用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 2 頭的家長講進!
樓主: antia
go

band 2 頭的家長講進!

引用:記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的

原帖由 ppchan168 於 13-10-09 發表
記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習 ...
無睇好耐只睇新聞

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

無論咩Banding,都只係小五、小六時期既事,小朋友會成長、會轉變的,去到中學可以成個人唔同晒。

ppchan168  唔好意思。數據說話。入大學的學生,九成幾系B1,只得少少B2,B3生能成功突圍。誇張d講,三歲定八十。而且就算B1,都只得一半成功!  發表於 14-1-20 20:22
黃巴士  agreed more  發表於 13-11-11 22:51

去到中學可以成個人唔同晒,日日電話粥,放學去行街,真好想轉校,學孟母三遷,但是遷/轉校.....

上到中學,群埋邊班人(朋輩)好重要~

Sasaalan  我囝總係同小學D同學來往多....  發表於 13-10-15 11:49

Deleted

引用:你地好,想看看子女入了band+2+頭的中學生

原帖由 antia 於 13-10-09 發表
你地好,想看看子女入了band 2 頭的中學生活是怎樣! 我有時遲返,見佢成日看電視,唔做功課,問了她便說在 ...
我個女在UT 肥了二科,她又是在測前一兩天才温,我叫她不可看輕測驗!!

我仔入左間band 2中學, 但發現中學真係要好自律, 我仔有些同學在家不做功課, 留在早上一早回學校抄~
我仔雖然無份抄功課, 但平日亦不自津溫書或默書, 上堂應該亦是雲遊太空~

所以今次測驗, 仔仔好似知知地死, 因為上堂雲遊得太勁, 大部份notes 都無做...或唔識做....最後亦自動找同學借來抄答案~

今次測驗, 我為有做了我小學測考時會做的....陪(捉)太子溫書...臨急抱x腳....
anyway 考成點都好~ 合格當然好..不合格亦無法...

希望可以在教訓中慢慢學習~

但中學真係太自由了, 不做功課notes...老師都不會好像小學, 捉住學生來寫返答案!!

回覆:band 2 頭的家長講進!

亞女今日派左英文卷,唔合格,仲要都幾低分,真係好唔開心其實我預左唔會高分,甚至預左唔合格。但真係接受唔受呢個分數囉!已有私補,我仲可以有咩做到?好灰。聽到分數後冇曬心機做野

ppchan168  你九成九系用補全科果種!補習老師跟著教科書補,甘樣唔得架!  發表於 14-1-20 20:27
[url=C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures]C:\Documents and Settings\user\My Documents\My Pictures[/url]

回復 na..na 的帖子

唔好灰心呀, 中一開始係咁架, 我囝今次統測都低分(有一科肥左), 而且全玨都是差不多, 無咩特別高分, 很多人都是肥兩三科, 俾D時間佢哋, 大家都在適應階段 !!

回復 燁燁媽 的帖子

我都有同感, 個囝話上堂時有同學瞓覺老師唔理, 老師聽到同學講粗口又無反應...
唔知其他中學老師係咪都係咁樣, 原來中學同小學老師對學生的關懷和愛心真是差很遠....

回覆:Sasaalan 的帖子

其實中學生的成績分数要幾多才算高分?聽聞係唔會好似小學咁容易有九十幾分?幾多分才算不錯?阿仔統測中文卷好低分!佢仲話全班最高都是七十分左右,不知真定假?

回覆:Moliz 的帖子

中文70分高分應可信,合格率不高,測考跟小學完全不同,中作72分已是佳作了,評分很緊,閱讀理解也很難拎分,可能太深,數學、英文肯溫肯記還可以有89字頭,轉變不算太大

阿仔今年S1,讀B1中中 , 但佢學校有好多鼓勵學生的計劃同獎學金(書卷),所以仔仔讀得積極好多

ppchan168  給你一個提醒,留意自己仔仔在全級的排名,一般成績靠前半的學生能考進本地大學!努力!  發表於 14-1-20 20:29

Moliz 發表於 13-11-8 17:32
其實中學生的成績分数要幾多才算高分?聽聞係唔會好似小學咁容易有九十幾分?幾多分才算不錯?阿仔統測中文 ...

我囝中文都低分, 不過勉強合格, 佢話全班最高分都係七十幾(總分90)~

引用:Quote:原帖由+antia+於+13-10-09+發表你地

原帖由 stephensiu 於 13-11-05 發表
我個女在UT 肥了二科,她又是在測前一兩天才温,我叫她不可看輕測驗!!

...
後来知英文和全班第一,至無咁火爆

回覆 兔仔得媽 的帖子

好有同感.....天花板也可望一餐

Sasaalan 發表於 13-11-8 10:31
回復 燁燁媽 的帖子

我都有同感, 個囝話上堂時有同學瞓覺老師唔理, 老師聽到同學講粗口又無反應... ...

可否告知邊間中學???

bigfoothk 發表於 13-10-10 11:16
回復 Sasaalan 的帖子

如果小朋友係B2成績, 都冇可能轉去B1 ?不一定是的.朋友的孩子是由德信中學khama 答 ...
陳瑞祺中學是band2, not b1.

請教各位已升中家長, 我仔係band2頭今年升中生, 應該點挑選一間中學?