用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 大6 auntie對女拔睇法
go

大6 auntie對女拔睇法

最近我大6個auntie帶埋雙非仔黎香港買嘢,佢約我成家人食飯。食飯時佢問我,你大女考小一喎,聽講咩女拔呢d好叻𠺢,1佰萬夠唔夠讀?我話1佰萬應該夠呱。大6 auntie話咁好平啫,比1佰萬已經得,你快d拎1佰萬去啦,跟手去買書買校服我講1mil係小1-6學費雜費囉!我地文化差異太大,唔啱傾,後來傾下先知佢個雙非仔駛咗6位數字入咗間省市級重點公立小學,公立免費,比咗建設費無戶籍都無問題。佢話之前讀大6 d intl kindergarten 成10萬8萬一年,駛幾十讀6年小學抵到爛啦。

我成日諗緊他們d錢喺邊到黎?如喺黑錢,禁落HK消費買野,HK算唔算幫手洗緊黑錢?

無戶籍都無問題?
咁D雙非就唔好湧黎HK,話因為上面無書讀吧?

FATSHIT  佢地係D無$既隻非呢,成日林住來香港供埋佢地  發表於 13-10-9 21:31

回覆:大6 auntie對女拔睇法

我很慶幸小朋友不是生活在那黑暗不公的国度

但, 有D雙非唔係咁有錢.

引用:無戶籍都無問題?咁D雙非就唔好湧黎HK,話

原帖由 CoffeeCake 於 13-10-09 發表
無戶籍都無問題?
咁D雙非就唔好湧黎HK,話因為上面無書讀吧?
原來佢地有$識人就得,佢話雙非仔姑媽喺大6教公立小學,有方法。不過我頂佢仔晤順,要乜買乜,7歳人,只要你拒絕佢任何要求,佢就發爛,成個潑婦咁,全間酒樓人望住以為我地虐兒佢阿婆婆話佢媽識生唔識教,只會縱佢,失禮c人,將來你無$,佢一定瞓街!我心諗,大6 auntie可能一早知,落黎生,分分鍾touchwood 比佢敗曬d$後,阿仔拎縱緩住公屋養全家,唔駛瞓街。

有錢唔代表唔LAW著數, 佢地心態一向係貪婪!!

蠻夷

睇下李天一嘅下場就知道
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/tr ... tianyi_values.shtml

引用:睇下李天一嘅下場就知道++http://www.bbc.c

原帖由 中天英 於 13-10-09 發表
睇下李天一嘅下場就知道
http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/mobile/china_watch/2013/10/131001_china_w ...
我好睇好佢仔有潛質做李天二。我媽話怕咗佢個仔,最好咪再帶我女見佢,無咩事唔好見,費事學晒d y理。

引用:我成日諗緊他們d錢喺邊到黎?如喺黑錢,禁

原帖由 Yanamami 於 13-10-09 發表
我成日諗緊他們d錢喺邊到黎?如喺黑錢,禁落HK消費買野,HK算唔算幫手洗緊黑錢? ...
最近打貪,禁送禮,十一名店生意額下降

ozoz 發表於 13-10-9 12:07
我好睇好佢仔有潛質做李天二。我媽話怕咗佢個仔,最好咪再帶我女見佢,無咩事唔好見,費事學晒d y理。

...

李天二!!

哈哈,笑死我。

回復 Yanamami 的帖子

This is exactly what has been happening.
小小媽咪

何止李天二,大把排住隊跟著,不過最後保外就醫,瞞天過海,無事

引用:何止李天二,大把排住隊跟著,不過最後保外

原帖由 calbee6 於 13-10-09 發表
何止李天二,大把排住隊跟著,不過最後保外就醫,瞞天過海,無事
我深信天有眼,未報只係時辰未到。

calbee6 發表於 13-10-9 20:11

可惜異見人士就唔得保外就醫了。。。。

鄧小平對中國社會其中一個極大的破壞就是“教育產業化”!在國內,辦教育等同一盤生意,腐敗程度驚人,幼稚園、中小學賄賂教師校長已是司空見慣,甚至大學,所有老師都是搞生意的,文商學系幫企業搞調研、搞公關、搞形象;理工學習則幫企業搞科研、搞產業化、搞生產,根本無心教學,更遑論搞基礎研究,日本、印度出了多少個諾貝爾獎得主了!共產中國一個理科得主都冇,只有高行健、劉曉波與莫言!

長期以來,北大清華的國際排名都後於香港三大(港大、中大與科大),甚至連台大都不如,何解?因為他們的研究成果,甚少得到外國學術團體認證,而且教學質量無從稽考。為何咁多國內尖子爭入香港三大?因為,三大under-graduate張cert較容易入讀歐美名校的post-graduate school!

中小學的黑暗就更加唔在講,就算你入到好學校,父母仍然要不停孝敬老師與校長,否則,其子弟將得不到公平對待!好多學生自小便知道行賄與搞關係的重要,性格扭曲,價值觀畸形!