用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 2 頭的家長講進!
go

band 2 頭的家長講進! [複製鏈接]

你地好,想看看子女入了band 2 頭的中學生活是怎樣! 我有時遲返,見佢成日看電視,唔做功課,問了她便說在補習社做完! 唉,以前小學忙到爆,現在就懶懶閒,點算! 話佢幾句又嚴我煩! 我叫她無功課就都溫下書啦!是否band 2 頭的中學就是這樣!

4    0    1    0

回覆:band 2 頭的家長講進!

我女是讀緊中一的

回覆:band 2 頭的家長講進!

其實我估唔関banding事,我囡band1一樣hea緊,不過佢話有信心攪得掂。 已係中學生,佢要自己負責自己學業,真係唔緊張得咁多

回復 antia 的帖子

我囝是B2頭中一, 都好似你囡咁, 不過應該唔關Banding事, 是孩子自己欠缺主動性....小學hea慣左

華之里    發表於 14-1-13 13:19

回復 pris626 的帖子

我都唔想理咁多, 但有時見個囝懶懶閒既樣, 真是忍唔住要話佢兩句...

記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習環境,家長應該主動放棄晚上的電視節目。大家想看這篇文章,可以搜索”沈父公開神童培養六大秘笈“。香港家居環境很小,家長不犧牲,孩子是讀不好書的。如果你不怕有點極端,直接把電視拆了就一了百了。

kk6076  其實父母的身教, 才是最重要, 以示鼓勵!!  發表於 13-10-16 16:33

其實band1中學精英班好啲,非精英班朝早返去大把人係度抄功課,所以唔關學校事,係小朋友自己本身嘅學習態度問題

ppchan168 發表於 13-10-9 21:17
記得之前在網上看過,一篇關於9歲讀大學的沈詩鈞父親的訪問文章,裏面就提到,爲了兒女在家中有最佳的溫習 ...

我平時夜晚都是看住個囝做功課, 溫書, 瞓覺前(十點後), 先會睇一陣電視!

Sasaalan 發表於 13-10-10 10:39
我平時夜晚都是看住個囝做功課, 溫書, 瞓覺前(十點後), 先會睇一陣電視!  ...

我都覺樓上講得太天真,他未見識過我仔的入定神功,就算燒左個電視機都無用

華之里    發表於 14-1-26 16:22
vincher  有同感!仲会借C遁  發表於 13-11-6 15:58
Rainy    發表於 13-10-18 16:05
kk6076    發表於 13-10-16 16:33
suemei  D比喻實在太好笑。要唔做一樣嘢,可以有好多藉口。上到中學好睇佢地自己的定力。  發表於 13-10-12 20:44

回復 兔仔得媽 的帖子

入定神功....如果用在學習上就好了

回復 bigfoothk 的帖子

降Band容易, 升Band難, 需要付出好多時間精力, 祝福你朋友的孩子!!

回復 bigfoothk 的帖子

我依家都就黎瘋, 個囝開學個幾月, 已有4次欠交功課(有一次漏簽名, 一次唔記得帶), 我一見到學校欠交短訊即時心跳加速...頭頂起煙..... 睇黎我同囝一樣, 都未適應升中....

其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問題上要下決心。
我個女都好鍾意看電視,不過,我只准她看英文臺,這樣對英文的學習也有好處。
至於仔女唔溫書,主要是中一課程好簡單,各科都系熱下身。書裏面的內容好簡單,真系冇乜好溫。家長有心的話,一系準備一些英文課外書,加強英文。一系找一些數學難題,刺激小朋友的思維。S1上學期,數學主要系linear equation 及 sequence,學校講得好簡單,d細路真系以為自己明白,所以家長要出下力至得。

黃巴士  agreed  發表於 13-11-11 22:50

引用:其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問

原帖由 ppchan168 於 13-10-11 發表
其實,拆電視的講法只是提醒家長,在這個問題上要下決心。
我個女都好鍾意看電視,不過,我只准她看英文臺 ...
不斷看電視這問已在八九十年代出現,不過我覺得最難控制是智能電話,我孩一拿著就打機看YouTube,whatsapp等,機不離手。自己可以不看電視,但手機又不可不用。在家已控制著做完功課才check 下message, 但佢自己放學搭車就不停按了。怎辦?

引用:番學定帶電話,但可己將自己新型和佢智能電

原帖由 bigfoothk 於 13-10-11 發表
番學定帶電話,但可己將自己新型和佢智能電話,trade-in了,換一部舊型的,只有whatsapp和聽音樂,基本功能便可, ...
其實佢電話型號不新了,大人來說都頗慢,電話卡沒有上網工能,不過現在很多遊戲app download 後上不上到網都可以玩,又可借同學的hotspot. 或麥記圖書館wifi 等。可以上whatsapp 的電話基本上可上網的。所以很難控制使用!

‹ 上一主題|下一主題