用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生黎緊交form排隊唔知要唔要排通宵
樓主: 豬脾
go

民生黎緊交form排隊唔知要唔要排通宵

zhouyier 發表於 13-10-9 18:53
係咪一人只可交一份表?不能同人交埋?
應該係!

交form 點解要排呢,我真係唔係好明

回覆:民生黎緊交form排隊唔知要唔要排通宵

我覺得應該學吓KV,寄回郵信封去攞form,interview先交form,呢D安排對家長真貼心。

japoton 發表於 13-10-9 21:17
交form 點解要排呢,我真係唔係好明
其實每間幼稚園也有自己的想法和自己的行政。記得好似有些家長也曾不滿寄信後遲遲未收信,原來最終是寄失了信。
所以有部分幼稚園(如培正、民生)會要求家長直接交表,立即派發面試信,以防寄失。

LittleButter 發表於 13-10-9 23:27
其實每間幼稚園也有自己的想法和自己的行政。記得好似有些家長也曾不滿寄信後遲遲未收信,原來最終是寄失了 ...
咁越早交form 就代表一定收 or 大機會收嗎
其實按住交form 時間內交不可嗎, 有些家長仲話要排通宵有必要嗎
我只係覺得難為了家長及屋企人

早交form並唔代表大機會收或者早排早interview, 因為interview時間係random派架〜 我當日係第一日收表既下午先去交表,唔駛點排隊,最後囡囡亦成為民生一份子

我上兩年阿囡時排左三個鐘!~

回復 豬脾 的帖子

舊年係你1630前到龍尾就ok. 記得帶水同遮啦...

我估派隊次序不影響收定唔收,因我當日幫仔交註冊費時,望過下張收生名單,頭50個號碼都係收得2,3個

japoton 發表於 13-10-10 13:10
咁越早交form 就代表一定收 or 大機會收嗎
其實按住交form 時間內交不可嗎, 有些家長仲話要排通宵有必要嗎
...

從來沒有人要求要早交表就可以收/大機會收!學校只是給與一段時間讓家長交表,排隊先後根本與能否入讀完全沒有關係。而且民幼排隊排得早,並不一定會in得早,因學校會開放約數個至十個counter收表,每個counter的面試日期和時段也編好、也是random, 所以早去根本沒多大意義,只要在4:30pm前交表便可。有些家長喜歡晨早去排,這是每個家庭自己的取向。通常早上一排至少一、兩個小時,比我一定會下午臨完時,約4:00pm才去,會節省很多時間!

LittleButter 發表於 13-10-10 15:07
從來沒有人要求要早交表就可以收/大機會收!學校只是給與一段時間讓家長交表,排隊先後根本與能否入讀完全 ...
agree 非常讚同 , 係唔明點解仲要有家長話要排通宵

我本來打算當日下午先去交表,但剛收到另一間學校下午interview, 唯有上午去交啦!

11月2號好似係個別幼稚園in K1日子,可能會有家長擔心會有影響而一早去民幼排隊。