用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 必入DPS 機會來喇
樓主: 小藍莓
go

必入DPS 機會來喇 [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-10-8+14:16+

原帖由 nadal 於 13-10-08 發表
點解話無限放大?用港大新任校長來比較喎。

點解不寫 basic, 寫 fluent?我點知道。
寫 "Fluent in ..." 實際上係好常見。

Xxxxx

不要誤會,神䘨作育英才多年,不令我反感。雖然我不知道DPS 可不可以叫做神校。

我只比較要求及收入,神唔神校,係未 DPS 冇關係。

雖然 Fluent 有主觀性,但也不能太離譜。叫得做 fluent,一定要講寫也詞能達意,不能寫半天也寫不出一個像樣電郵,說話也不能口窒窒。陳議員和(前)黃議員大學畢業,社會精英,他們的英文是否 fluent?  現今中學生有一半不能達升學要求,叫不叫做 fluent? 大量教英文普通話老師在基準試不合格,叫不叫做 fluent?

對語文如此要求,只收比最低工資略好的人工,不是低是甚麼?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:talknwrite+發表於+13-10-7+20:52+如

原帖由 www 於 13-10-07 發表
今時今日 DPS 和 DBSPD 的情況確實相差很遠。
DBSPD就無用啦!又唔係必收!

shadeslayer 發表於 13-10-8 21:40
寫 "雖然 Fluent 有主觀性,但也不能太離譜。叫得做 fluent,一定要講寫也詞能達意,不能寫半天也寫不出一個像樣電郵,說話也不能口窒窒。陳議員和(前)黃議員大學畢業,社會精英,他們的英文是否 fluent?  現今中學生有一半不能達升學要求,叫不叫做 fluent? 大量教英文普通話老師在基準試不合格,叫不叫做 fluent?

對語文如此要求,只收比最低工資略好的人工,不是低是甚麼?

係你對用fluent呢個字有如此要求,不是出稿或見工的人。

明顯你對用fluent呢個字有好高期望,但只係你嘅主觀感覺。

現實係點,你都講左。我都收個D教Band2/3初中英文老師錯漏百出既EMail,但係如果你問佢地自己覺得英文fluent嗎?你估佢地會點答。我夠話自己fluent啦,但係可能你覺得唔係麻!

點先叫fluent,點先叫太離譜,甚麼語文要求收甚麼工資等都不是你同我係呢道吹水吹出來嘅

如果DPS用9K請到個佢覺得滿意嘅人,咁嗰個人D語文程度就係佢心想嘅fluent囉!

为着孩子的前途, 我肯定可以胆粗粗当正自己是fluent English and Chinese 去见工, 至于是否算fluent, 由雇主来决定吧!  

话时话最近大厦请来一位退休人士当看更, 竟然中英语都唔错, 还懂看八字命理, 分析国际大事, 社会上的长者卧虎藏虎龙众, 愿意收番少少过日晨的也是有的. (迟早有我份)

Chirley    發表於 13-10-10 23:40

醒目開學勳章

引用:为着孩子的前途,+我肯定可以胆粗粗当正自己

簽名被屏蔽

回覆:必入DPS 機會來喇

我真係想問入名校那麼重要嗎?讀得Dps都係有錢人,如果你地仔女入到以你做校工,咁佢點?一定自卑,對於佢成長好大影響

最愛爸媽 發表於 13-10-9 23:56
我真係想問入名校那麼重要嗎?讀得Dps都係有錢人,如果你地仔女入到以你做校工,咁佢點?一定自卑,對於佢成長好大影響...
從可見得「讀得Dps都係有錢人」呢?

回覆:www 的帖子

你有無見過d有錢人讀你附近d村校?

回覆:必入DPS 機會來喇

就係有錢, 做生意, 唔駛返工都得既, 先可以打呢份工去比個仔入呢間學校。

awah112    發表於 13-10-10 11:28

最愛爸媽 發表於 13-10-10 10:59

這個問題和「讀得Dps都係有錢人」無關。
即使「有錢人不會讀村校」這個假設成立,也不代表「讀非村校的都係有錢人」。
例如:「有錢人不吃二手飯」,不代表「不吃二手飯都係有錢人」。

讀DPS唔使有錢,計分和運氣决定一切。

唔知點解,睇到post就想到逃學威龍既周星星同亞手震校工達叔

Chirley    發表於 13-10-10 23:40
awah112    發表於 13-10-10 14:04

回覆:arlokmama 的帖子

DPS係律校, 人工的定位, 應同budget 掛钩, 不能說學校無良。

呢個TOPIC 愈來愈有趣

Brenday 發表於 13-10-8 21:12
現在香港"一般文職"的薪金也是十分刻薄!
文職是否供過於求呢?唯有轉武職囉。

最愛爸媽 發表於 13-10-10 10:59
DPS 是男女津校,不是DBSPD!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 13-10-11 14:59
DPS 是男女津校,不是DBSPD!

I am more than happy to become a "有錢人" if DPS is for this kind of people
‹ 上一主題|下一主題