用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利同崇真,那間較好?
go

聖瑪加利同崇真,那間較好? [複製鏈接]

如題, 不計位置,學費的因素, 只考量教學質素,語言環境,學生品德,老師質素,升學優勢等作比較? 大家會覺得那間較好, 為何?
   5    0    0    1

回覆:聖瑪加利同崇真,那間較好

唔計學費,當然揀崇真

如沒記錯, 聖馬加利無呈分, 好難跳船.

回復 derkin 的帖子

點解揀TT?

回復 悠揚 的帖子

準備找小一新手~~ 呈分試即係咩??  好處及吾好處? 唔該

babyfei 發表於 13-10-8 13:14
回復 悠揚 的帖子

準備找小一新手~~ 呈分試即係咩??  好處及吾好處? 唔該
學生從小學五年級下學期起,校內成績便會列入呈分試的計算範圍內,所以校內的成績尤其重要。然而,呈分試是教統局用作決定學生升中派位組別(即Banding)的考試,呈分試的成績會對派位結果有重大的影響。學生若能被編到較高的派位組別,便有機會考進更好的中學。 呈分試共計算三次校內考試,分別是小五下學期、小六上學期及小六下學期的考試。學校會先把學生三次呈分試的成績標準化。然後,教統局便會根據各學校學生以往成績的平均值,調整經標準化的成績,並將同一校網內各校學生的分數排序。最後,便將學生分為三個派位組別。呈分試的成績會影響學生的派位組別,換而言之,若學生於呈分試中的成績未如理想,便會直接影響學生升中派位的結果。

沒有呈分, 即將來考中學, 學校沒有太多憑證去証明學生學業水平, 到時學生升中想轉學校, 就會較難.

兩間唔同理念嘅學校,真係睇你要咩?

回覆:聖瑪加利同崇真,那間較好?

個人比較喜歡 SMC. 去年也只報了 SMC 而沒有報 TT. 沒有呈分試對我沒有問題, 讀得一條龍都會打算直上,除非是給學校踢出來。

引用:兩間唔同理念嘅學校,真係睇你要咩? +

原帖由 lazylake 於 13-10-08 發表
兩間唔同理念嘅學校,真係睇你要咩?
請問崇真理念有咩唔同?

兩間學校唔同宗教。

因覺得2間差不多,所以上來問下還有甚麼要考慮!多謝名位!

回覆:kwuom 的帖子

回覆:Pertra 的帖子

不是,tt未in, smc 2 in

如要比較,應比較smc vs tt(int'l stream).
個人認為tt 語境好,但不及smc。學費、交通、学舍及環境都係smc稍勝。

回覆:kwuom 的帖子

如果同時收而錢不是問題,會揀崇真。學校應係啲好着重成績的學校

回復 wendysuperbaby 的帖子

I would vote for SMC too. Without TSA is somehow good for the parents and the kids. You don't have to worry abt to get a seat again.
Not sure if u have attended SMC's briefing or not. It is a well organized school, good language environment and even the campus is well equipped despite it is small.

醒目開學勳章

喺SMC讀會開心D!  

若十分重視oral Eng - 又如果只有2選1,我揀SMC。TT(It'l)學費比SMC貴好多,雜費亦不少,私校樣樣計錢,如果水頭充足,就索性楝CKY,甚或SPCC/DGS/DBS好過。

讀SMC的話,就要慎重考慮中學部是否想理。若小朋友資質甚佳,讀邊間都冇所謂;如果想籍着學校提升成績入大學,就要預咗博一鋪,暫時無業績可考;如果怕煩,但求一條龍,就SMC啦!

如果自信小朋友好讀得書,你同佢都受得壓力,想保留升讀頂級英中的機會,就要諗清楚,升中跳船唔容易,文武全才則可看高一線。

wendysuperbaby  中肯  發表於 13-10-9 06:44
‹ 上一主題|下一主題