用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 2 頭的家長講進!
樓主: antia
go

band 2 頭的家長講進!

引用:阿仔今年S1,讀B1中中+,+但佢學校有好多鼓勵

原帖由 yvonne109411 於 13-11-15 發表
阿仔今年S1,讀B1中中 , 但佢學校有好多鼓勵學生的計劃同獎學金(書卷),所以仔仔讀得積極好多 ...
請問貴子弟讀哪一間中學?Thx

回覆:band 2 頭的家長講進!

樓主應向心儀學校查詢,看看有否機會考插班,現在不是你想讀那一間,是看看那間學校收,然後自己覺得可以接受嗎??這是很現實的,怒我直言。

回覆:band 2 頭的家長講進!

Post 錯左

I think cut whatsapp or face book

我覺得唔好比升上中學就要佢自己負責規限左, 父母關心子女唔多唔小都會哦佢, 小學生時可能仲會鬧得甘d, 升中後可以逐小逐小放手, 唔使話一刀切甘快就叫佢自己攪掂, 我相信父母係子女人生旅途上一個重要的伙伴, 加油 !

ppchan168  教育子女就有如撻車,撻著為止!  發表於 14-1-20 20:36
Sasaalan  認同  發表於 14-1-10 10:56
hellokitty525  講得好好  發表於 14-1-7 08:31

Sasaalan 發表於 13-10-9 11:18
回復 antia 的帖子

我囝是B2頭中一, 都好似你囡咁, 不過應該唔關Banding事, 是孩子自己欠缺主動性....小學 ...

讚同

Sasaalan  Thx  發表於 14-1-15 11:24

回覆:meimei342 的帖子

聖母,德雅,阿瑞祺都不是b1英中

回覆:華之里 的帖子

我表妹讀張x珊精英班,多年前有次探外婆見佢望住電視做功課,嚇親我,才知她一向如此,我同舅母說笑,有女如此聰明=中六合彩,她還答我=中頭獎了。真正見識top band one人馬。
前年外婆過身,見她一路燒xx,一邊讀書(中五),好中學真的能教出學習態度啊!

學生的讀書能力系智力,記憶力和集中力的總體表現。小學分band時就基本上表露無遺。如果以考入本地大學做目標,B1學生也只是有一半能夠成功。至於B2,B3就變成是零星個案。要穩獲一席,最好系”B1中的B1“,甘至保險。”B1中的B2“,就50/50了。
不過,這已經算容易的了。當年得兩間大學的時候,你要系B1中的B1中的B1才有機會,要穩獲一席,最好系B1中B1中B1中的B1。