知半解,才有以上疑問,煩請指教。

khmama 發表於 13-12-26 11:28
如果你指嘅係大抽獎嘅非保留位,明年四月下旬你會收到你派位嗰區嘅“中學一覧表”,會有本區及他區學校學額 ...

對不起,是我混亂。只見#24有人問:
「請問如灣仔,減去直屬和聯繫位後在那兒可看剩餘位?謝謝」
你答:剛post了
想知你post在哪裡,好讓我再認識多一點。

早晨呀!Khmama聖誕快樂!你終於出山啦!希望妳繼續幫忙解答問題!見到你真好!

引用:早晨呀!Khmama聖誕快樂!你終於出山啦!希望

原帖由 e12340 於 13-12-26 發表
早晨呀!Khmama聖誕快樂!你終於出山啦!希望妳繼續幫忙解答問題!見到你真好!
我都好想快啲出嚟幫手呢個聖誕病足個幾禮拜,希望快啲好番

cowboymama  保重!祝健康愉快!  發表於 13-12-26 15:09
e12340  小心保重,身體健康!  發表於 13-12-26 14:34
YuYuMother  保重呀。  發表於 13-12-26 14:25

khmama 發表於 13-12-26 14:17
我都好想快啲出嚟幫手呢個聖誕病足個幾禮拜,希望快啲好番

...

保重呀!多謝晒你的資料.

想問下觀塘區BAND 1 學校去年DSE的情況? 另外如BAND 1A 及BAND 1B 組別如何選校呢???第一輪選他區會否危險呢???

回覆:2014年升中數據 (update on 14/10/2013)

南區小學,小女呈分二次平均全級38/147,自行想誇區試(1)聖嘉勒。另一間不知怎選擇,可否給予意見呢?

‹ 上一主題|下一主題